vrijdag 5 september 2014

idli maken zonder stomer

Idli leerde ik kennen in Zuid-India.  Het is een gefermenteerd cakeje gemaakt van rijst en linzen, dat ginds als ontbijt wordt gegeten.  De smaak is heel neutraal, maar wel lekker.  De IndiĆ«rs serveren de rijstcakejes met een overheerlijke kokoschutney en een kruidige tomatensaus: sambar.

Idli maken duurt niet lang, maar je moet wel een langere voorbereidingstijd in acht nemen.  Misschien is het voor ons daarom niet zo geschikt als ontbijt, maar als lunch is het heerlijk!
Met gelijk welke Indische curry smaakt het super, en bovendien is het glutenvrij.  Ik at de mijne als lunch met een pompoencurry met kokosmelk: mmm!
Ik wou al lang eens eigen idlis maken, maar stelde het steeds uit omdat je er een stomer voor nodig hebt en speciale idli vormpjes.  Maar na enig zoekwerk op het internet vond ik een manier om idli-cakjes zonder stoommachine te maken!
De methode en het idee komt van de site tesathome.

Als je de idli-smaak wil leren kennen, in het fijne Antwerpse restaurant Aahaar serveren ze heelijke idli!

En dan nu: het recept!

Idlis maken zonder stoommachine
(voor 8 kleine idlis)
Nodig:
-1 kop rijst
-1/2 kop urad dahl.  Dit zijn zwarte Indische linzen.  Ik nam ongepelde, je kan ook gepelde urad nemen, die ziet er wit uit.
-snuf zout
-snufje bakpoeder
-keukenmachine of straffe mixer
-handdoek
-olie
-metalen vergiet
-hoge kookpot met deksel waar het vergiet in past
-muffin of cupcake vormpjes
Hoe maak je het? (hou rekening met 1 nacht en 8 uur week - en fermentatietijd)
1.Was de urad dahl en laat 1 nacht weken in een kom.
2.De volgende dag mix je de urad tot een gladde massa.
3.Was de rijst en giet af.  Mix - deze keer hoeft de mix niet superglad te zijn.
4.Meng de rijst, urad en zout en bakpoeder samen in een kom.  Leg er een handdoek over.
5.Laat dit mengsel minstens 8 uur op kamertemperatuur fermenteren.
6.Vet de vormpjes in met olie.
7.Giet minstens 500 ml water in een hoge kookpot en breng aan de kook.
8.Zet het vergiet op de pot - zorg ervoor dat het vergiet het water niet raakt!
9.Schep in elk vormpje deeg.  Niet overvol, want het zal nog rijzen.
10.Zet de gevulde vormpjes in het vergiet en hang boven de pot.  Zet het deksel erop.
11.Laat 25 minuten stomen.  De idli is klaar als je er een vork in prikt die je er schoon weer kan uithalen.


8 opmerkingen:

  1. In hoeveel watr laat je de linzen weken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goh, ik zorg ervoor dat de linzen ruim onder water staan. Als het water twee keer zo hoog staat als de linzen zal het ok zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je descriptief eerst gekookt of voeg je het ongekookt toe?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, wat bedoel je met "descriptief"?? Ik heb noch de rijst, noch de linzen op voorhand gekookt, doordat je ze mixt hoeft dat niet. Veel kookplezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. waarom voeg je bakpoeder toe? dat is toch niet nodig met fermentatie en zit toch niet in het oorspronkelijke recept als ik me niet vergis?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bakpoeder is idd niet nodig voor fermentatie en het zit idd ook niet in het Indiase recept. Ik vind dat het in onze koudere contreien, waar. Fermentatie minder vlot verloopt vanwege geen tropische temperaturen, voor meer luchtigheid zorgt in het deeg. Maar je kan het ook weglaten! Veel succes en alvast smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mix je de urad met het water waarin je het geweekt hebt?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat kan je doen, of je kan het eerst zeven. Veel succes en veel kookplezier!

    BeantwoordenVerwijderen