zondag 30 september 2018

Zelf aromatische chai thee kruiden maken en vegan chai melk recept

Onlangs kocht ik een proefpakket met verschillende bio theeën.

Er zat een heeeeeeerlijke chai bij: een mengeling van zwarte thee, met typische chaikruiden: gember, kardemom, zwarte peper en kaneel.

Toen ik door India rondreisde was ik verslaafd aan de Indische chai: de typische Britse nalatenschap van thee met een stevige wolk melk, waar de Indiërs geurige kruiden aan hebben toegevoegd.



Superlekker! Maar... Drie problemen ervaar ik wanneer ik thuis dit soort thee wil zelf maken:

1. Ik drink geen koemelk.
2. Ik eet zo weinig mogelijk ongeraffineerde suiker, en in India strooide men kwistig met dat witte goedje.
3. Op een of andere manier smaakt mijn chai nooit zo kruidig als hoe ik hem herinner. Misschien ligt dat aan de mindere kwaliteit van hier ingevoerde kruiden, misschien heeft het te maken met het feit dat — ook veel biologische — theebedrijven hun thees oppimpen en sterker maken door er aroma's aan toe te voegen: iets wat ik thuis niet kan.

Ik dacht eens na en bedacht volgende oplossingen, die ik hier wil delen, want 1)je kan ze ook op andere kruidenthee toepassen en 2) chai is gewoon heerlijk lekker.

De Oplossingen:

1. Ik gebruik amandelmelk ipv koemelk. Ik kies voor amandel omdat dit van alle plantaardige melken de meest romige en volle is, die volle koemelk het dichts benadert. Zonder dat er ook maar één koe voor heeft moeten lijden!

2. Ik gebruik kokossuiker ipv witte suiker. Het blijft nog steeds suiker, en dus per definitie ongezond. Kokossuiker is ook duurder. Maar toch ervaar ik bij kokossuiker geen "sugar rush" zoals ik die bij witte suiker wel voel. En kokossuiker kleurt je chai mooi!

3. Gedroogde kruiden geuren en smaken sterker dan verse. Ik zorgde er dus ten eerste voor dat mijn kruidenmengeling gedroogd was.
Ten tweede bedacht ik me dat de smaak veel sterker naar boven komt wanneer je de kruiden, vlak voor gebruik, even in de vijzel, of in de keukenmachine maalt. De essentiële olieën komen dan vrij: n waar genot voor neus en verhemelte!

 In kleine stukjes gesneden, ongeschilde gember: gewoon aan de lucht laten drogen werkt prima.
 Mengeling van 2 delen gedroogde gember, 2 delen in stukjes geknipte dunne kaneelstokjes, 1 deel kardemompeulen, en 1 deel zwarte peperbolletjes.


Vegan Recept: Zelf geurige chai kruidenmengeling en chaithee met amandelmelk maken:
Nodig:
-zwarte, biologische thee, fairtrade en van goede kwaliteit, en bij voorkeur los verpakt ipv zakjes (minder afval, meersmaak).
-amandelmelk
-mes
-een stuk gember van twee centimeter of meer
-kaneelstokjes
-kardemompeulen
-kokosbloesemsuiker
-vijzel en stamper, of keukenmachine
-kookpot
-theemok
-roerlepel
-zeef
-bij voorkeur: een herfstige dag, voor extra gezelligheid :)
Hoe maak je het?
Voor de Chai Kruidenmengeling (een kleine voorraad)
-een stuk gember van minstens 2 centimeter
-kaneelstokjes
-kardemompeulen
-zwarte peperbolletjes
-voorraadpotje
1.Snij de gember in heel kleine stukjes (schillen hoeft niet) die je op een schaal te drogen legt. Drogen aan de lucht duurt een dag of drie, het gaat sneller als je de gember op de chauffage droogt, maar dan zullen er geurstoffen vervliegen.
2. Snij of knip (ja met een schaar!) de kaneelstokjes in kleine stukjes.
3. Meet af: 4delen gedroogde gember, 2delen kaneel, 1 deel kardemom, 1 deel zwarte peper.
Om zwarte thee met chaikruiden te maken (dus enkel thee en kruiden):
Nodig:
1 tl zwarte thee per persoon
-250 ml gekookt water
-1 tl chaikruiden van je eigengemaakte voorraad
Hoe maak je het?
1. Giet het water op de kruiden en de thee in een mok en laat trekken
Om echte Indische vegan Chai (thee + melk + chaikruiden) te maken:
Nodig (voor twee kopjes):
-2 tl zwarte thee
-3/4e kop water
-1,5 el kokossuiker
-1 tl eigengemaakte chai kruidenmengeling
-1 c amandelmelk
-kookpot
-zeef
Hoe maak je het?
1. Doe de thee  in een kookpot.
2. Voeg water en suiker toe
3.Vijzel je hoeveelheid chaikruiden, of doe ze even in een keukenmachine.
5. Voeg de kruiden toe aan de pot.
5. Breng aan de kook
6. Eens het kookt, de amandelmelk toevoegen en roeren.
7. Op hoog vuur laten koken, en telkens het schuim stijgt, de pot even van het vuur heffen voor het overkookt, daarna er weer opzetten en laten verder koken (dit is de manier van de Indische straatstalletjes!)
8. Dit drie keer herhalen
9. Zeven boven een theemok
10.Smakelijk!

 Het thee/suiker/kruiden/watermengsel staat net op het vuur.
 Het schuim rijst naar boven en kookt net niet over.
 Chai zeven boven een kopje.
Klaar!

zondag 16 september 2018

Perziken drogen in een droogoven en Vegan perzikreceptideetjes

Perziken drogen in een droogoven en Vegan perzikreceptideetjes* 

*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!

Dit jaar hebben we voor het eerst een massa heel kleine maar zoete perzikjes,

Ik probeerde het uit om ze te drogen in de droogoven.

Het resultaat is als snoep. Heb jij grotere perziken die je wil drogen, dan raad ik je wel aan om ze te schillen — de schil is een beetje taai.




Hoe perziken drogen in een droogoven
Nodig:
-perziken, doormidden gesneden en ontpit. Als het grote zijn, schillen en in schijfjes snijden, niet te dun
-droogoven
-bewaarpotje
Hoe doe je het?
1.perziken op de schalen uitspreiden
2.oven op 135 graden fahrenheit, en minstens 5 uur drogen, daarna eens kijken: als ze plooibaar en leerachtig zijn, zijn ze klaar. De plooibaarheid verdwijnt wel eens ze afgekoeld zijn.
3.eens afgekoeld, in potjes doen
Bonus: de heerlijke perzikgeur die zich nu door je hele huis verspreidt!

Een ideetje dat ik op lovelovething.com tegenkwam: van gedroogd fruit kan je ook makkelijk fruitpoeder maken, als je een blender hebt.
Dat poeder is leuk in smoothies, op ijs, in gefermenteerde drankjes, en je kan het zelfs als kleurmiddel in zelfgemaakte makeup gebruiken!

Vegan Perzik Recept Ideeën
Als ook jij met heel veel perziken zit die allemaal NU rijp zijn, is het goed om weten dat perzik ook heel lekker is in hartige gerechten.
Dus denk voorbij crumbles, plaatkoeken en cakes, en probeer ook eens:
-gegrilde perzik in sla met dressing en fetatofu
-perziksalsa bij patatten en quinoa burgertjes. Wij vervingen de jalapeno door een groene paprika, even lekker.

 Perziksalsa

Perziksalsa met patatten en supersimpele quinoaburgers: quinoa koken, 1 gekookte patat erbij prakken, en wat miso voor de smaak, daarna bakken in de pan.
-couscous met verse perziken 


-klassieker: tofu of seitan met frieten en perziken in siroop!
Wij kijken al uit naar de oogst van volgend jaar: we denken o.a. aan perziksap! 

Wat doe jij met je perziken?

zaterdag 8 september 2018

Netelzaad: hoe verzamelen, gebruiken en recept ideetjes

Netelzaad: hoe verzamelen, gebruiken en recept ideetjes

*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!

Sinds enige jaren is het hier traditie om in het voorjaar netel/kervelsoep te maken, en verder gestoofde netels, gefermenteerde netels, netellasagne, oosterse couscous met netels, enzovoort...

Ik hou van de uitgesproken smaak van netels die bij de lente past, en van hun bloedzuiverende werking.

Ik pluk in het voorjaar dus heel wat neteltoppen, en die blaadjes die ik niet onmiddellijk verwerk, droog ik voor later, in thee.

Wil jij ook van de vele voordelen van deze bijzondere maar verguisde plant willen genieten, maar ben je er in de lente niet toe gekomen om te gaan oogsten?

Dan is er nu, als je snel bent, nog een kans: je kan nu netelzaad oogsten!



De netelplanten hebben op dit moment, de herfst, namelijk al hun gezonde stoffen geconcentreerd in de kleine zaadjes, die nu als mini-druiventosjes aan aartjes aan de planten hangen. Netelzaad is je reinste superfood, er wordt zelfs aangeraden om er niet meer dan twee eetlepels per dag van te eten omdat het zo krachtig is. Het zou heel sterk op je nieren en je lever werken.

Hoe netelzaad oogsten?
Nodig:
-handschoenen
-optioneel: schaar
-kom
-voor nadien: droogoven, of gewone oven, of grote schalen
-zeef
-bewaarpotjes
Hoe doe je het?
1. Je kan met handschoenen aan eenvoudigweg grote trossen afknippen. Persoonlijk vind ik dat nogal een gepriegel, ik rits de trossen er van onder naar boven af, en sorteer later het blad eruit.
Het is belangrijk dat je enkel groene zaadtrossen oogst, dus niet de trossen die er al wat schraler, bruiner en verdroogder uitzien. Maak het jezelf makkelijk en kies de dikste zaadtrossen uit.
2. Verzamel alles in een kom.
3. Spreid uit op schalen, en laat enkele dagen drogen, of droog in een droogoven (laagste stand 12 uur drogen). Het is heel belangrijk dat de zaden door en door droog zijn, je wil er geen schimmels in!
4. Eens droog wrijf je, nog steeds met handschoenen, boven een zeef de zaadjes van de aartjes. Je vangt de zaadjes in een kom eronder op.
5. Doe alles in bewaarpotjes. Blijft 1 jaar goed.

 Vers geoogste trossen, uitgespreid op droogovenschalen.

 Eens gedroogd gaan ze de zeef in.
Je wrijft de steeltjes tegen elkaar en het zaad valt door de zeef de kom in. De uiteindelijke opbrengst van 1 droogovensessie zie je op de bovenste foto in deze post.

Hoe gebruik je netelzaadjes?
Receptideeën:
-richtlijn: gebruik niet meer dan twee eetlepels per persoon per dag in voeding
-doorheen cakes en taarten, zowel zoet als hartig
-in energierepen en energieballetjes
-in pesto
-voor dagelijks gebruik: in je ochtendthee (let wel: netelzaad heeft ook een eigen smaak)

-voor dagelijks gebruik: in je muësli of haverpap
-in sushi (als een soort gomasio)

-in sausjes
-gemengd met zout en zeewier, als een gezond kruidenzout
-in brood en crackers
-en uiteraard, heel makkelijk,in bouillon en soep
We gingen op vakantie naar Duistland, en leerden daar dat de Duitse keuken heel wat meer behelst dan enkel worst en zuurkool. Duitsland blijkt een enorme kookcultuur te hebben, met heel wat recepten waar ik nog nooit van gehoord had, en ontelbare koek en broodvariaties. Ze hebben zelfs hun eigen noedels: de spaetzle. Ik probeerde een vegan spaetzle variant uit, en in het eenvoudige tomatensausje verwerkte ik twee eetlepels netelzaad. Het werd één van de lekkerste sausjes ooit!

Extra receptidee voor vers netelblad:

-ik kwam een bijzonder Georgisch recept tegen, dat je zowel met vers netelblad als spinazie en warmoes kan maken. Een soort groenten/notenballetjes die pkhali worden genoemd, men serveert ze
met granaatappelpitjes.

Huishoudelijk gebruik ideeën voor netelzaad:

-in een voetbad, essentieel olietje erbij, zalig!
-als een haartonicum: vers zaad of blad tien minuten zacht koken, dan afgieten en zeven. Droog zaad of blad overgieten met kokend water en twintig minuten laten trekken. Zeven. Na het wassen van je haar je hoofdhuid met het afgekoelde aftreksel inmasseren, tien minuten laten zitten, dan uitspoelen. Ik voeg er vaak ook nog een weinig appelazijn aan toe: dit verzacht je haar.


Hebben jullie nog recepten of toepassingen met netels of netelzaad?