De beste lasagne is zelfgemaakte, uiteraard. En dan heb ik het niet alleen over de vulling, maar ook over de lasagnevelletjes.
Lasagnevellen uit de winkel vind ik vrij duur voor wat ze in feite maar zijn: bloem, water en zout.
Het enige nadeel aan
zelf lasagnevellen maken, is de tijd die je daarvoor moet uittrekken.
Het is niet moeilijk, maar je moet wel rekening houden met het feit dat
je, naast je sauzen (een goeie lasagna heeft op zijn minst twee
verschillende sauzen!) deeg moet mengen, kneden, uitrollen, en
voorkoken.
Daarom heb ik uitgeprobeerd of ik zelfgemaakte lasagnevellen kon drogen.
Wanneer ik veel tijd
heb, vind ik het fijn om grote hoeveelheden te koken. Die maak ik
dan in, of ik stop ze in de diepvries, of ik... droog ze. Op die manier
spaar je geld uit en kan je altijd, ook als je weinig tijd hebt, die
heerlijke huisgemaakte lasagne op tafel zetten.
Hoe ging ik te werk?
Nodig:
-100 gr bloem per persoon
-50 ml water per persoon
- snuf zout (optioneel)
- olijfolie (optioneel)
-pastamachine of deegrol
-grote kookpot
-opvangpot met koud water
-vergiet
-rekjes of schone theedoeken om de velletjes op te leggen
-schuimspaan
-grote blikken trommels of afsluitbare bewaardozen
Hoe maken:
Deeg:
1.Stort de bloem uit op een hoopje op het werkvlak. Maak een kuil in het midden. Giet hier het water bij beetjes in.
2.Meng alles goed met je handen en kneed minstens tien minuten.
3.Laat het deeg in een afgesloten kom minstens een half uur rusten
Vellen:
1.Breek kleine bolletjes van het deeg af die je uitrolt tot lasagnevellen met behulp van een deegrol.
-Als je een pastamachine gebruikt: haal de bolletjes door de lasagnegleuf.
2.Leg alle vellen uit elkaar op theedoeken. Zorg dat je genoeg bloem gebruikt, er mag niks kleven
Voorkoken:
1.Verwarm ruim water in een grote pot, eventueel met zout en olijfolie
2.Laat vel per vel (en niet alle vellen in een keer, maar drie of vier) in het kokende water vallen.
3.Vis de vellen op zodra ze boven komen drijven.
4.Leg ze in een vergiet in koud water en knijp ze uit.
5.Leg ze nu op een schone theedoek of hang ze over een rekje
6.Of leg ze onmiddellijk in je lasagnekom als je meteen lasagne maakt
Drogen
1.Lasagnevellen drogen het best als ze zoveel mogelijk aan de lucht worden blootgesteld: ik probeerde een aantal vellen op theedoeken te drogen, maar dat lukte niet. De vellen die op het wasrek lagen, droogden het snelst. Je zou een aantal houten lepels met lange stelen over een kookpot kunnen leggen, en daarover dan de te drogen vellen. Ik gebruikte ook het metalen rooster van de oven, dat ik op vier "voetjes" had gelegd.
2.Keer de vellen regelmatig om.
3.De vellen moeten door en door droog zijn vooraleer je ze in blikken trommels of andere goed afsluitbare bewaardozen legt. De vellen drogen niet mooi recht, zoals de lasagnevellen uit de winkel: ze krullen om. Mocht iemand weten hoe je ze recht kan laten drogen: graag!
Zelfgedroogde lasagnevellen bewaren minstens 1 maand (de tijd waarna ik ze gebruikte) en vermoedelijk nog veel langer. Ik heb nog niet geprobeerd om gekleurde pasta (met spinazie, biet, brandnetel, ... erdoor gemengd) te drogen, maar ik neem aan dat pasta met groenten erin minder lang zal bewaren.
Gebruiken
Om lasagne te maken met mijn omgekrulde, zelfgedroogde velletjes probeerde ik eerst de vellen te weken in warm water. Ik dacht dat ze daardoor "platter" en dus makkelijker in gebruik gingen worden. Ze gaven wel een beetje mee, maar niet veel. Ik goot twee sauzen over de verschillende vellen in lagen heen, het zag er slordig uit door alle omgekrulde stukjes.
Maar het resultaat mocht er zijn: een lekkere lasagne met gare pasta!
Smakelijk!!!
Voor een lasagnareceptje dat je tegelijk doet smullen EN je onkruid beheren, kijk hier:
http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspot.be/2012/05/onkruidmanagement-zevenbladlasagne-en.html
Voor een lasagnareceptje dat je tegelijk doet smullen EN je onkruid beheren, kijk hier:
http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspot.be/2012/05/onkruidmanagement-zevenbladlasagne-en.html
het drogen van deze vellen, is dit als ze pas gemaakt zijn of na het koken? kan me contacteren via pipeleersjoris@hotmail.com
BeantwoordenVerwijderenHallo Joris, het lijkt me het veiligste om ze kort voor te koken. Op die manier zijn ze als het ware 'gepasteuriseerd'! Veel succes ermee!
BeantwoordenVerwijderen