Een van mijn eindejaarsvoornemens (hier) was meer aangename geuren integreren in huis.
Ik heb eens uitgezocht op welke manieren ik meer geur kan integreren en hoe, en wanneer, en ondertussen begint het goed te lopen!
Ik had al een hele voorraad etherische olien in huis, ooit gekocht op reis in India, maar ik deed daar zelden iets mee.
Nu heb ik op het net en in mijn boeken opgezocht wat ik met die heerlijke geuren allemaal kan doen!
Bij mij is het zo dat als ik zeg: "ik zal dat wel eens een keer doen", ik merk dat het er dan niet van komt. Ik begrijp het best als het een beetje idioot lijkt, maar als ik met mezelf "vaste momenten" afspreek waarop ik bijvoorbeeld een wierookstokje aansteek, dan komt het er wel van! En dus heb ik nu vaste momenten ingesteld (namelijk na het wekelijkse poetsen) wanneer ik met geur bezig ben.
Blijkbaar ben ik iemand die heeeeeel veel structuur nodig heeft!
Anyway, hier zijn de tips.
Let wel: etherische olieen zijn geen speelgoed. Slechts heel weinig E.O.'s (afkorting voor etherische olie) mag je rechtstreeks op je huid aanbrengen (zoals lavendel), met de andere E.O.'s moet je echt oppassen dat je ze niet onverdund op je huid gebruikt. Een teveel aan E.O.'s kan dan weer voor hoofdpijn zorgen. Enkele druppeltjes volstaan vaak al!
Hoe gebruik ik E.O. in huis?
1. Telkens ik ga stofzuigen, maak ik er nu een gewoonte van om enkele drupjes E.O. op de zuigkant van de stofzuiger te doen. Na enkele weken op deze manier werken, begin ik positieve effecten te ervaren: ik ruik onmiddellijk een fijne geur als ik de stofzuiger zie (ik pas een beetje behaviorisme op mezelf toe :) : ik probeer mezelf aan te leren: stofzuigen=FUN! En ook de huiskamer ruikt aangenaam na het stofzuigen.
1.a: ook als ik met een natte doek stof afneem, zorg ik ervoor dat het klusje aangenamer wordt door een paar druppels E.O. op de doek te doen.
2.Ik doe enkele druppels op de twee matjes die ik in de gang heb liggen.
3.Ik doe een paar druppels lavendel olie op mijn douchespons.
4. Ik druppel ook wat lavendel op mijn houten haarborstel.
5.Als ik zelfgemaakte tandpasta maak, doe ik daar tien a twintig druppels in van bv munt, tea tree, kaneel, citroen, venkel, ...
6.Toen we verkouden waren was het heel fijn om de druppels eucalyptus of tijm op onze zakdoeken te ruiken.
7.Op de zetels doe ik een paar druppels van iets ontspannends.
8.Als je kaarsen maakt, zelf, kan je ook eens experimenteren met E.O. aan de was toe te voegen: geurkaars! Ook als je zelf zeep maakt komt E.O. van pas.
9.Wij maken zelf wasmiddel op basis van soda en zeepvlokken. Als wasverzachter gebruiken we witte azijn. Daar doen we soms wat E.O. in.
10.Als je zo'n chauffagebakje hebt waar je water in kan doen, kan je hier enkele drops E.O. bijdoen.
11.Regelmatig sprenkel ik wat druppeltjes in de ladenkast en in de kleerkast.
12.Als je een kachel hebt kan je ook wat druppels op houtblokken doen.
13.Ik doe een paar druppeltjes in mijn sloefen!
14.Schrijf je nog af en toe echte brieven? Met een druppeltje E.O. op de envelop of het papier wordt het nog aangenamer om de brievenbus te legen!
15. Het is een streefdoel van me om minstens een keer in de maand een deugddoende massage te geven, en te krijgen. Aan de massage olie kan je E.O. toevoegen.
16. Een druppeltje of drie in een muts.
17.Geurtoepassing zonder E.O.: telkens mijn wekelijkse poetstaak er op zit, steek ik nu een wierookstokje op. Ontspanning en genieten, na
al dat harde werk!
Ken je zelf nog andere leuke geurtoepassingen? Ik hoor er graag over!
Adem diep in...Ruik!
Zelfvoorzienend, ecologisch en vegan leven en genieten in huis, tuin en keuken!
▼
zaterdag 27 februari 2016
zondag 21 februari 2016
mijn favoriete tuinboeken
In een blog van AnneTanne, hier, las ik over haar tuinboekenbibliotheek.
Ze deed een oproep: vertel meer over je lievelingstuinboek, of je tuinboek van de maand.
Ik ben mijn boekenkasten aan het opruimen (binnenkort meer hierover) maar enkele tuinboeken blijf ik zeker behouden. Een naslagwerk van Reader's Digest, ooit voor een euro in een afgedankte bibboekensale gekocht, en twee mooie tuinboeken waar ik graag doorheen blader.
1.John Seymour - Gezond eten van eigen tuin
In zelfvoorzienende kringen is John Seymour vooral gekend voor zijn boek "Leven van het land". Dat werd een cultboek - het is nog steeds zeer gegeerd onder DIYers. Ik vind "Leven van het land" prachtig, maar de info die er in staat is vaak erg beknopt. Ik denk dat het boek mee zo "cult" is geworden omwille van de prachtige tekeningen die er in staan.
Ook bij Gezond eten van eigen tuin, dat veel minder bekend is, en dat ik in de kringloop op de kop kon tikken, staan prachtige illustraties. Van groenten en fruit, hoe ze er boven - en ondergronds uitzien. Van gereedschap, van nuttige en schadelijke insecten, van hoe je paden moet aanleggen, van de tuin in elk jaargetij.
Ook is er een hoofdstuk conserveringsmethoden, over hoe je je tuinoogst bewaart.
2.Peter Bauwens - De nieuwe moestuin
Dit boek vind ik heerlijk om door te kijken - het biedt inspiratie en ideeen door de vele tips en vooral door de prachtige fotografie. De stijl van Peter Bauwens is heel typisch: superkleurrijke groenten en fruit tegen een felwitte achtergrond. Je leert heel wat nieuwe groenten kennen dankzij dit boek, en andere leer je meer waarderen, omdat ze er zo intens mooi uitzien op de plaatjes.
Het is een vrij recent tuinboek. Van Peter Bauwens besprak ik zijn "Groenten in de hoofdrol" hier.
Vooral het hoofdstuk "thematuintjes" in De nieuwe Moestuin geeft mij inspiratie. Hier lees je over hoe je een oosterse moestuin, een moestuin met vaste groenten, een moestuin op kleur... Voor kinderen, enzovoort, zou kunnen inrichten.
Twee ideale boeken om in de winter, als het buiten guur en donker is, binnen door te bladeren!
Ze deed een oproep: vertel meer over je lievelingstuinboek, of je tuinboek van de maand.
Ik ben mijn boekenkasten aan het opruimen (binnenkort meer hierover) maar enkele tuinboeken blijf ik zeker behouden. Een naslagwerk van Reader's Digest, ooit voor een euro in een afgedankte bibboekensale gekocht, en twee mooie tuinboeken waar ik graag doorheen blader.
1.John Seymour - Gezond eten van eigen tuin
In zelfvoorzienende kringen is John Seymour vooral gekend voor zijn boek "Leven van het land". Dat werd een cultboek - het is nog steeds zeer gegeerd onder DIYers. Ik vind "Leven van het land" prachtig, maar de info die er in staat is vaak erg beknopt. Ik denk dat het boek mee zo "cult" is geworden omwille van de prachtige tekeningen die er in staan.
Ook bij Gezond eten van eigen tuin, dat veel minder bekend is, en dat ik in de kringloop op de kop kon tikken, staan prachtige illustraties. Van groenten en fruit, hoe ze er boven - en ondergronds uitzien. Van gereedschap, van nuttige en schadelijke insecten, van hoe je paden moet aanleggen, van de tuin in elk jaargetij.
Ook is er een hoofdstuk conserveringsmethoden, over hoe je je tuinoogst bewaart.
2.Peter Bauwens - De nieuwe moestuin
Dit boek vind ik heerlijk om door te kijken - het biedt inspiratie en ideeen door de vele tips en vooral door de prachtige fotografie. De stijl van Peter Bauwens is heel typisch: superkleurrijke groenten en fruit tegen een felwitte achtergrond. Je leert heel wat nieuwe groenten kennen dankzij dit boek, en andere leer je meer waarderen, omdat ze er zo intens mooi uitzien op de plaatjes.
Het is een vrij recent tuinboek. Van Peter Bauwens besprak ik zijn "Groenten in de hoofdrol" hier.
Vooral het hoofdstuk "thematuintjes" in De nieuwe Moestuin geeft mij inspiratie. Hier lees je over hoe je een oosterse moestuin, een moestuin met vaste groenten, een moestuin op kleur... Voor kinderen, enzovoort, zou kunnen inrichten.
Twee ideale boeken om in de winter, als het buiten guur en donker is, binnen door te bladeren!
zondag 14 februari 2016
Vegan Recept: Zoete Chocolade Boerenkool Chips!
Vorige week besprak ik het nieuwe vegan kookboek van Jessica Nadel hier, Vegan 24/7, en ik moest gewoon weten hoe die zoete chips met chocolade van boerenkool smaakten!
Overheerlijk, zo bleek. Nooit gedacht dat ik chips, zoete dan nog, van kool lekker zou vinden!
Ik paste het recept enigszins aan: Jessica gebruikt namelijk heel grote hoeveelheden, en thuis ben ik de enige die chocola lust. Ook voegde ik cayennepeper toe - ik weet het, het is beschamend, maar ik heb nog maar heel kort geleden mogen proeven hoe ongelofelijk lekker de combinatie chocola/cayenne is! Ik maakte een warme chocomelk en omdat ik verkouden was, voegde ik cayenne toe. Wow...
Het idee van Jessica om kokosrasp en chiazaadjes toe te voegen vind ik geniaal. Vooral de chia voegde iets heerlijks knapperigs toe!
PS: de chips ziet er niet uit, (ik ben ook niet de beste fotograaf :) maar ik zweer het: hij is heeeel lekker!
Vegan Recept: Zoete Chips van Boerenkool met Chocolade
Nodig:
-1,5 el kokosolie, gesmolten
-1,5 el cacaopoeder
-1 a 1,5 el agavesiroop
-naar believen: cayennepeper (ik nam 1/4e tl, denk ik)
-ook optioneel: kaneel, gember, vanille
-kokosrasp naar smaak
-chiazaadjes naar smaak
-2 handjes vol boerenkool, gewassen en geplukt, genoeg voor één bakplaat
-bakpapier
Hoe maak je het?
1.Verwarm de oven voor op 180 graden.
2.Meng cacaopoeder met eventuele kruiden.
3.Voeg ahornsiroop toe.
4.Meng met de kokosolie.
5.Voeg kokosrasp en chiazaad toe, meng alles goed.
6.Meng de boerenkool erdoor, zorg dat alles met de chocopasta bedekt raakt.
7.Spreid een vel bakpapier over een bakplaat.
8.Verdeel de koolstukjes en schuif de oven in.
9.Bak 5 minuten, hussel even door elkaar, bak nogmaals 5 minuten.
10.Ik at een hele ovenplaat in een keer op - wie volgt? :)
Overheerlijk, zo bleek. Nooit gedacht dat ik chips, zoete dan nog, van kool lekker zou vinden!
Ik paste het recept enigszins aan: Jessica gebruikt namelijk heel grote hoeveelheden, en thuis ben ik de enige die chocola lust. Ook voegde ik cayennepeper toe - ik weet het, het is beschamend, maar ik heb nog maar heel kort geleden mogen proeven hoe ongelofelijk lekker de combinatie chocola/cayenne is! Ik maakte een warme chocomelk en omdat ik verkouden was, voegde ik cayenne toe. Wow...
Het idee van Jessica om kokosrasp en chiazaadjes toe te voegen vind ik geniaal. Vooral de chia voegde iets heerlijks knapperigs toe!
PS: de chips ziet er niet uit, (ik ben ook niet de beste fotograaf :) maar ik zweer het: hij is heeeel lekker!
Vegan Recept: Zoete Chips van Boerenkool met Chocolade
Nodig:
-1,5 el kokosolie, gesmolten
-1,5 el cacaopoeder
-1 a 1,5 el agavesiroop
-naar believen: cayennepeper (ik nam 1/4e tl, denk ik)
-ook optioneel: kaneel, gember, vanille
-kokosrasp naar smaak
-chiazaadjes naar smaak
-2 handjes vol boerenkool, gewassen en geplukt, genoeg voor één bakplaat
-bakpapier
Hoe maak je het?
1.Verwarm de oven voor op 180 graden.
2.Meng cacaopoeder met eventuele kruiden.
3.Voeg ahornsiroop toe.
4.Meng met de kokosolie.
5.Voeg kokosrasp en chiazaad toe, meng alles goed.
6.Meng de boerenkool erdoor, zorg dat alles met de chocopasta bedekt raakt.
7.Spreid een vel bakpapier over een bakplaat.
8.Verdeel de koolstukjes en schuif de oven in.
9.Bak 5 minuten, hussel even door elkaar, bak nogmaals 5 minuten.
10.Ik at een hele ovenplaat in een keer op - wie volgt? :)
zaterdag 6 februari 2016
Boekbespreking: 24/7 Vegan door Jessica Nadel
Boekbespreking: Vegan 24/7, Jessica Nadel
Alweer een prachtig Nederlandstalig vegan kookboek, dit keer van Jessica Nadel, bekend van de vegan blog cupcakes and kale.
Wat mij intrigeerde aan dit kookboek waren de gedurfde groenten/fruit combinaties in hartige en zoete gerechten. Nadel schrijft terecht dat "de tijd van saaie, tot pap gekookte kool en broccoli voorgoed voorbij is"! Ik hou van nieuwsoortige recepten en ik ben dol op het concept van "sneaky greens": stiekem groene groente verstoppen in een gerecht waar niemand het van verwacht. Dit kookboek staat bol van zulke gerechten...
Ik vond volgende recepten in het mooie en kleurrijke Vegan 24/7 alvast super verrassend:
-pesto polentafrietjes met pittige aioli
-gebakken paardenbloemblad met citroen en pijnboompit
-stamppot met paardenbloemblad
-bladerdeeg met venkel en rapenblad
-salade van geschaafde spruitjes met hennepzaad en sinaasappel
-boerenkoolchips met chocolade
-courgette-chocoladecake
-koolstrudel: waw!
-rabarber-snijbiettaart
-spinazie-gemberkoekjes
-avocadotoast met kokos "spek"
-kaneel-courgettewafels
Alweer een prachtig Nederlandstalig vegan kookboek, dit keer van Jessica Nadel, bekend van de vegan blog cupcakes and kale.
Wat mij intrigeerde aan dit kookboek waren de gedurfde groenten/fruit combinaties in hartige en zoete gerechten. Nadel schrijft terecht dat "de tijd van saaie, tot pap gekookte kool en broccoli voorgoed voorbij is"! Ik hou van nieuwsoortige recepten en ik ben dol op het concept van "sneaky greens": stiekem groene groente verstoppen in een gerecht waar niemand het van verwacht. Dit kookboek staat bol van zulke gerechten...
Ik vond volgende recepten in het mooie en kleurrijke Vegan 24/7 alvast super verrassend:
-pesto polentafrietjes met pittige aioli
-gebakken paardenbloemblad met citroen en pijnboompit
-stamppot met paardenbloemblad
-bladerdeeg met venkel en rapenblad
-salade van geschaafde spruitjes met hennepzaad en sinaasappel
-boerenkoolchips met chocolade
-courgette-chocoladecake
-koolstrudel: waw!
-rabarber-snijbiettaart
-spinazie-gemberkoekjes
-avocadotoast met kokos "spek"
-kaneel-courgettewafels