tag:blogger.com,1999:blog-4020469980605687338.post2809279734785023234..comments2024-03-09T00:09:47.714-08:00Comments on DE ZELFVOORZIENINGSBIJBEL: ZuurdesemKrolhttp://www.blogger.com/profile/06023937574045791117noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-4020469980605687338.post-85091490098357584962016-03-20T06:35:21.263-07:002016-03-20T06:35:21.263-07:00Hallo, Ik zet telkens een potje desem van 50 a 60 ...Hallo, Ik zet telkens een potje desem van 50 a 60 gr de in de koelkast. Met deze desem maak ik een voordeeg met 160gr water en 160 gr bloem. Laat dit een nacht rusten, neem er ongeveer 60 gr desem af, zet dit in de koelkast tot de volgende keer. s' Morgens doe ik bij het voordeeg 1050 gr volkorenmeel gemengd met 18 gr zout en ongeveer 650 ml water. 5 min kneden en laten rusten tot ongeveer 18.00 uur in 2 of 3 verdelen efkes kneden op een plaat leggen inkerven en nog een 3 tal uur laten rijzen , 45 min bakken in een voorverwarmde oven van 210 graden. Dit brood is bij mij helemaal niet zuur.<br />groetjes.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4020469980605687338.post-60681550672575249742015-12-03T07:25:43.253-08:002015-12-03T07:25:43.253-08:00De zuurdesem in leven houden kan handig zijn als j...De zuurdesem in leven houden kan handig zijn als je niet graag veel dagen op voorhand plant. Maar jouw methode klinkt heel goed, dan blijf je ook nooit met restjes zitten. De truc met de kombucha klinkt heel interessant!Krolhttps://www.blogger.com/profile/06023937574045791117noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4020469980605687338.post-80108995186796262472015-12-03T07:19:02.102-08:002015-12-03T07:19:02.102-08:00Waarom zou je de zuurdesem in leven moeten houden?...Waarom zou je de zuurdesem in leven moeten houden? Het kost 3 a 4 dagen om nieuwe te maken. Zelf bak ik altijd 3 broden tegelijk dus ruimschoots de tijd om nieuwe desem te maken.<br />Ik maak het deeg 's avonds en laat het dan een nacht staan om de volgende dag het brood te bakken. <br />Onlangs ben ik er achter gekomen dat brood ook gaat rijzen, wanneer je er Komboucha door doet. Het desem smaakt wat zoeter en minder zuur. Nog wel geen brood mee gebakken , maar dat ga ik binnenkort uitproberen.Bertsmoestuinhttps://www.blogger.com/profile/18273332564872512420noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4020469980605687338.post-220783378549426672015-07-26T00:24:51.747-07:002015-07-26T00:24:51.747-07:00Dag Sylvie, goede vraag!
Na dag 4 blijf je geregel...Dag Sylvie, goede vraag!<br />Na dag 4 blijf je geregeld je desem voeden - zo hou je hem in leven. Maar als je niet zo vaak bakt, kan het zijn dat je met een grote hoeveelheid blijft zitten.<br />Je kan dan<br />- de desem koel zetten (in rust)<br />- je kan de desem over plastic zakjes verdelen en invriezen<br />- je kan de desem ook uitspreiden op een bakplaat en laten drogen. Heb je dan opnieuw desem nodig, dan verkruimel je de gedroogde materie, voegt er water en bloem aan toe, en je bent opnieuw vertrokken!<br />- als je teveel desem hebt, kan je ook cakes, pizzabodems, pannenkoeken, etc etc ermee bakken.<br />- in principe zijn de restjes op de randen van de pot waarin je de desem hebt mee opgestart, al genoeg om een desem in leven te houden. Je zou dus ook helemaal in het begin je desem kunnen opstarten met minder grote hoeveelheden water en bloem.<br />In feite volgde ik een recept uit een boek, waarin de auteur vertelt dat hij, telkens voor hij gaat bakken, de niet benodigde desemstarter gewoon weggooit, omdat hij anders te veel over heeft. Maar dat is echt belachelijk, en voedselverspilling, vind ik. Dan liever een keer pannenkoeken bakken ermee! Of de tips hierboven gebruiken...<br />Veel succes!Krolhttps://www.blogger.com/profile/06023937574045791117noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4020469980605687338.post-18706358665890273572015-07-25T12:47:59.210-07:002015-07-25T12:47:59.210-07:00Ik heb een vraagje;wat doe je na dag 4? Je hebt da...Ik heb een vraagje;wat doe je na dag 4? Je hebt dan een deel gebruikt en moet je dan de desem blijven voeden? Hoe hou je hem in leven zonder met een grote hoeveelheid te blijven zitten? Groetjes sylviesylvienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4020469980605687338.post-18821279074890414962015-07-21T12:19:34.995-07:002015-07-21T12:19:34.995-07:00Ik deed dat ook wel eens, en hij lust het op zich ...Ik deed dat ook wel eens, en hij lust het op zich wel maar heel lekker vind hij het niet. En aangezien hij degene is de het brood moet eten :) Ach, hij went er toch langzaam aan omdat wij hier in Duitsland alleen maar zuurdesem kunnen kopen, en als ik dan een keer brood koop is het altijd desembrood :)Maia- Weg naar Zelfvoorzieninghttps://www.blogger.com/profile/18091451992950704668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4020469980605687338.post-90391649181052237782015-07-21T12:19:34.376-07:002015-07-21T12:19:34.376-07:00Ik deed dat ook wel eens, en hij lust het op zich ...Ik deed dat ook wel eens, en hij lust het op zich wel maar heel lekker vind hij het niet. En aangezien hij degene is de het brood moet eten :) Ach, hij went er toch langzaam aan omdat wij hier in Duitsland alleen maar zuurdesem kunnen kopen, en als ik dan een keer brood koop is het altijd desembrood :)Maia- Weg naar Zelfvoorzieninghttps://www.blogger.com/profile/18091451992950704668noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4020469980605687338.post-904157575401602062015-07-19T23:50:52.926-07:002015-07-19T23:50:52.926-07:00Ik maak vaak broden met desem en gewonegist, die s...Ik maak vaak broden met desem en gewonegist, die smaken minder "gedesemd"... Misschien is dat iets voor hem?Krolhttps://www.blogger.com/profile/06023937574045791117noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4020469980605687338.post-38415077821435812882015-07-19T22:17:47.400-07:002015-07-19T22:17:47.400-07:00Ik bak ook graag met desem, maar helaas vind Maart...Ik bak ook graag met desem, maar helaas vind Maarten desembrood niet zo lekker. Daarom bak ik eigenlijk altijd met gist. Ik hoop dat Maarten er toch nog meer aan went en dat verwacht ik eigenlijk ook wel, dus hopelijk in de toekomst weer desem voor mij!Maia- Weg naar Zelfvoorzieninghttps://www.blogger.com/profile/18091451992950704668noreply@blogger.com