zondag 3 april 2016

Hoe verminder je afval? Deel 2

In deel 1 van Hoe verminder je afval besprak ik wat ik allemaal weggegooid had tijdens de maand januari. Ik heb bijgehouden wat we in de vuilniszak gedaan hebben, in een poging om er uit te leren en ons afval te verminderen. Wat we weggooiden was zoveel, dat ik het in twee delen heb moeten opsplitsen.
Vandaag dus deel 2:

Wat gooiden we in de vuilnisbak?



1.Leeg potje yofu.
De oplossing? Zelf yofu maken, maar dat kost tijd.

2.Verpakking nieuwe schoenzool, en kapotte schoenzolen.
Ons hondje kan niet goed tegen alleen zijn, en had als troost aan onze schoenen geknabbeld. Geen idee hoe je dit duurzamer zou kunnen aanpakken??? We proberen er alleszins altijd op te letten dat ze iets om te kauwen heeft voor we het huist verlaten, nu!

3.Lege plastic verpakking droge kikkererwten.
Oplossing: zelf een recipient meenemen en kekers bij de VVW (Verpakkings Vrije Winkel) kopen.

4.Oud haarrekje.
Geen idee hoe je dit duurzamer kan aanpakken: bestaan er duurzame haarrekjes???

5.Plastic wcpapier verpakking.
Green Evelien schreef ooit deze tekst over wc papier met een papieren verpakking rond. Blijkt dat zulk eco-verpakt papier echt gruwelijk veel duurder is dan het gewone, en dat je het speciaal moet laten leveren (extra vervuiling).
Bestaat er dan geen andere oplossing? De weg naar zelfvoorziening gebruikt wasbaar wcpapier.
Net als haar zie ik het niet zitten om bezoek geen keuze te laten (zij gebruikt het voor zichzelf, en heeft gewoon papier staan voor bezoekers), maar ik vind het een interessante oplossing.
In eco gewoontes uit India schreef ik hier ook over. Je wassen na gebruik van het toilet is helemaal niet vies. Je wast jezelf, en daarna dep je jezelf droog met het wasbare wc papier.
Veel schoner.
Maar ik ben niet handig met naald en draad en we zijn onze badkamer nog aan het verbouwen, dus ik plan dit in naar de toekomst.
Nog een andere oplossing? Schrijf wc papier fabrikanten aan, met de vraag of zij ook papieren verpakkingen aanbieden ipv plastic. Is de vraag groot genoeg, dan zal er aanbod ontstaan.

6.Plastic netjes voor uien.
Hier hebben wij een leuke oplossing voor gevonden, waarover meer in Deel 3: Oplossingen! (binnenkort). We zochten en vonden een bioboer in de buurt, waar we naar hartelust patatten en uien in het groot en zonder plastic kunnen aankopen!

7.Zeepverpakking (gekregen).
In de toekomst staat het zeker nog op mijn lijstje om zelf zeep te maken!

8.Tandpasta tube (leeg):
Oplossing: zelf maken! Lees de goedkoopste en makkelijkste manier om tandpasta te maken ooit en alternatief voor fluor in zelfgemaakte tandpasta!

9.Pasta verpakking:
Oplossing: wij gaan zelf pasta maken! De knoop is doorgehakt, we schaffen ons een kwaliteitsvolle keukenmachine aan.

10.Kruidenverpakking in plastic (scherpe paprika).
Vroeger kocht ik van die grote (wel plastic) kruidenpotten in de Colruyt. Maar... die potten zijn (nog) niet beschikbaar in bio variant.
Bij de biokruiden zijn enkel belachelijk kleine plastic zakjes of potjes verkrijgbaar, voor zover ik weet.  Vooral die kleine zakjes vind ik echt stom: ik gebruik die in 3x koken op...
We bekijken of we kruiden in bulk en bio kunnen kopen. We vragen dit na bij ons lokale biowinkeltje, en we checken het online, zoals bij pit&pit.com - nog niet alle kruiden zijn bio daar.
Ook gaan we ons een echte kwaliteitsvolle droogmachine aanschaffen: woehoe!!! Dan kunnen we zelf alvast tijm, salie, oregano, look/uipoeder en paprikapoeder maken! De andere kant van de medaille is helaas dat we dan weer afhankelijker van electriciteit worden. Maar met ons niet al te warme klimaat lijkt dit voorlopig toch de beste oplossing.

11.Plastic verpakking van 2kg sodakorrels,
waarmee ik mijn afwas doe en ook vaak poets. Misschien kan je dit ook in bulk kopen? Bij de VVW kan je vaak suggesties doen over hun aanbod: staat op mijn lijstje!

12.Balletje van de hond, stukgebeten.
Alternatief: zelf iets maken? Wij kochten in de Bioplanet een Becobone (gemaakt uit duurzaam gerecycleerd rubber), een kongballetje en een bijtring, en we zijn heel tevreden over de kwaliteit. Bovendien werden die producten zonder plastic verpakking aangeboden! We hebben 1 keer een giraffe speeltje van gerecycleerde plastic flessen van Becobone gekocht, en dat was na 1 keer spelen stuk: niet aan te raden dus. Maar over de rubberen speeltjes niets dan goeds.

13. Plastic verpakking rond krat sojamelk.
Hoewel de sojamelk zelf in recycleerbaar bric zit (wat ik hier, net als recycleerbaar blik en papier) niet meetel als afval, wordt een aankoop in het groot (12 flessen) in plastic aangeboden, voor het gemak. Alternatief: een kartonnen, dichte doos zonder plastic. Of zelf sojamelk maken, en de sojabonen in de VVW kopen.

14.Plastic afsluitingsringetje natuurazijn
(de fles zelf mag bij het PMD afval). Oplossing: wij zullen voortaan onze azijn in de VVW kopen, en zelf een fles meenemen. Zelf azijn maken staat ook nog op mijn lijstje.

15.Plastic verpakking haver en rozijnen:
Oplossing: de VVW

16.Plastic verpakking witte bonen (droog):
de VVW!

17.Verpakking suiker: 
VVW!

18.Plastic verpakking van een zakje zaadjes voor in de tuin.
De oplossing: naar zadenruilmarkten gaan of zelf zaden winnen. Het boek van Madame Zsazsa biedt veel info omtrent eigen zaden winnen. Sommige biozadenbedrijven verpakken hun zaden ook in papieren zakjes.

19. Oude bankkaart.
Geen idee hoe dit beter kan?

We begonnen op 1/1/16 bij te houden wat we weggooiden in onze vuilniszak. Er zat toen al een bodempje in van de maand daarvoor. Op 26/2/16 was de vuilniszak vol!

In het volgende deel zal ik Oplossingen om afval te verminderen bespreken!!!

5 opmerkingen:

  1. Er is yofu in brick te koop.
    grtjs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van provamel in brick van 750 gr. Op de verpakking staat Soya Breakfast zero sugars.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van provamel in pakken van 750 gr. Op de verpakking staat soya breakfast fruhstuck zero sugar. Bij bioplanet hebben ze het.

    BeantwoordenVerwijderen