maandag 13 mei 2019

Kombucha Smaken, Kombucha Recepten: Ideeën!

Kombucha Smaken, Kombucha Recepten: Ideeën!*

 *Deze tekst bevat affiliate links: dat zijn links naar websites die producten verkopen, zoals deze naar het starterspakket Zelf Kombucha Brouwen. Indien jij iets koopt, verdien ik -- omdat ik je heb 'kennis laten maken' met het starterspakket -- een kleine commissie, zonder dat jij er meer voor betaalt. Zo help je me om te kunnen blijven schrijven hier, een grote dankjewel alvast! 

Maak je net als ik kombucha?



 Mooi roodgekleurde kombucha, gemaakt met een restje frambozen/bramenconfituur!

Dan weet je hoe fantastisch veelzijdig en lekker dat drankje kan zijn!
Puur op zichzelf heeft het een lichte icetea smaak, maar alles wat je qua smaak aan je kombucha 'geeft' zal hij gretig opnemen. Je kan dus ein-de-loos gaan experimenteren en je eigen limonades maken!

Dat is toch geweldig?

Tegelijkertijd kan een teveel aan keuzes ook afremmend werken: je weet niet meer waar je moet beginnen...

Daarom zocht ik op wat je qua smaak allemaal met kombucha kan. Ik verdeelde het in categorieën, voor een helder overzicht. Ik focuste daarbij ook voornamelijk op locale groenten en fruit. Mango, banaan, citrusvruchten, ananas, en tropische kruiden heb ik er in gelaten, omdat die tegenwoordig alomtegenwoordig zijn...

Als je voor het eerst kombucha maakt, vind je een starterspakket om kombucha mee te brouwen misschien handig!

I. Kombucha met citrus
Je eigen citroenlimonade? Supermakkelijk!
Pers een citroen of sinaasappel, grapefruit, limoen of mandarijn, of combineer ze naar hartelust! Werk wel enkel met sap, want als je schijfjes gebruikt, pikt de kombucha met name ook de bittere smaak van de velletjes op! Wat sap in de fles met kombucha geschikt voor de tweede fermentatieronde doen, twee dagen wachten: klaar.
Lekker is ook:
-Citroenlimonade met kruiden: gember, kaneel, citroenmelisse, lavendel, tijm, rozemarijn, munt, kurkuma, ...

II. Kombucha met ander fruit
Alles wat je moet doen, is stukjes of schijfjes of hele bessen aan je kombucha toevoegen — zorg er bij bessen wel voor dat ze opengesneden zijn, zodat de smaak "eruit" kan.
Rode of Roze of Paarse kleur:
Framboos, aardbei, braambes, rode bes, blauwe bes, kersen, granaatappel, watermeloen,
Andere:
-Appel, peer, mango, druif, pruimen, perziken, abrikoos, ananas, kiwi, banaan, ...
-Denk ook aan minder bekende bessen en fruit: mispels, rozebottel, veenbes, vlierbes (enkel gekookt gebruiken!), kweepeer, ...
-Verder kan je combineren: mango-peer, appel-peer, ...
-Je kan ook combineren met kruiden en of gedroogde kokos, peer-rozemarijn, aardbei-munt, sinaas-gember, ...
Appeltaart: appel, kaneel, kruidnagel, kardemom, gember, nootmuskaat, of speculaas (laat de appel dan gewoon weg)
-Je kan zelfs combineren met groenten: appel-komkommer
-Voor fellere kleuren en smaken kan je fruitsap in plaats van stukjes fruit toevoegen aan je kombucha.

III. Kombucha met kruiden en bloemen
Verse of gedroogde kruiden kunnen veeeeeel smaak afgeven!
Mogelijkheden uit eigen tuin kunnen zijn: tijm, basilicum, rozemarijn, lavendel, hyssop, citroenkruid, lavas, munt, venkel, bergamot, salie, citroenmelisse, kamille, rode klaver, oregano, duizendblad, hibiscus, hop
-Rooibos, vanille, kardemom, cayenne,
-Bloemen: vlierbloesem, roos, lavendel, ...
Geneeskrachtige kruiden, zoals kurkuma, venkel, tijm, ...
Combinaties van kruiden en bloemen: goudsbloem-tijm, ...
Kombucha met "onkruid": madeliefjes, paardenbloem, brandnetel, dovenetel,  ...

IV. Kombucha met groenten
Jaa, ook groenten kunnen!
Naast komkommer (met munt, bv) kan ook rode biet, wortel, pompoen, : groenten met een zoetig of dorstlessend karakter.

V. Kombucha met ingewikkeldere smaakcombinaties
MojitoSangria
Drop

Tip: kijk ook eens naar de samengestelde thee of limonade die je het liefste drinkt: met kombucha kan je die namaken!
Daarbij kan je ofwel je kombucha smaakpakket zelf samenstellen aan de hand van de ingrediënten waaruit je favo thee is opgesteld (dus zelf de kruiden mengen en malen), of je kan eenvoudigweg de thee kopen, uit het zakje halen, en aan je kombuchafles toevoegen voor de tweede fermentatie. Dat je de thee uit het zakje haalt is belangrijk: vaak bevatten die zakjes een nietje, en kombucha houdt niet van metaal.
Mijn persoonlijke favorieten (nee, ik word niet gesponsord, maar beste thee - en limonademakers: contacteer me gerust! 😋

- Yogi tea : deze mooie doosjes bestaan nu in allerlei smaken. Yogi tea biedt theeën aan en koude theedranken, zoals deze hibiscus framboosbladdrank, maar vooralsnog geen kombucha. Wat te denken van een met yogitea geïnfuseerde detox kombucha, bijvoorbeeld? Of een vrouwenthee?

- Simone a Soif: gezonde limonades met originele smaken op basis van gefermenteerde hydrolaten: hydrolades, zonder brol - wat wil je nog meer? Ah, kombucha, natuurlijk! Maar je zou dus Simone a Soif geïnspireerde kombucha kunnen maken, met smaken als: Peer en Strobloem, of Kers en Hop!

Nog een Tip: wil je NOG meer smaakinspiratie? Dan kan ik je dit prachtige boekje van Peter Bauwens aanraden: Waterkefir Melkkefir, lekker, gezond en zo klaar!

Ja, het gaat over kefir, maar je kan de smaakmakers net zo goed op kombucha toepassen, en de foto's zijn zo mooi dat je na het lezen van het boek eigenlijk een kombuchafabriek in je keuken zal willen starten.
Dit boek brengt me tenslotte bij melkkombucha: het zou in principe, net als bij kefir, mogelijk moeten zijn om met een scoby van je kombucha zelf plantaardige yoghurt te kunnen maken!
Waarom plantaardige melk? Lees de stilte van de koeien: dat is mijn antwoord op die vraag.
Dat zou geweldig zijn, niet? Zelf yoghurt maken van amandelmelk, havermelk, hennepmelk, ...?
In de toekomst ga ik daar zeker mee experimenteren. Mocht jij al ervaring hebben met kombucha omzetten in yoghurt, of kombucha als zuurdesemstarter, laat het hier zeker weten!
Veel kombucha plezier!!!


Geen opmerkingen: