Onlangs waren we uitgenodigd voor een etentje.
De gastheer en vrouw eten niet vegetarisch, maar ze hadden heel lief en zorgzaam met ons rekening gehouden: er was een vegetarisch potje voor iedereen.
We mochten helpen met het snijden van de groenten, en genoten daarna van een heerlijke maaltijd - het was echt lekker en gezellig.
Toch betrapte ik mezelf er op dat ik nadacht over de ingredienten. Er was een aubergine, een potje tomatensaus, kikkererwten, couscous, rozijntjes, dadels, uien en look. Zoals ik al zei, een heerlijke combinatie die voor een heerlijk maal zorgde.
Maar... Ik kon het niet helpen: ik dacht aan hoe vaak die glanzende aubergine bespoten was geweest.
Ook het graan waar de couscous van gemaakt was, zal heel wat spuitbeurten over zich heen hebben gekregen.
De tomatensaus idem: tomaten horen bij de zogenaamde
dirty dozen (de meest bespoten groenten en fruit), en zijn dus heel erg bewerkt geweest met gif. Bovendien zat er suiker in de saus, plus heel wat toegevoegde stoffen.
De rozijntjes waren gezwaveld, en de niet biologische dadels waren met gifgassen bewerkt vooraleer ze hun doosje ingingen.
Ik heb mijn gedachten voor mezelf gehouden, want ik wilde niet ondankbaar overkomen of mijn gastheer en vrouw kwetsen.
Dit etentje opende weer maar eens mijn ogen: heel wat mensen kopen nog steeds "gewone" (dus bespoten) groenten en fruit, zonder erbij na te denken.
Mensen vragen me wel eens: dus jij gaat helemaal mee in dat bio verhaal?
In hun vraag ligt al veel twijfel en scepsis besloten.
Geen wonder, als de media ons op tijd en stond informeert over het zoveelste onderzoek dat stelt dat bio niet per se gezonder is dan niet bio.
Maar stel, je plaatst willekeurige mensen in de supermarkt voor volgende keuze:
Kiest u deze met kankerverwekkende stoffen bespoten sinaasappel? Of gaat u voor het zongerijpte, onbespoten exemplaar?
Ik vermoed dat de meeste mensen voor bio kiezen, indien men ze uitlegt wat er met bespoten groenten en fruit is gebeurd. Ik kies ook voor bio - en ik hoef echt geen wetenschappelijke test die me bewijst welk product gezonder is. Ik gebruik mijn gezond verstand bij het maken van mijn keuze, en kies uiteraard voor het product dat GEEN vergif over zich heen heeft gekregen.
Voor wij op de buiten gingen wonen, hadden wij nog nooit sproeistoffen van dichtbij geroken wanneer de boer ze op het veld spuit. Nu is ons huis aan vier kanten omringd door landbouwgrond die besproeid wordt, en ik kan je vertellen: die geur vergeet je nooit meer.
Die geur betekent: gif! Gevaar! Dat ruik je meteen. Als een overgechloreerd zwembad met gevaarlijke chemicalieen in, zo ruikt het. Als iets waar je hard van wil weglopen, omdat je voelt: dit kan niet goed zijn.
En dat spuiten wij op voedsel!
Hoe is het mogelijk.
Aan de andere kant begrijp ik perfect hoe het zo ver is kunnen komen. Eten verbouwen kost tijd. De grond onkruidvrij houden is bijzonder arbeidsintensief. Als je onkruid en plagen makkelijk kan uitroeien met een product, dan is het verleidelijk om dat product te gaan gebruiken.
Tussen de dadels die ik bio koop zitten af en toe witte wormen. Niet aangenaam, maar wat mij betreft beter dan gifgasresten. Ook het bio voer voor onze kippen is al eens besmet geweest met graanklanders. Dat krijg je als je geen gif gebruikt. Af en toe zit er een slakje in de broccoli. Maar even wassen, en het slakje is weg. En nu we luchtdicht gesloten tonnen hebben aangeschaft om het kippenvoer in te bewaren, is ook dat graanklander probleem opgelost.
Het gaat ons niet enkel om onze
eigen gezondheid bij het kiezen voor bio, maar ook en vooral om de
gezondheid van de aarde, de grond, en de dieren. Het gaat om het
behouden van
diversiteit.
Alles - al ons voedsel, onze gehele beschaving, begint bij de aarde waarin we onze gewassen telen. Ik wil niet bijdragen aan gifresten in die aarde voor de toekomstige generaties!
Terug naar de heerlijke niet bio veggie maaltijd die we onlangs kregen. Dat maal deed me beseffen hoe veel mensen er nog steeds niet voor bio kiezen. Bio is nog lang niet de norm.
Vreemd genoeg zijn groenten en fruit die met kankerverwekkende pesticiden en herbiciden bespoten zijn de norm! Die bespoten producten zijn wat als "normaal" wordt ervaren!
Wat mij betreft is dat onbegrijpelijk.
Waarom blijven mensen kiezen voor de bespoten producten? Is dat echt omwille van het kleine prijsverschil, dat bovendien heel goed meevalt als je kiest voor lokale en seizoensgebonden bioproducten?
Is het omdat de meerderheid van de mensen nog steeds niet-bio koopt, en men niet uit de toon wil vallen? Is het omdat men niet nadenkt, of geen zin heeft om na te denken over de vraag waar ons voedsel vandaan komt?
Ik heb geen idee.
Op de plek waar ik werk zijn veel winkels. Er zijn drie grote supermarkten, en een kleinere versmarkt voor groenten en fruit. Onlangs wilde ik biologische appels kopen. Meestal doe ik dat in het kleine bio kruideniertje in het dorp. Ik vind het fijn om dat kleinschalige initiatief te steunen.
Maar nu was ik daar niet meer geraakt en ik had appels nodig.
In het kleinere versmarktje keek de verkoopster of ze het in Keulen hoorde donderen, toen ik vroeg of zij iets biologisch had. Ze wist me te vertellen dat ik wel biofruit kon bestellen, maar enkel als ik volledige kisten kocht.
Geen van de drie supermarkten (alledrie grote ketens) bood bio appelen aan. In feite viel er in twee van de drie supermarkten geen enkel vers biologisch product te bespeuren. De derde supermarkt verkocht bio wortelen, bio aardappelen en bio en fairtrade bananen. Tussen de winkelende klanten die hun mandjes en karretjes vrolijk vollaadden met blinkende, bespoten appels en andere niet bio groenten en fruit voelde ik me een beetje een alien.
Ik ben uiteindelijk dan maar voor de bananen gegaan.
Misschien lees je ook graag volgende berichten over dit thema:
hoe ben ik met bio begonnen (en hoe ik in het begin met het prijsverschil omging), en
aren lezen (over de "donkere kantjes" van de supermarkten.) Of hoe wij, met allebei een deeltijds loon, er met gemak in slagen om bio te kopen en te eten, in "
rondkomen met een klein budget".