Boekbespreking: Meat free Mexicaans, Verrukelijke Vega en Vegan Recepten, Thomasina Miers, Kosmos Uitgevers*
*Sommige van de links in deze tekst zijn affiliatie links. Dat
betekent dat ik mogelijk een kleine commissie verdien wanneer jij iets
aankoopt op die sites. Jij
betaalt geen cent extra via een affiliatie link, maar dankzij je steun
help je me om hier te kunnen blijven bloggen: een grote dankjewel
alvast!
Ik vlieg niet meer (lees De Lucht Ziet Nooit Meer Blauw voor mijn redenen) maar als ik dat wel zou doen, dan boekte ik mijn eerste vlucht absoluut naar Mexico!
Het land, de cultuur, maar vooral de keuken en de fauna ginds interesseren me heel erg.
Ik weet nog toen ik de eerste keer chipotle proefde, de eerste keer
dat ik een salsa at (ik dacht nog: tomaten en fruit in een zoetzuur
pikante saus? Jek! Maar het was on-waar-schijnlijk lekker!) en de eerste
keer dat ik guacamole naar binnen smikkelde. Series als Breaking Bad en Better Call Saul hebben alleen maar bijgedragen aan mijn nieuwsgierigheid naar de Mexicaanse keuken :)
De Mexicaanse keuken is
ongelofelijk rijk! Heel erg de moeite om te leren kennen, maar waar
moet je beginnen?
Net als ik is Thomasina Miers gefascineerd door Mexico, maar zij woonde en werkte er jaren en jaren: ze is verliefd op het eten en op het land. Met haar fantastische kookboek wil ze bewijzen dat Mexico een veel gezondere en veel interessantere keuken heeft dan doorgaans gedacht wordt: het is echt niet allemaal chili c/non carne, tex mex, kaas, vet, vlees en zuivel.
Miers wil het oorspronkelijke, Azteekse eetpatroon meer onder de
aandacht brengen: dat draaide veel meer om groenten, en was rijk aan
o.a. bonen en maïs.
Ook qua speciaal keukengerij: geen angst. Een tortillapers lijkt me het meest handige, maar het is niet echt nodig.
Leuke weetjes:
-Wildplukken is heel gewoon in Mexico: men kookt er heel veel met wildgeplukte bladgroenten en bloemen -- dit heet quelites. Revolutionair!
-In Mexico is azijn van ananas, guave of appel alomtegenwoordig -- men drinkt er veel shrubs.
-Avocado wordt in Mexico op veel verschillende manieren gegeten: met/zonder look, met/zonder fruit (tomaat, perzik, mango, granaatappel, etc). In het boek: recepten voor o.a. guacamole met mango en habanero, en voor doperwten guacamole!
-Groot-Brittanië telt ongeveer 20.000 inheemse plantensoorten... en Mexico telt er meer dan 50.000!!! Zo zijn er daar meer dan 200 soorten chili's, en die smaken echt anders dan wat wij als chili kennen.
-Als je erover nadenkt, komen quasi àlle interessante eetbare planten uit Zuid-Amerika: aardappel, maïs, tomaat, paprika, chili, limoen, vanille, cacao, etc etc. Die laatste twee zijn van oorsprong Mexicaans èn de meest begeerde ingrediënten wereldwijd...
-Thomasina deelt de recepten op in handige categorieën zoals Ontbijt, taco's en bordjes, alles in 1 kom, Soepen, rauw en ingelegd, cocktails shrubs en margarita's, salsa's, chili oliën en mayo's, en desserten.
-Leuk zijn de bladzijden waar lekkere combinaties en menu-suggesties gedaan worden, zoals Hoe stel je een tacobowl samen
-Bij het hoofdstuk over drank krijg je zowel de alcoholische klassiekers als minder gekende non-alcoholic agua frescas, tepache en drinking vinegars en shrubs.
Ik lijst even een aantal (want ik heb er gigantisch veel aangekruist) recepten op die ik interessant vond klinken:
-Warme choco met water (traditionaal cacao recept, milde en machtige versie, geeft een espressoachtige kick) gecombineerd met bv kardemombuns of geroosterde pruimen en dragon (bij overnight oats) voor het ontbijt
-Simpele bonen uit de oven met kaneel, chocola, chipotle
-Kikkererwten ranchero's
-Crispy maïs nuggets met zoete chilisaus en refried beans
-Pompoensoep met pompoenpitsalsa-Linguine met geschroeide poblanco en hopa santo: de ondertitel hierbij is: 'Ik weet hoe irritant het is om obscure ingrediënten centraal te stellen in een gerecht, maar dit is een openbaring'. Hey, mijn ouders wisten ooit niet wat een aubergine of een stuk gember of kurkuma was, en nu vinden deze heerlijkheden vrolijk hun weg naar hun keuken!
-Salade van komkommer en watermeloen met chili limoenzout
-Ceviche van biet met dragon, bloedsinaasappel en avocado 'crèma': Thomasina schrijft hierbij hoe ze manieren zoekt om geen vis meer te eten vanwege de overbevissing, dit recept is daar een resultaat van.
-Limoenposset met bramen en haver en kokos-scherven
-Paletas (waterijsjes) met mango en chocolade
-Chipotles in adobo-Roze ingelegde uien
Conclusie:
Zoekende beginner en doorgewinterde Mexicaanse kok: allebei vinden jullie in dit boek je gading. Het is een mooie gids en handleiding voor wie deze fascinerende keuken pas leert kennen -- voor de gevorderde Mexicano chef zijn er tal van uitdagende, prikkelende recepten. Thomasina is niet de minste (ze schreef al meerdere kookboeken, won de tv show Masterchef en baat succesvolle restaurantketens uit) en dat merk je aan de recepten. Een heerlijk boek om bij weg te dromen en om inspiratie op te doen.
Voor Thomasina betekent Mexico, en Mexicaans eten:
kleurrijk, levendig, en barstensvol smaak. Ik zou haar kookboek Meat Free Mexicaans nèt zo omschrijven!
Mexi-iiiii-cooooo!