zondag 11 november 2018

Weekendje weg in een Vegan Hotel!

We hadden vijftien jaar samen te vieren, en dat wilden we in stijl doen.
Dus tikte ik "vegan hotel" in op google — en zo kwam ik uit bij de site van Hotel Nicolay in Duitsland, niet alleen het grootste vegan hotel in Europa (72 bedden), maar ook nog eens superdichtbij: het is gelegen in de Duitse provincie Reinland Pfalz, op een kleine drie uur rijden van bij ons!

 Hotel Nicolay 's nachts.
 Uitzicht op de Moezel vanaf ons balkon:




 Als we de mand in de auto zetten, weet de hond dat ze daar best een tukje in doet: dan is het een langere rit. Kijk haar braaf gaan liggen!

Hotel Nicolay bestaat al sinds 1881, het werd een volledig vegan hotel op aanmanen van de vrouw van de huidige eigenaar.
Als dierenartsassistente bij paarden, varkens, koeien en schapen kwam zij namelijk vaak erg schrijnende toestanden tegen. Pure dierenmishandeling, in feite — en toch perfect legaal.
De wantoestanden zetten haar aan het denken en zo kwamen zij en haar man uit bij een honderd procent vegan hotel!

Je merkt dat de eigenaars erg begaan zijn met dieren. Niet alleen zijn honden welkom in het hotel en het restaurant, zodat we onze eigen woef konden meenemen — je vindt als gast ook overal folders ivm alle voordelen van het veganisme, en je mag zoveel gratis Peta stickers, zoals deze schattige, meenemen als je wil!


Tofu saves lives!

Toen wij er waren vertelde de eigenaar dat hij net nog te maken had gehad met twee gasten — ook uit België: de reden waarom hij er tegen ons over begon — die hadden geklaagd dat er geen eieren bij het (nochtans enorm uitgebreide) vegan ontbijtbuffet waren. Hij had hen vriendelijk uitgelegd: nee, hier geen eieren! Wij zijn een volledig vegan hotel.
Waarop de gasten nog hadden gezeurd: maar je kan toch voor één keer een uitzondering maken?
Waarop hij hen rustig en beleefd heeft uitgelegd waarom dat niet kon.
Voor ons was deze anekdote ook een mooie bevestiging dat je er bij dit hotel echt vanop aan kan dat alles vegan is!

Ik vermeldde zonet het ontbijtbuffet — oefff! Wat een luxe, wat een keuze! Je kon ons buitenrollen, achteraf!
Verschillende soorten muësli met extra toppings als nootjes en pitjes, zoetstoffen, plantaardige melken, vegan yoghurtsoorten, vegan kwark, verse fruitsla, confituren, opgelegd fruit, en zelfs volle speltkorrels die je naar believen vers in een molentje tot vlokken kon malen.




Hierboven het hartige bordje van mijn vriend, en mijn zelf samengestelde muësli. Je mag zo vaak bijhalen als je wil!

Verschillende soorten brood om zelf te toasten, en verschillende soorten warme broodjes.
Appelsienen die je ter plekke tot vers sap kan persen.
Andere soorten fruitsap, koffie en allerlei soorten thee.
Vanalle zoet beleg, choco, confituur, etcetera.
Nog veel meer hartig beleg: vegan kaas, opgelegde boontjes en radijsjes, artichok, gedroogde tomaten op olie, hummus, guacamole, gerookte tofuschijfjes, aardappelsla, allerlei sausjes waaronder appelmosterd, rodebiet/mierikswortelsmeersel, ..., verder boterhamworst, vegan américain, enzovoort enzoverder.

Nu zijn wij echte levensgenieters, die normaalgezien geen gelegenheid te baat laten om te kunnen smullen. Wel, ik kan je vertellen: na twee dagen van dit heerlijke buffet, en lunch en avondeten in het uitstekende vegan hotelrestaurant, hebben we beslist dat we de zondagse all-you-can-eat brunch echt niet meer aankonden! We hadden zo veel en zo lekker gegeten, dat, als we twee stripfiguurtjes waren geweest, je allerlei sterretjes rond onze buiken had kunnen zien.

Hotel Nicolay heeft twee restaurants: eentje gericht op (gezonde) fastfood, en een meer haute cuisine, chiquer restaurant — die Weinstübe. Het menu kan je online checken.
Wij aten o.m. een heerlijke gerookte worteltjesburger, en de specialiteit van het huis: de enorme schotel aardappelpuree met gefrituurde en andere champignons. Heerlijk, en ook heel Duits: vettig en zout, maar op een goeie manier, dus.
Hotel Nicolay kweekt zelf hun champignons, o.a. Shitake en een zwam die naar look smaakt, in de kelders, op houtzaagsel! In het restaurant biedt een venstertje in de vloer uitkijk op de kwekerij — heel bijzonder.

 Ik begin met een foto van mn dessert: choco-kokospralines met pruimengebak en vanillesausje.

 Aan de overkant, achter de herfstdecoratie, eet mijn vriend mango en bananenijs - vegan, uiteraard!

 luxueuze salade met gepaneerde en gefrituurde sojastaafjes...

 En vegan sausjes.
 Een giga champignonschotel voor twee personen!

 Jus, gefrituurde shitakes en knoflookzwam, heerlijke gebakken aardappelpuree.



 Geen duidelijke foto, maar door dit venster kon je de champignonkelder inkijken!

Je weet dus dat je champi's vers zijn, hier! Per week jagen ze, zo vertelde de eigenaar ons, er tien kilo shitakes door!

Het hotel organiseert ook kookcursussen en speciale gastronomische gelegenheden, dus zeker de moeite om ns uit te checken.

Nog meer troeven: er is een zwembad, en een sauna.
Het hotel is gelegen aan de Moezel, in het schattige sdorpje Zeltingen-Rachtig, vanwaaruit je heel wat wandel - en fietstochten kan ondernemen.











 Moezelsfeerbeelden, overal wijnranken, en het koddige kerkje.

Hotel Nicolay staat trouwens in een boek met alleen maar veggie hotels in — je kan het er ter plaatse kopen.
Zijn er dan helemaal geen nadelen? Wij houden van natuur, rust en stilte. Het hotel is makkelijk bereikbaar, maar dat betekent helaas ook dat het vlak aan een drukke doorgangsweg ligt.

Verder? Niks dan lof! Wij vonden het een heerlijke ervaring om een keer op hotel te gaan, om enooooorm veel keuze te hebben op restaurant, zonder dat we ons er druk over hoefden maken of de gerechten iets dierlijks konden bevatten, en we vonden het supersympathiek dat ook ons hondje vriendelijk ontvangen werd.  Meer info vind je op de site van het hotel: https://www.hotel-nicolay.dehttps://www.hotel-nicolay.de
Heb jij wel eens in een vegan hotel gelogeerd?




Geen opmerkingen: