zondag 27 november 2016

Foto Overzicht #3: opruimen en glutenvrije pasta



Onze badkamer is bijna echt helemaal klaar! Waw, ik word telkens vrolijk van de kleurtjes!

We probeerden voor de eerste keer rode kool met appeltjes in te maken. Het lijkt gelukt! Bovendien maakten we het deze keer zonder suiker, gewoon de helft kool en de helft zoete jonagolds uit eigen tuin.


Ik was in een opruimbui. Ik heb een tijdje geleden de hele Marie Kondo methode doorlopen, maar papieren (brieven etc) opruimen en glazen potjes bleef ik maar uitstellen. Nu is het er dan eindelijk van gekomen! Mijn receptenmappen zijn helemaal netjes geordend nu (dat endometriose dieet dat ik nu volg gaf me een boost om eindelijk eens alle recepten die ik nooit ga maken weg te doen, en om de andere beter te ordenen. Ook heb ik mijn gigantische collectie glazen potjes gesorteerd, een massa onbruikbare naar de glasbak gedaan, en de overige netjes gestapeld in DUIDELIJK gelabelde dozen, zodat we ze nooit, echt nooit meer door elkaar heen gaan verzamelen! Heerlijk!



Sinds ik een endometriose dieet volg, maak ik zelf mijn chocolade. Ik had nooit tevoren notenboter gemaakt - dit bleek echt hypersimpel te zijn... en lekker! Ik maakte diepvries chocolade-cashewnotenboter pralines, die echt heerlijk waren. Ik probeerde ondertussen ook amandelboter (met kaneel): mmm, waarom heb ik dit nooit eerder gemaakt?!

Ik probeerde allerlei glutenvrije pasta-degen uit om zelf pasta te kunnen maken die ik nog mag eten. Hierboven zie je de enige redelijk goed gelukte: boekweit pasta. Nog niet helemaal op punt, maar de smaak was wel fantastisch lekker. Het experimenteren gaat verder!


Deze noedels van rijstmeel zijn fotogenieker dan de boekweitpasta, maar ze mislukten totaal! Ik probeerde ze rechtstreeks door een passe-vite en een garneerspuit in kokend water te duwen, en ze kwamen er gaaf uit, maar eens "gekookt" werd het een brij...

Een experiment dat WEL lukte: spruitjes uit eigen tuin gebakken met appel! Gebaseerd op dit recept en erg lekker. Dit maak ik zeker nog ns!

Ook lekker: in de oven gebakken patatjes, burgers op basis van haver en zuurkool, en gepofte rode bietjes, met een dressing van balsamico en gistvlok.



Ons zelfgemaakt wasmiddel was op. We maakten gelijk twee gigantische ketels - een voorraad waar we zeker een half jaar mee toekomen!


Onverwacht lekker: boekweit noedels (gekochte, deze keer,ik was het falende glutenvrije pastadeeg even helemaal beu) met geprakte gestoofde zoete aardappel en ui, provencaalse kruiden en een beetje zout. Ik mengde er umeboshi en haveryoghurt onder: delish! Ik maakte eerder al plantaardige yoghurt, maar toen ging het nog om soja-yofu. Nu ik geen soja meer eet, is mijn blik plots verruimd: blijkt dat je (heel makkelijk) zelf haveryoghurt, cashewyoghurt, quinoa, rijstmelk, hennepmelk, etc enzovoort yoghurt kan maken! Principe: je weekt je granen /noten een nacht in water met wat probiotica. De volgende ochtend blend je alles. Daarna laat je het onder een doek fermenteren tot het naar yoghurt ruikt.


Ook heel lekker: kikkererwten "omelet" met aardappeltjes, en gebakken pompoenpitjes gestoofd met ui en spinazie.



Tot slot kwamen we dit waterkamsalamandertje op zoek naar een winterslaapplekje op straat tegen bij de avondwandeling. We hebben hem netjes afgeleverd bij de vijver. Slaap lekker Salamander!










zondag 20 november 2016

Mijn Endometriose Voedings en Levens Plan

Mijn Endometriose Voedings en Levens Plan

In een vorige post beschreef ik hoe ik te horen kreeg dat ik endometriose heb, en wat ik van plan ben daar zelf aan te doen.
Ik geloof dat wat je eet een enorme impact heeft op je leven. Daarom ga ik mijn voedingsgewoonten aanpassen.
Ik zocht en vond veel informatie op het internet. Heb jij ook nog tips, interessante websites, ervaringen, ...? Ik hoor er graag over!

Omdat het een ingewikkelde materie is, hier eerst een korte uitleg.

Het endometriose dieet (hierna E-Dieet genoemd), gaat ervan uit dat je zoveel mogelijk voedingsmiddelen wil vermijden die ontstekingen kunnen uitlokken, die je lever belasten (omdat de lever heel belangrijk is bij het afbreken van hormonen en stress) en die je darmen in de problemen brengen.

Je wil voedingsstoffen tot je nemen die daarentegen ontstekingen kunnen helen, die je lever helpen ontgiften, die je hormonen in balans helpen houden, die schade kunnen herstellen met behulp van antioxidanten en vitamines, die je darmwerking stimuleren en goede bacteriën introduceren.

Daarom eet ik nu geen:

-geen gluten meer: gluten kunnen darm-irriterend en ontstekingsbevorderend werken. Dit betekent: geen tarwe, rogge, spelt, en niets van pasta, pizza, cake of koekjes op basis van glutenbevattende bloem.

-geen suiker: suiker overbelast je lever, breekt veel vitaminen en voedingsstoffen af terwijl het er weinig aanlevert, en het zorgt voor bloedspiegelschommelingen. Ik eet nog wel kokosbloesemsuiker, agave en ahorn, hoewel het eigenlijk niet honderd procent vaststaat dat deze beter zijn dan gewone suiker. Weet je hier meer over? Laat van je horen!

-geen soja: sojaproducten bevatten veel fyto-oestrogeen. Mensen met endometriose hebben een te hoge oestrogeenproductie. Daarom is het beter om oestrogene voedingsmiddelen te vermijden, en daarentegen middelen of planten die progesteron (wat oestrogeen in toom houdt) nabootsen wel te eten. Andere voedingsmiddelen die fyto-oestrogeen bevatten en die ik dus zal proberen vermijden zijn pinda's en kikkererwten.
Erg moeilijk te vatten vind ik al die voedingsmiddelen die zogezegd goed zijn voor vrouwen, maar die tegelijkertijd veel invloed op hormonen hebben, zoals: lijnzaad, teunisbloem, en hop. Het is me nog steeds niet duidelijk of ik deze nu beter wel dan niet eet. Wie meer weet, laat alsjeblieft van je horen!

-geen caffeïne en alcohol: deze belasten de lever

-geen dierlijke producten: ze werken irriterend en kunnen ontstekingen bevorderen. Gelukkig eet ik al lang vegan, omwille van ethische redenen.

-geen transvetzuren (belasting lever en irritatie darmen): geen verhitte plantaardige oliën, met uitzondering van kokosvet. Rauwe olijfolie en dergelijke kan gelukkig wel, ik mag er enkel niet in bakken. Geen transvetzuren betekent in de praktijk ook niets van klaargemaakt eten, omdat daar heel vaak transvetzuren in zitten, en niets gefrituurd. 

Wat kan ik wel eten:

-quinoa, boekweit, noten en zaden, peulvruchten, plantaardige melk, groenten en fruit, kokosolie en alles van de kokosnoot (chips, melk, room, vlokken, ...), haver, rijst, cacao, gedroogde vruchten, gierst, maïs, tapioca, groene thee, zeewieren. Dit is dus een heel puur, heel natuurlijk dieet.

Voedingsmiddelen, vitamines, kruiden en supplementen die bijzonder waardevol zijn bij het E-Dieet:

-Ontgiftend Drankje;

's Morgens begin ik mijn dag met een groot glas water, waaraan ik toevoeg:
-1/2e tl kurkumapoeder (werkt ontstekingsremmend)
-1/2e tl gemberpoeder (werkt ontstekingsremmend)
-snuf peper (versterkt de werking van de kurkuma)
-een scheut appelazijn (wekt de lever op een vriendelijke manier)
's Avonds bij de maaltijd drink ik nog zo'n glas.

-Ik neem een supplement magnesium. Magnesium is heel belangrijk om ontstekingen te genezen en te voorkomen. Helaas komt magnesium van nature niet meer in grote hoeveelheden in voedingsmiddelen voor omdat de grond verarmd is. Daarom neem ik het extra in. Het is veilig want wat er eventueel te veel in je lichaam aanwezig is, plas je gewoon uit!

-Ik neem ook een supplement vitex agnus castus: zwarte monnikspeper. Dit kruid is een progesteron nabootser, het helpt om een te hoge oestrogeenproductie te verminderen. 

-Ik zet veel thee en ik drink veel opdat mijn nieren goed gespoeld blijven en mijn lever ondersteund wordt, en opdat mijn hormonen in balans blijven. Ik kies kruiden in functie hiervan:

-gember thee is altijd goed

-progesteron-nabootsende kruiden om een te hoog oestrogeengehalte te verminderen: schietwilg, vrouwenmantel, parelzaad (met dit laatste heb ik nog geen ervaring)

-Vanaf het begin van de cyclus (eerste fase) zet ik thee van kruiden die het hormonale systeem beïnvloeden: framboos, braam, zwarte bes, rozenbottel, gember en salie. Mijn recept voor gefermenteerde thee uit eigen tuin is hiervoor ideaal! Verder heb ik nog niet geëxperimenteerd met maca en lucuma, maar deze middelen zouden ook heel goed zijn voor je hormonale systeem.

-Thee van zoethout is ook prima, MAAR wees voorzichtig als je een hoge bloeddruk hebt.

-Thee voor de werking van lever en nieren: linde, karwij, tijm en rozemarijn, heermoes, paardebloem, mariadistel. Ideaal om te drinken tijdens de tweede fase van de cyclus. 

-Thee die helpt tijdens de menstruatie: duizendblad, linde, engelwortel en kamille.

-Algemeen goede thee: munt

------ Dat is erg veel thee! Gelukkig heb ik een goede thermos, en een collectie superschattige theekopjes uit de Kringwinkel. Zo'n mooi kopje maakt veel goed!



-Andere dranken: kombucha (gefermenteerd) en groene thee (veel antioxidanten), groene smoothies (zie hieronder) en sapjes. Vooral wortelsap is ideaal in de tweede fase van je cyclus, omdat het van invloed is op je darmen en je bloed, en omdat het vitamine A biedt.

-Een typisch ontbijt: haver met plantaardige melk, fruit, pompoenzaad, kokos, chiazaadjes, ... Maar ik zoek nog meer lekkere ontbijten uit: hou mijn blog in de gaten voor spannende ontbijt avonturen!

-Boerenkool is een lokaal supervoedsel dat eigenlijk bij geen enkele maaltijd meer mag ontbreken! Het is zo fantastisch onder andere omdat het een rijke bron van calcium is.
Gelukkig zocht ik hier al wat recepten en ideeën uit met deze krullende kolen. Verdere plannen: boerenkoolchips met chocolade, boerenkool drogen en dan tot poeder vermalen, en dit poeder gebruiken bij zoveel mogelijk maaltijden, boerenkool als hoofdingrediënt in groene smoothies

-Groene Smoothies zijn eigenlijk ideaal. Ze bevatten vezels en alles wat je nodig hebt. Ik schreef hier over de vele voordelen van groene smoothies voor de zelfvoorziener. Ik probeer deze smoothies te integreren als lunch! Mijn standaard Groene E-Dieet Smoothie bestaat uit:

-2 koppen plantaardige melk (ideaal is hennep of amandel)
-2 koppen boerenkool, ruccola en paardebloemblad
-3 koppen fruit (bv appel)
-een groot stuk verse gember

-Gezonde vetten: avocado en kokosolie - vind ik gelukkig allebei heel erg lekker. De allermakkelijkste en allerlekkerste en allersnelste pastasaus ter wereld kan ik dus nog maken, maar de pasta zal ik moeten vervangen door iets glutenvrij...

-Eiwitbronnen: quinoa en hennepzaadjes

-Veel kurkuma en zwarte peper, look en chili in de hoofdmaaltijd.

-Als dressing en sausjes: appelazijn, bramenazijn (zelfgemaakt), balsamico, ... en gistvlokken.

-Gefermenteerd voedsel: ideaal om je darmflora op te krikken en je spijsverteringsstelsel te helpen. Ik eet al vaak zelfgemaakte zuurkool. Ik onderzoek nu de mogelijkheden van gefermenteerde, glutenvrije heerlijkheden als idli, dosa, injera, enzovoort.

-OPMERKING: heel wat glutenvrije voedingsmiddelen komen voort uit de Aziatische keuken (waar men minder tarwe eet). Er zijn talloze mogelijkheden met o.a. rijstbloem, boekweitbloem, teffmeel, tapioca, quinoa - en zelfs linzenbloem, maar... heel wat van deze ingrediënten zijn verre van lokaal, bovendien zijn ze heel erg prijzig. Ik ga experimenteren met lokalere glutenvrije producten, die ook goedkoper zijn, zoals haver. Gelukkig kon ik al quinoa uit Nederland vinden. Eerder probeerde ik quinoa in eigen tuin te telen, met succes, maar als ik een jaarvoorraad wil hebben zal ik mijn hele tuin moeten vol zetten :)

=> In ieder geval: over de gelukte experimenten zal je hier kunnen lezen. 

-Zaken die ik nog niet heb uitgeprobeerd maar die goed zouden zijn in een E-Dieet: maca, lucuma, serrapeptase, psyllium, chlorella en spirulina, wilde yam (natuurlijke progesterone), dong quai, melkdistel. Wie hier meer over weet: laat iets van je horen!

Levensgewoontes:
Zoals eerder vermeld speelt de lever een heel belangrijke rol bij endometriose. Je lever helpt je om hormonen te verwerken en om te ontgiften. Als je veel met stress te kampen hebt speelt de lever een heldenrol.
Een te veel aan stress kan je lever overbelasten. Bovendien verkrampen door stress je spieren en zorgt stress voor nog veel meer ongemakken.
Het is dus belangrijk bij een E-Dieet om stress tot een minimum te reduceren. Om meer te ontspannen reken ik volgende initiatieven ook tot het E-Dieet:

 -Aan yoga  doen. Er bestaat zelfs een website over yoga speciaal voor als je endometriose hebt:
endoyoga.com
Verder ontwikkelde Aviva Steiner een yoga speciaal voor de vrouw, om je hormonen te regelen, pijn te verminderen.
Op youtube vind je tal van yoga oefeningen voor pijnlijke menstruatie.

-Meditatie: vroeger deed ik dit af als iets zweverigs. Maar meditatie gaat eigenlijk gewoon over rustig ademhalen en over denkpatronen doorbreken. De technieken zijn eeuwenoud. Mij helpt het om te ontspannen, om beter te slapen, om emoties te herkennen, om bewuster te worden.
 
-De relax response techniek: een heel eenvoudige, gratis oefening die iedereen thuis kan doen.

Hoe?
1. Ga ergens waar je niet gestoord wordt en waar je warm bent zitten of liggen.
2. Stel een timer in: minimum tien a twintig minuten.
3. Doe je ogen dicht.
4. Beginnend bij je tenen sta je even stil bij elk lichaamsdeel en laat je dit ontspannen. Je concentreert je op je tenen, en denkt inwendig: tenen, onstpan. Hiel: ontspan. Wreef: ontspan. Zo werk je verder naar boven totdat je elk plekje gehad hebt.
5. Eens je hele lichaam ontspannen is begin je heel diep in - en uit te ademen door de neus.
6. Bij elke uitademing zeg je inwendig één woord of mantra. De relaxation response techniek gebruikt het woord "one", bedoeld opdat je niet te veel zou nadenken over het woord, maar gewoon zou ademen.
7. Je blijft je focussen op je ademhaling en op dat woord.
8. De 'response', het gevolg, is dat je ontspannen wordt, dat je tijd voor jezelf neemt, en dat je jezelf 'heelt'.

-Magnesium is heel erg belangrijk, maar sommige mensen nemen de capsules met magnesium niet goed op. Daarom kan je ook voet - of handbadjes met Engels zout (Epsom salt, een magnesiumbevattend zout dat je bij de apotheek kan krijgen) nemen. Die baden werken nog ontspannend ook! Om er helemaal een wellness gevoel bij te krijgen zou je er nog gedroogde kruidenpoeders aan toe voegen, zoals kaneel, salie of gember, etherische olie van lavendel (ontspannend), etc. 

-Massage en je huid droog borstelen: twee zaken die je zelf kan doen. Met een zachte borstel veeg je dode huidcellen weg en stimuleer je de bloedsomloop van je hele lichaam. Voetmassages, handmassages, nek -en schouder massages, voorhoofd massages, al of niet met wat plantaardige olie: massages brengen rust en ontspanning. Bepaal op voorhand hoe vaak en wanneer, en boek deze sessies met jezelf echt in je agenda!

-Bewegen: heel belangrijk! Zelf wandel ik een uur per dag met de hond, en ik wil ook leren joggen met mijn huisdier: canicross! En yoga.

-Je lichaamshouding op het toilet: in het Westen zijn wij allemaal gewoon om "lui" op het toilet te gaan zitten. Voor je lichaam is dat echter een onnatuurlijke houding om je behoeftes te doen.
Onze voorouders hurkten. Ook in grote delen van Azië hurken mensen nog steeds.
In Eco gewoontes uit India schreef ik hier al over: de ergonomische houding op het toilet is veel beter in India dan hier. Mijn composttoilet is een soort kastje waar ik zowel op kan zitten als hurken: een ideale combo!
Hurken helpt bij de ontlasting. 

-Vermijden van plastics en chemicaliën: we leven in een vervuilde omgeving. Niet alleen wordt ons eten met gif bespoten, overal rondom ons komen we in aanraking met plastic. In dat plastic zitten stoffen die van invloed kunnen zijn op onze hormonen. Denk aan voedingsbakjes uit plastic die in de voeding "lekken", waterflesjes, ... Ik schafte me een Klean Kanteen fles aan, ik maak zoveel mogelijk zelf, ik koop of produceer al mijn eten biologisch, ik probeer ons afval te verminderen.  

-We vermijden ook zoveel mogelijk bewerkte cosmetica: wij maken zelf onze deodorant, ons wasmiddel, afwasmiddel en onze tandpasta, en we poetsen enkel met azijn, water en soda. Ik maak nu ook zelf onze zeep. 

Hou deze blog in de gaten voor lekkere vegan, glutenvrije, sojavrije en suikervrije recepten!!!

Enkele bronnen die ik gebruikte:

endorecipes.com

levenmetendometriose.nl

endometriosedieet.nl

Rina Nissim: Handboek Natuurgeneeskunde en Gynaecologie

Een grote verandering...

Normaalgezien heb ik het op De Zelfvoorzieningsbijbel niet vaak over persoonlijke dingen. Ik startte deze blog nu eenmaal vooral op om tips, trucs, recepten en weetjes ivm zelfvoorziening en eco vegan leven te delen.

Maar soms gebeurt er iets dat zo veel impact heeft, dat ik niet anders kan dan erover schrijven.

Onlangs kreeg ik van de dokter te horen dat ik endometriose heb.

Endometriose is een soort auto-immuniteitsziekte waar heel wat vrouwen mee te maken krijgen. Bij endometriose vat je lichaam het nogal domme plan op om baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder te laten groeien.
Net als in de baarmoeder groeit dat slijmvlies dan elke maand aan, om daarna onder invloed van hormonen weer af te breken.
Maar in tegenstelling tot het slijmvlies in de baarmoeder, dat je lichaam laat afvloeien via de menstruatie, kan het wildgegroeide slijmvlies buiten de baarmoeder niet weg, terwijl het toch ook bloedt. Daardoor krijg je als patiënt te maken met intense pijn (tijdens maar ook voor en na je maandstonden) en ontstekingen.

Bij mij werden maandelijkse pijnen telkens erger: veel meer last van rugpijn, darmproblemen en krampen. Mocht jij ook veel pijn ervaren tijdens je maandstonden: dit is niet normaal, en mogelijks een teken van endometriose. Wat mij persoonlijk betreft: ik heb het altijd als "normaal" beschouwd dat vrouwen pijn lijden tijdens hun menstruatie. Ik krijg het gevoel alsof de hele maatschappij ons dat aanleert. Zo van: je moet tegen een stootje kunnen, het is "maar" maandstondenpijn, stel je niet aan.
Maar die houding is echt fout: pijnlijke maandstonden zijn NIET normaal.

De klassieke behandeling voor endometriose bestaat uit een operatie waarbij het wildgroeiende weefsel chirurgisch wordt weggehaald. Vaak behandelen artsen ook met hormonenkuren achteraf, om oestrogeen te onderdrukken en zo overbodige slijmvliesgroei te vermijden. Artsen weten nog steeds niet wat nu precies de oorzaak van endometriose is.

Omdat er echt veel vrouwen zijn die hier mee te maken krijgen, is de wachtlijst voor onderzoek ook absurd lang. Ik kon pas een afspraak voor onderzoek (en dus niet eens operatie) vastleggen in mei volgend jaar: zes maanden wachten!
Mogelijks duurt de wachttijd tot de eigenlijke operatie dus zelfs nog veel langer, misschien wel een jaar.

Ik heb het grootste respect voor de klassieke geneeskunde. Er zijn echter drie zaken aan de klassieke geneeskunde die me storen:

1) Artsen kijken nooit, in mijn ervaring toch niet, naar voeding. Terwijl ik heel erg geloof dat je bent wat je eet, en dat voeding een gigantische impact kan hebben op je gezondheid.

2) Dit is geen verwijt aan mijn huisdokter ofzo - het is gewoon de realiteit: dokters hebben weinig tijd voor hun patiënten, omdat er zo veel patiënten zijn, en zij ook maar mensen zijn. De kennis is tegenwoordig zo gespecialiseerd, en een foute diagnose is gauw gesteld. Daarom vind ik het belangrijk om, naast second opinions, ook zelf aan onderzoek te doen. Wat kan ik zelf doen om iets aan de situatie te verbeteren?

3) De klassieke geneeskunde werkt nauw samen met de farma industrie. Ik wil niet paranoïde doen, maar het is een feit dat die industrie meer gebaat is bij zieke, dan bij gezonde mensen.
Hoewel er veel fantastisch werkende medicijnen zijn waar ik heel erg dankbaar voor ben, ben ik tegelijkertijd bang dat de farma industrie gigantisch veel macht heeft, en in veel gevallen enkel op geld uit is, en niet per sé op het beter maken van patiënten.
Ik ken persoonlijk twee vertegenwoordigers van medicijnen, en als je ziet wat voor een superloon zij krijgen, enkel en alleen om nieuwe medicijnen bij dokters aan te prijzen... Er zit een hele marketing machine achter die medicijnen.
Bovendien hou ik ook echt niet van de bijwerkingen die je van veel chemische geneesmiddelen krijgt. Ik hou er gewoon niet van om iets onnatuurlijks in te slikken.

Conclusie:

Aangezien ik sowieso erg lang moet wachten op een klassieke behandeling, heb ik besloten dat ik ga proberen zelf iets te doen aan de situatie. Op het internet las ik tal van getuigenissen van vrouwen die hun voedingswijzen hebben aangepast, en die daardoor de symptomen en de pijn konden onderdrukken en soms zelfs helemaal oplossen.

De "prijs" die je betaalt om endometriose zelf op natuurlijke wijze te "behandelen" is niet min:

het endo-dieet gaat uit van een vegan, glutenvrij, suikervrij, en sojavrij voedingspatroon.

Ik kan me voorstellen dat voor veel vrouwen die "traditioneel" eten (met vlees en vis en zuivel enzo) zo'n dieet als een donderslag bij heldere hemel moet klinken. En dat ze op voorhand al iets hebben van: no way. Daar begin ik niet eens aan.

Zelf eet ik gelukkig wel al vegan, en al lang. Ik drink ook nooit koffie, drink al lang geen alcohol meer (ivm mijn maag), ik eet niet vaak brood.
Maar... ik bak dolgraag! En ik ben verslingerd aan pasta! En aan huisgemaakte pizza! En aan zoetigheid! En aan tofu, en seitan, ...
Op verschillende posts kan je hier bv lezen hoe ik:
-verslaafd ben aan lasagne
-me afvraag wat we in godsnaam zouden doen zonder brood en spaghetti!

Makkelijk is het dus zeker niet, zo'n voedingsswitch. Ik zal heel wat moeten veranderen. En dan heb ik het nog niet eens over de grote sociale impact van zo'n dieet gehad.

Maar aangezien:

-ik toch minstens een half jaar moet wachten

-ik wel degelijk het gevoel heb dat ik aan ontgifting toe ben

-ik al meerdere keren ervaren heb wat voor een desastreus effect suiker, hoe lekker het ook is, op mijn lichaam heeft

-ik twee jaar geleden 10 kg ben afgevallen toen ik na een sapkuur van drie dagen besliste dat ik te weinig groenten en fruit at, en daardoor brood 's morgens en 's middags schrapte (wat toch betekent dat glutenvermindering een impact had op mijn lichaam)

-ik weet dat onbewerkt, puur voedsel veel beter is voor mijn lichaam

-en ik echt heel, heel intens geloof dat voeding een grote impact heeft op gezondheid...

 ...ga ik dit dieet uitproberen!

Beschouw me maar als een proefkonijn! Want:

-al wie eveneens met deze problemen (veel te pijnlijke menstruatie, kramp, darmproblemen, ...) te maken krijgt kan mijn voedingsavonturen de komende maanden hier volgen. (naast berichten over de tuin, zelfvoorzienend leven, etc)

Ik ga recepten uitzoeken en delen. Omdat ik eveneens geloof dat je lever (die in dit verhaal heel belangrijk is) veel te lijden heeft onder stress (waar ik het afgelopen jaar veel mee te maken kreeg ivm mijn job) ga ik bovendien niet enkel mijn dieet, maar ook een aantal levensgewoontes aanpassen.

Ik wil:

-elke dag mediteren

-de relax response techniek uitproberen

-aan yoga doen

-leren joggen met de hond

Ik heb een heel plan opgevat, maar omdat deze post nu al te lang is, zal ik dat in een volgende post delen:

Mijn Endometriose Voedings en Levens Plan

Mocht je zelf nog tips, ervaringen willen delen: graag!

zondag 13 november 2016

Pikante Vegan Desserts: Spicy Appeltaart

Toen ik voor het eerst van mijn leven een warme vegan chocolademelk met cayennepeper in dronk, was ik verloren... Wat een weldaad aan mijn keel! Ik voelde me gewoon opwarmen! De kick van de elkaar perfect aanvullende smaken van zoete zachte chocolade en hete scherpe peper: onwaarschijnlijk lekker!







Ik zocht uit of er nog meer spicy desserts bestaan! Vandaag bespreek ik de eerste in een reeksje:

Pikante Desserts!

Vegan Recept: Spicy Appeltaart
N.b.: ik baseerde dit rcept op een oud gekopieerd recept waarvan ik niet meer weet uit welk kookboek het afkomstig is... Ik veganiseerde het en veranderde een paar dingetjes!
Nodig: 
-250 gr bloem
-80 gr kokosolie (of het dubbel aan vegan boter)
-2 tl gedroogde tapioca (of no-egg)
-4 el water of plantaardige melk, eventueel meer als je deeg te droog is
-4 appels
-80 gr suiker (ik nam kokosbloesem, je kan ook gewone nemen)
-1 el suiker apart voor bij de appels
-1 tl kaneelpoeder
-1/4e tl piment, voor de durvers: 1/2e tl tot 3/4e tl piment, of, als je helemaal avontuurlijk bent: vervang door cayennepoeder!
-springvorm
-deegrol

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven op 180 graden.
2. Meng bloem, kokosolie, suiker, tapioca en water/melk tot een goed gekneed deeg.
3. Schil de appels en snijd in blokjes of partjes.
4. Vermeng de appels met de el suiker, het kaneelpoeder en je spicy component!
5. Vet je vorm in.
6. Rol je deeg uit.
7. Pas het deeg in de vorm en druk aan.
8. Schik de partjes of blokjes appel er in en druk aan.
9. Bak ongeveer 50 minuten.
10. Smullen!

Ik zal af en toe een nieuw spicy dessert recept publiceren, als jij ook ideeën of recepten hebt voor pittige nagerechtjes: laat maar weten!

zondag 6 november 2016

Foto Overzicht #2

Ok, elke twee weken een foto overzicht posten blijkt te ambitieus. Maar...ik vind het wel leuk om sporadisch wat foto's te posten!

Hierbij wat sfeerbeelden van de voorbije weken...

Nog steeds druk met oogsten en oogst verwerken!





We maakten opnieuw appelmoes (7 kg appeltjes schillen en in stukjes snijden) in de grote kookpot. Je houdt er een hele hoop schillen en klokhuizen aan over. Dit jaar had ik de energie er niet meer voor, maar volgend jaar wil ik vruchtenazijn maken van al die schillen!
We hebben nu twee voormiddagen besteedt aan het appelmoes inmaken. Zo komen we voor een heel jaar toe. Ik vraag me af of het opweegt in tijd als we appelmoes zouden kopen: aanschuiven aan de kassa van een supermarkt en in de file op weg er naar toe. Wel weet ik zeker dat eigen appelmoes scheelt in geld, in smaak, in gebruikte hoeveelheid suiker en in voedselkilometers!




Tussen al dat geweck door moesten we natuurlijk ook eten. Mijn vriend maakte deze overheerlijke schotel klaar: chapatti's met gekookte wortelgroenten uit de tuin (biet, wortel, pastinaak) en een courgette-spinazie-paprika-pepertjes-tofu wok. Vegan eten, saai? :p

Ik probeerde gefermenteerde hot chili saus uit, het recept haalde ik bij Grow, forage, cook, ferment. Pepertjes onder water zetten met zout, look en ui, en twee weken in een schoteltje onder kaasdoek laten staan. Daarna alles mixen. Lekker, maar, euh, heet. En... niet houdbaar buiten de koelkast. Volgende keer probeer ik iets met azijn, waardoor het langer bewaart.


Ik maakte deze vegan omelet (met kikkererwtenbloem) met prei en tomaatjes uit eigen tuin. Dit recept is zo makkelijk, en het ziet er zo "echt" uit!
We hadden zin in fastfood (frieten), maar we herinnerden onszelf er aan dat we dat (snelle hap halen) minder gingen doen. Ineens schoot het ons te binnen dat we zelf nog een frietketeltje hebben staan! We schilden onze patatten in stevige frieten die we in kokosvet tweemaal bakten. Met huisgemaakte appelmoes en veganaise erbij werd dit een delicatesse.


Ik was al heel lang nieuwsgierig naar het traditionele recept uit Nice voor zoete snijbiettaart. In een oud kookboek kwam ik een recept hiervoor tegen dat ik veganiseerde. Ik nam ook cashewnoten ipv de veel duurdere pijnboompitten. Het resultaat was niet slecht, maar zeker niet onmisbaar...
The quest voor een echt lekker snijbiet recept continues!

Ik maakte een nieuw tuinplan, altijd een beetje een puzzel.

Ik had al lang geleden een gedroogd zakje shiitake paddenstoelen gekocht, tijd om die nu uit te proberen. Je giet er kokend water op en laat dat een uur staan. Daarna bakte ik de shiitakes in olie met sojasaus en maïszetmeel, look en gember, en we aten deze heerlijke hapjes met rijst, sesamzaadjes, rauwe wortel en pijpui.


 We selecteerden de droogbonen waar we mee verder zullen kweken: die met de meeste boontjes in de peul! Prachtig, die schakeringen op die kleine boontjes...

Nog meer lekker eten uit eigen tuin: eigen patatjes gebakken in de oven, een wokje van paprika, ui en courgette, en rode linzen gemaakt à la risotto (telkens met bouillon gekruid water bijgieten en roerbakken tot ze gaar zijn).

We maakten veel en lange herfstwandelingen, onze hond ging telkens mee. Ik ben vrees ik te lui en te ongeconcentreerd om telkens foto's te nemen van al het prachtigs in de natuur dat ik op zo'n wandelingen zie, maar deze liefde tussen ons zwartje en de prachtige witte wolfshond was gewoon TE cute om niet te fotograferen! Love is in the air tussen deze twee, ze waren niet bij elkaar weg te slaan en gaven elkaar de hele tijd likjes, zooooo lief! Net twee levende verliefde schaakstukjes!