Boekbespreking: Het Vegan Bakboek, Marieke Wyns, Plantaardig Bakken met @chezmariette, Uitgeverij Lannoo*
*Lannoo stuurde me dit boek op, ik geef je mijn eerlijke mening. Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en koop je dan iets, dan ontvang ik -- zonder dat jij er iets extra voor betaalt -- een kleine commissie, omdat ik je zogezegd met die website heb laten 'kennismaken'. Op die manier help je me om hier te blijven bloggen: alvast heel veel dank!
Sympathiek en Self-Taught
Dit Vegan Bakboek oogt meteen sympathiek, met erg mooie, gemoedelijke foto's van ingrediënten in de kom gieten met de baby in de draagdoek en de kleuter die door de bloem roert.
En ook de inleiding maakt dat ik Marieke meteen aardig vind. Ze koos voor een vegan lifestyle na het bekijken van de documentaire Earthlings (die heb ik zelf nog niet durven zien). Koken zonder dierlijke ingrediënten ging haar makkelijk af, maar ze miste heel erg de lekkernijen van bij de bakker.
Met weinig of geen bakervaring begon ze te experimenteren en te zoeken, net zo lang tot ze de juiste smaak en structuur te pakken had: alles is self-taught!
Wat een volharding en enthousiasme, en hoe mooi ook, dat Marieke vandaag een mega succesvolle instagram account @chezmariette beheert.
Weetjes over bakken en vegan ingrediënten, tips en trucs
Marieke deelt al haar kennis met je in haar Bakboek: ze bespreekt welke plantaardige melk en welke ei-vervangers ze het liefst gebruikt.
Nieuw voor mij was bakken met koolzaadolie ipv olijfolie en met rijstolie: ik wist zelfs niet dat daar olie van bestond, en nog minder dat die een hoog rookpunt heeft en heel gezond is.
Marieke combineert ook gekende ei-vervangers, zoals appelmoes met geprakte banaan in bv haar Ontbijtwafels recept, om die juiste structuur te vinden: origineel.
De Recepten: Klassiek en toch Modern
In het Vegan Bakboek vind je echte klassiekers, zoals kokosrotsjes en duimprintkoekjes. Wat een verademing: deze dankzij de heldere instructies haalbare, en heerlijke gerechten -- nooit had ik tien jaar geleden kunnen denken dat er een vegan kookboek voor echte toppers van bij de bakker zou bestaan.
Ik apprecieer hoe de combinatie klassiek met een 'toefje' modern in de recepten vaak terugkomt, bv:
-Bananabread, maar dan met amandel en blauwe bes
-Carrotcake, maar dan als ontbijtmuffins
-Haverkoekjes met hazelnoot en chocolade, maar dan als ontbijtje on the go
-Chocolate Chip Cookie CAKE: geen koekjesrecept maar als cake gepresenteerd: yum!
-Citroenkoekjes, maar dan glutenvrij en met korenbloemen
-Duimprintkoekjes, maar dan met rozemarijn
-Geen kaneelrolletjes, maar een heuse KaneelrolCAKE!
-Cheesecake kennen we, brownies kennen we, maar Cheesecake Brownies? Da's nieuw :)
-Chai cupcakes met peer
-Frangipane, maar dan met vijgen...
Ik kende @chezmariette nog niet, maar na dit boek ben ik helemaal fan. Marieke maakte bovendien samen met bakkerijschool Ter Groene Poorte de grootste vegan cake ter wereld, ze won de Vegan Awards voor Best Pastry and Dessert, en ze heeft haar succesvolle eigen bakkerij.
Met haar mooie en lekkere creaties, die nu dankzij het Vegan Bakboek iedereen zelf thuis ook kan bakken maakt Marieke van de wereld een aardigere plek -- voor iedereen: als dat niet sympathiek is...