Sinds ik voor mijn gezondheid het endometriose dieet volg, heb ik - mag je best weten - al wel eens gevloekt dat we, na een lange dag zwaar werk, bijvoorbeeld, niet gauw een snelle hap konden gaan halen. Vegan opties bij ons in de buurt zijn frieten, pizza (zonder kaas), en Thais. Maar al die fastfood wordt voor mij in de foute olie gebakken, of bevat gluten, of soja, enzovoort.
Soms wil je gewoon niet koken. Soms ben je te moe om iets lekkers klaar te maken. Wat moet je dan doen, als je niet meer bij de frituur kan stoppen?
Ik zocht naar enkele gezonde en toch lekkere "fastfood" alternatieven die weinig moeite kosten. Aan onderstaande receptjes hebben wij veel gehad op dagen waar we geen zin hadden om te koken!
Gezonde en Snelle DIY Vegan Fastfood
1.Worteldogs
Ja, ze bestaan, en nee, ze klinken niet erg hip, noch smaken ze zoals echte hot dogs. Maar makkelijk te maken, snel klaar, lekker en gezond zijn ze wel! Je vindt het recept hier.
2.Champignons in de oven met quinoa, rijst, noedels, of aardappelen
Nodig:
- champignons naar smaak
-teentjes look
-ovenschotel
-kokosolie
-rijst, quinoa, pasta, aardappelen - wat je wil.
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven op 180 graden, vet een schotel in.
2. Ontdoe de champignons van hun steeltje en snij de steeltjes in kleine stukken.
3. Leg elke champignon met de holte naar boven gericht in de schotel.
4. Vul met een gepeld teentje look.
5. Voeg naar smaak kruiden toe en verspreid de in stukjes gesneden steeltjes over de schotel.
6. Zet twintig minuten in de oven en bereid ondertussen de rest (quinoa, pasta, ...).
3.Sla! Met aardappelen en geroosterde noten.
Ai, nee, konijnenvoer. Sla krijgt met nogal wat vooroordelen te maken, zeg. Feit is, dat je een snel bord vol vitamientjes vol krijgt op een ik en een gij. Meer weten over het hoe en waarom van sla, klik hier!
Nodig:
-Sla
-Slazwierder
-2el olijfolie
-1el appelazijn
-1 el mosterd
-peper en zout naar smaak
-Leeg jampotje met deksel
-Patatten
-Handvol noten
Hoe maak je het?
1. Meng de ingrediënten voor de dressing (olijfolie, appelazijn, mosterd, peper en zout) in een leeg jampotje.
2. Draai het deksel dicht.
3. Schud: de dressing is klaar
4. Kook de aardappelen
5. Rooster de noten in een droge pan tot ze geuren.
5. Was de sla.
6. Zwier de sla droog
7. Snij de sla in stukjes en vermeng met de dressing.
Sladressing in een jampot.
4. Snelle, Gezonde Restjes Ovenschotel
Nodig:
1. De groenten die je in huis hebt (pompoen, biet, courgette, aardappel, wortel, ui, look, ...)
2. Kokosolie
3. Kruiden en zout naar smaak
4. Optioneel: smaakvolle azijn, agavesiroop, nootjes, ...
Hoe maak je het?
1. Vet je ovenschotel in.
2. Verwarm de oven op 180 graden
2. Snij je groenten in blokjes tot de ovenschotel redelijk vol zit.
3. Bestrooi met kruiden en eventuele azijn en agave.
4. Hussel door elkaar.
5. Zou klaar moeten in 20 minuten!
5.Supersnelle, lekkere, vegan avocadosaus spaghetti
Voor dit makkelijke recept, klik hier! Als je het endometriose dieet volgt, kan je kiezen voor glutenvrije spaghetti.
Welke snelle recepten die toch lekker en gezond zijn maken jullie klaar als je weinig tijd of zin hebt om te koken?
Zelfvoorzienend, ecologisch en vegan leven en genieten in huis, tuin en keuken!
▼
zondag 19 november 2017
Gezonde en snelle vegan fastfood zelf maken
Sinds ik voor mijn gezondheid het endometriose dieet volg, heb ik - mag je best weten - al wel eens gevloekt dat we, na een lange dag zwaar werk, bijvoorbeeld, niet gauw een snelle hap konden gaan halen. Vegan opties bij ons in de buurt zijn frieten, pizza (zonder kaas), en Thais. Maar al die fastfood wordt voor mij in de foute olie gebakken, of bevat gluten, of soja, enzovoort.
Soms wil je gewoon niet koken. Soms ben je te moe om iets lekkers klaar te maken. Wat moet je dan doen, als je niet meer bij de frituur kan stoppen?
Ik zocht naar enkele gezonde en toch lekkere "fastfood" alternatieven die weinig moeite kosten. Aan onderstaande receptjes hebben wij veel gehad op dagen waar we geen zin hadden om te koken!
Gezonde en Snelle DIY Vegan Fastfood
1.Worteldogs
Ja, ze bestaan, en nee, ze klinken niet erg hip, noch smaken ze zoals echte hot dogs. Maar makkelijk te maken, snel klaar, lekker en gezond zijn ze wel! Je vindt het recept hier.
2.Champignons in de oven met quinoa, rijst, noedels, of aardappelen
Nodig:
- champignons naar smaak
-teentjes look
-ovenschotel
-kokosolie
-rijst, quinoa, pasta, aardappelen - wat je wil.
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven op 180 graden, vet een schotel in.
2. Ontdoe de champignons van hun steeltje en snij de steeltjes in kleine stukken.
3. Leg elke champignon met de holte naar boven gericht in de schotel.
4. Vul met een gepeld teentje look.
5. Voeg naar smaak kruiden toe en verspreid de in stukjes gesneden steeltjes over de schotel.
6. Zet twintig minuten in de oven en bereid ondertussen de rest (quinoa, pasta, ...).
3.Sla! Met aardappelen en geroosterde noten.
Ai, nee, konijnenvoer. Sla krijgt met nogal wat vooroordelen te maken, zeg. Feit is, dat je een snel bord vol vitamientjes vol krijgt op een ik en een gij. Meer weten over het hoe en waarom van sla, klik hier!
Nodig:
-Sla
-Slazwierder
-2el olijfolie
-1el appelazijn
-1 el mosterd
-peper en zout naar smaak
-Leeg jampotje met deksel
-Patatten
-Handvol noten
Hoe maak je het?
1. Meng de ingrediënten voor de dressing (olijfolie, appelazijn, mosterd, peper en zout) in een leeg jampotje.
2. Draai het deksel dicht.
3. Schud: de dressing is klaar
4. Kook de aardappelen
5. Rooster de noten in een droge pan tot ze geuren.
5. Was de sla.
6. Zwier de sla droog
7. Snij de sla in stukjes en vermeng met de dressing.
Sladressing in een jampot.
4. Snelle, Gezonde Restjes Ovenschotel
Nodig:
1. De groenten die je in huis hebt (pompoen, biet, courgette, aardappel, wortel, ui, look, ...)
2. Kokosolie
3. Kruiden en zout naar smaak
4. Optioneel: smaakvolle azijn, agavesiroop, nootjes, ...
Hoe maak je het?
1. Vet je ovenschotel in.
2. Verwarm de oven op 180 graden
2. Snij je groenten in blokjes tot de ovenschotel redelijk vol zit.
3. Bestrooi met kruiden en eventuele azijn en agave.
4. Hussel door elkaar.
5. Zou klaar moeten in 20 minuten!
5.Supersnelle, lekkere, vegan avocadosaus spaghetti
Voor dit makkelijke recept, klik hier! Als je het endometriose dieet volgt, kan je kiezen voor glutenvrije spaghetti.
Welke snelle recepten die toch lekker en gezond zijn maken jullie klaar als je weinig tijd of zin hebt om te koken?
Soms wil je gewoon niet koken. Soms ben je te moe om iets lekkers klaar te maken. Wat moet je dan doen, als je niet meer bij de frituur kan stoppen?
Ik zocht naar enkele gezonde en toch lekkere "fastfood" alternatieven die weinig moeite kosten. Aan onderstaande receptjes hebben wij veel gehad op dagen waar we geen zin hadden om te koken!
Gezonde en Snelle DIY Vegan Fastfood
1.Worteldogs
Ja, ze bestaan, en nee, ze klinken niet erg hip, noch smaken ze zoals echte hot dogs. Maar makkelijk te maken, snel klaar, lekker en gezond zijn ze wel! Je vindt het recept hier.
2.Champignons in de oven met quinoa, rijst, noedels, of aardappelen
Nodig:
- champignons naar smaak
-teentjes look
-ovenschotel
-kokosolie
-rijst, quinoa, pasta, aardappelen - wat je wil.
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven op 180 graden, vet een schotel in.
2. Ontdoe de champignons van hun steeltje en snij de steeltjes in kleine stukken.
3. Leg elke champignon met de holte naar boven gericht in de schotel.
4. Vul met een gepeld teentje look.
5. Voeg naar smaak kruiden toe en verspreid de in stukjes gesneden steeltjes over de schotel.
6. Zet twintig minuten in de oven en bereid ondertussen de rest (quinoa, pasta, ...).
3.Sla! Met aardappelen en geroosterde noten.
Ai, nee, konijnenvoer. Sla krijgt met nogal wat vooroordelen te maken, zeg. Feit is, dat je een snel bord vol vitamientjes vol krijgt op een ik en een gij. Meer weten over het hoe en waarom van sla, klik hier!
Nodig:
-Sla
-Slazwierder
-2el olijfolie
-1el appelazijn
-1 el mosterd
-peper en zout naar smaak
-Leeg jampotje met deksel
-Patatten
-Handvol noten
Hoe maak je het?
1. Meng de ingrediënten voor de dressing (olijfolie, appelazijn, mosterd, peper en zout) in een leeg jampotje.
2. Draai het deksel dicht.
3. Schud: de dressing is klaar
4. Kook de aardappelen
5. Rooster de noten in een droge pan tot ze geuren.
5. Was de sla.
6. Zwier de sla droog
7. Snij de sla in stukjes en vermeng met de dressing.
Sladressing in een jampot.
4. Snelle, Gezonde Restjes Ovenschotel
Nodig:
1. De groenten die je in huis hebt (pompoen, biet, courgette, aardappel, wortel, ui, look, ...)
2. Kokosolie
3. Kruiden en zout naar smaak
4. Optioneel: smaakvolle azijn, agavesiroop, nootjes, ...
Hoe maak je het?
1. Vet je ovenschotel in.
2. Verwarm de oven op 180 graden
2. Snij je groenten in blokjes tot de ovenschotel redelijk vol zit.
3. Bestrooi met kruiden en eventuele azijn en agave.
4. Hussel door elkaar.
5. Zou klaar moeten in 20 minuten!
5.Supersnelle, lekkere, vegan avocadosaus spaghetti
Voor dit makkelijke recept, klik hier! Als je het endometriose dieet volgt, kan je kiezen voor glutenvrije spaghetti.
Welke snelle recepten die toch lekker en gezond zijn maken jullie klaar als je weinig tijd of zin hebt om te koken?
zondag 12 november 2017
Meer bitter op je bord!
Meer bitter op je bord!
Een vriendin vertelde me onlangs dat ze had gelezen hoe we in feite steeds minder bittere dingen eten, terwijl bitter voedsel vaak heel gezond is. Ik las het boek Superbuikgevoel van Anntje Peeters en vond heel wat interessante info.
Bitter is een moeilijke smaak, maar toch zijn er heel wat populaire voedingsmiddelen die uitgesproken bitter zijn,denk:
-koffie
-zwarte chocolade
-thee
-witloof
-spruitjes
Vroeger waren groenten sowieso bitterder van smaak. Geleidelijk aan heeft men de bitterstoffen in groenten fel weten te verminderen: telers selecteerden op zoet, omdat dat nu eenmaal een makkelijker in de mond liggende smaak is. Zelfs spruitjes kan je tegenwoordig in de zoete variant vinden.
Jammer eigenlijk, want: *op zangerige toon* bitter in de mond maakt t hart gezond!
Of, zoals Oscar Wilde het heel mooi en in dubbele betekenissen zegt:
What seems to us as bitter trials are often blessings in disguise
Ik vind bitter een maffe smaak. Ik ben dol op zwarte chocola, maar ik gruw van pompelmoes, bv...
Bitter helpt je lichaam om gal te produceren, en gal is dan weer van belang voor een goed werkende lever en bijgevolg een goede spijsvertering. Bitters kunnen bijdragen aan het verhelpen indigestie, reflux, een opgeblazen gevoel, het prikkelbare darmsyndroom, en winderigheid.
Bittere stoffen geven je een verzadigd gevoel, verzekeren een complete vertering, helpen je ontgiften via lever en gal, zijn ontstekingswerend en versterken je weerstand. Reflux zou voortkomen uit een te weinig aan maagzuur, en niet een teveel, net daarom kan het drinken van verdunde appelazijn helpen.
Tegenwoordig blijkt vaker en vaker uit onderzoeken dat ons spijsverteringsstelsel een soort tweede brein is. Bedenk hoeveel invloed onze spijsvertering op ons gemoed heeft! Zwart-gal-lig zijn, iets op je lever hebben liggen, een buikgevoel hebben, ... Bitterstoffen kunnen ons helpen met onze spijsvertering. Stress en je depri voelen heeft net zoveel impact op je spijsvertering als dat een slechte spijsvertering impact heeft op jouw gemoed... Daarom is het belangrijk om meer bitter in je maal te introduceren.
Bittere gewoontes die het nog overleefd hebben:
-een digestiefje (vaak met bittere kruiden) na (of ook voor) het eten helpt je spijsvertering!
Bittere kruiden:
-alsem (zie diy high uit eigen tuin)
-bijvoet
-cichorei
-citroenkruid
-dille
-citrusschil
-engelwortel
-gember
-gentiaan
-Griekse alant
-peterselie
-kurkuma
-hartgespan
-damiana
-duizendblad
-kalmoes
-kamille
-zevenblad (zie: zevenbladlasagne uit eigen tuin!)
-kliswortel
-krulzuringwortel
-duizendguldenkruid
-reishi
-rozemarijn
-salie
-shisandra
-verbena
-fenegriek
-lavendel
-hyssop (het is bekend, en misschien veelzeggend, dat niemand minder dan Jezus in de Bijbel zegt: Reinig mij met hyssop :)!
-cacao (minstens 70%)
-paardenbloemblad: heel makkelijk om te "kweken" in je tuin: t komt vanzelf wel!
-paardenbloemwortel
Bittere groenten:
-raddichio
-artisjkok
-boerenkool
-pompelmoes
-andijvie
-sesam
-netels
-rammenas
-waterkers
-mierikswortel
-kurkuma
-radijs
-mizuna
-broccoli
-spruitjes
-asperge
-mosterd
-tatsoi
-groenlof
-roodlof
-witlof
-ruccola
-bitterst van al: de karela, of bitter gourd, brrr!
Bitter fruit:
-pompelmoes
-schil van citrusvruchten (bio, uiteraard:)
Bitter drankje:
-Ideaal om 's morgens te drinken en je lever vriendelijk te wekken: Doe een halve theelepel kurkumapoeder +1/2 tl gemberpoeder + een snuf peper + een bodempje appelazijn in een glas en voeg water toe.
Hoe kan je nu praktisch meer bittere stoffen in je eten introduceren?
-Pesto maken van bittere en andere blaadjes is heel makkelijk, lekker, gezond en snel. Lees hier hoe je het doet!
-Zet theetjes, meng desnoods bittere kruiden met zoetere. Maak een Thee Menu Kaart! Probeer met alsem een mini high te ervaren! Maak er een gewoonte van om 's morgens een thermos thee te zetten, zodat je door de dag enkel hoeft bij te schenken!
-Meng bittere blaadjes door je slaatjes!
-Meng bittere blaadjes door je groene smoothies!
-Maak kruidenpilletjes van 1 deel bittere kruiden naar keuze, en vermeng met 1 deel gedroogd en vermalen venkelzaad, 1 deel gedroogde citrusschil, en 2 delen agavesiroop. De balletjes die je hiervan draait kan je invriezen, en vijftien minuten voor of na elke maaltijd innemen.
Eten jullie nog bittere dingen? Wat is jullie favoriete bittere recept?
Een vriendin vertelde me onlangs dat ze had gelezen hoe we in feite steeds minder bittere dingen eten, terwijl bitter voedsel vaak heel gezond is. Ik las het boek Superbuikgevoel van Anntje Peeters en vond heel wat interessante info.
Bitter is een moeilijke smaak, maar toch zijn er heel wat populaire voedingsmiddelen die uitgesproken bitter zijn,denk:
-koffie
-zwarte chocolade
-thee
-witloof
-spruitjes
Vroeger waren groenten sowieso bitterder van smaak. Geleidelijk aan heeft men de bitterstoffen in groenten fel weten te verminderen: telers selecteerden op zoet, omdat dat nu eenmaal een makkelijker in de mond liggende smaak is. Zelfs spruitjes kan je tegenwoordig in de zoete variant vinden.
Jammer eigenlijk, want: *op zangerige toon* bitter in de mond maakt t hart gezond!
Of, zoals Oscar Wilde het heel mooi en in dubbele betekenissen zegt:
What seems to us as bitter trials are often blessings in disguise
Ik vind bitter een maffe smaak. Ik ben dol op zwarte chocola, maar ik gruw van pompelmoes, bv...
Bitter helpt je lichaam om gal te produceren, en gal is dan weer van belang voor een goed werkende lever en bijgevolg een goede spijsvertering. Bitters kunnen bijdragen aan het verhelpen indigestie, reflux, een opgeblazen gevoel, het prikkelbare darmsyndroom, en winderigheid.
Bittere stoffen geven je een verzadigd gevoel, verzekeren een complete vertering, helpen je ontgiften via lever en gal, zijn ontstekingswerend en versterken je weerstand. Reflux zou voortkomen uit een te weinig aan maagzuur, en niet een teveel, net daarom kan het drinken van verdunde appelazijn helpen.
Tegenwoordig blijkt vaker en vaker uit onderzoeken dat ons spijsverteringsstelsel een soort tweede brein is. Bedenk hoeveel invloed onze spijsvertering op ons gemoed heeft! Zwart-gal-lig zijn, iets op je lever hebben liggen, een buikgevoel hebben, ... Bitterstoffen kunnen ons helpen met onze spijsvertering. Stress en je depri voelen heeft net zoveel impact op je spijsvertering als dat een slechte spijsvertering impact heeft op jouw gemoed... Daarom is het belangrijk om meer bitter in je maal te introduceren.
Bittere gewoontes die het nog overleefd hebben:
-een digestiefje (vaak met bittere kruiden) na (of ook voor) het eten helpt je spijsvertering!
Bittere kruiden:
-alsem (zie diy high uit eigen tuin)
-bijvoet
-cichorei
-citroenkruid
-dille
-citrusschil
-engelwortel
-gember
-gentiaan
-Griekse alant
-peterselie
-kurkuma
-hartgespan
-damiana
-duizendblad
-kalmoes
-kamille
-zevenblad (zie: zevenbladlasagne uit eigen tuin!)
-kliswortel
-krulzuringwortel
-duizendguldenkruid
-reishi
-rozemarijn
-salie
-shisandra
-verbena
-fenegriek
-lavendel
-hyssop (het is bekend, en misschien veelzeggend, dat niemand minder dan Jezus in de Bijbel zegt: Reinig mij met hyssop :)!
-cacao (minstens 70%)
-paardenbloemblad: heel makkelijk om te "kweken" in je tuin: t komt vanzelf wel!
-paardenbloemwortel
Bittere groenten:
-raddichio
-artisjkok
-boerenkool
-pompelmoes
-andijvie
-sesam
-netels
-rammenas
-waterkers
-mierikswortel
-kurkuma
-radijs
-mizuna
-broccoli
-spruitjes
-asperge
-mosterd
-tatsoi
-groenlof
-roodlof
-witlof
-ruccola
-bitterst van al: de karela, of bitter gourd, brrr!
Bitter fruit:
-pompelmoes
-schil van citrusvruchten (bio, uiteraard:)
Bitter drankje:
-Ideaal om 's morgens te drinken en je lever vriendelijk te wekken: Doe een halve theelepel kurkumapoeder +1/2 tl gemberpoeder + een snuf peper + een bodempje appelazijn in een glas en voeg water toe.
Hoe kan je nu praktisch meer bittere stoffen in je eten introduceren?
-Pesto maken van bittere en andere blaadjes is heel makkelijk, lekker, gezond en snel. Lees hier hoe je het doet!
-Zet theetjes, meng desnoods bittere kruiden met zoetere. Maak een Thee Menu Kaart! Probeer met alsem een mini high te ervaren! Maak er een gewoonte van om 's morgens een thermos thee te zetten, zodat je door de dag enkel hoeft bij te schenken!
-Meng bittere blaadjes door je slaatjes!
-Meng bittere blaadjes door je groene smoothies!
-Maak kruidenpilletjes van 1 deel bittere kruiden naar keuze, en vermeng met 1 deel gedroogd en vermalen venkelzaad, 1 deel gedroogde citrusschil, en 2 delen agavesiroop. De balletjes die je hiervan draait kan je invriezen, en vijftien minuten voor of na elke maaltijd innemen.
Eten jullie nog bittere dingen? Wat is jullie favoriete bittere recept?
zondag 5 november 2017
Foto's#15
Hieronder, enkele herfstfoto's!
Dit machtig mooie wezen is de rups van de koninginnepage! Ik ben suuuuuperblij dat deze vlinder (grootste die we in België hebben) in mijn tuin wil rondfladderen. Wil je dit prachtige insect ook een warm welkom heten? Laat dan de schermbloemigen (venkel, dille, ...) in je tuin helemaal loos gaan. De koninginnepage loves schermbloemigen :)
's Ochtends op een mooie herfstdag een wandeling maken met de hond - dan zie je de mooiste natuurfenomenen. De foto's geven bijlange na niet weer hoe prachtig het in het echt was, maar je ziet een beetje de combinatie spinneweb, ochtenddauwpareltjes, en zonnestralen...
Mijn hond is dol op gekookte maïskolven. Haar hobby is ook herfstblaadjes oppikken en dan doen of ze iets heel bijzonders heeft gevonden!De oogst aan zwarte droogboontjes (black turtle) dit jaar!
Foto's#15
Dit machtig mooie wezen is de rups van de koninginnepage! Ik ben suuuuuperblij dat deze vlinder (grootste die we in België hebben) in mijn tuin wil rondfladderen. Wil je dit prachtige insect ook een warm welkom heten? Laat dan de schermbloemigen (venkel, dille, ...) in je tuin helemaal loos gaan. De koninginnepage loves schermbloemigen :)
's Ochtends op een mooie herfstdag een wandeling maken met de hond - dan zie je de mooiste natuurfenomenen. De foto's geven bijlange na niet weer hoe prachtig het in het echt was, maar je ziet een beetje de combinatie spinneweb, ochtenddauwpareltjes, en zonnestralen...
Mijn hond is dol op gekookte maïskolven. Haar hobby is ook herfstblaadjes oppikken en dan doen of ze iets heel bijzonders heeft gevonden!De oogst aan zwarte droogboontjes (black turtle) dit jaar!