zondag 8 juli 2018

Hoe gaan wij om met droogte in de tuin?

De afgelopen dagen was het extreem droog, zonnig en warm.
Welk effect heeft dit op onze permacultuurtuin en hoe gaan wij met de droogte om?
Enkel aan de omkrullende blaadjes van onze appelaars kan je merken dat het droog is: verder ziet de tuin er groen en vitaal uit.


 wirwar van bloemen en gewassen
 hoge zonnebloem
 Koningskaars
 melde op de voorgrond, je ziet de mulch tussen de patatten

 aardperen dit jaar twee keer zo hoog als ik (netels en kaardenbol trouwens ook)
 De aalbessen - wij hangen geen netten tegen vogels, maar laten het kleefkruid en de netels tussen de struiken hun ding doen - werkt even goed beschermend tegen vogelvraat!
 De vijver is ondertussen heel erg gezakt

 Gemulchte perelaar

 kaardenbol en venkel
 De appelaarblaadjes krullen om door de hitte
-Dat komt vooral door het vele mulchen. Alle onkruid dat we uittrekken, alle takken die we snoeien, het gras op de paden dat we maaien: dat belandt allemaal tussen de gewassen. Het vormt een soort deken, die de grond beschermt tegen uitdroging, en die de bodem koel en vochtig houdt.

Hebben we daardoor meer slakken (die wel wat mulch en vochtigheid lusten)?
Wij merken dat we, sinds onze eenden door de vos verschalkt werden, hogere concentraties aan slakken in de tuin hebben. Maar onze planten laten ze voor het grootste deel ongemoeid. Je moet weten dat de mulch, naast een nestplaats, ook wel een soort eerste barriere vormt voor de slakkenpopulaties. Ze moeten bij wijze van spreke eerst door de mulchlaag heen bijten voor ze aan de gewassen geraken.
In onze ervaring gaan slakken meestal voor zwakke of reeds dode planten: het zijn opruimers.

-We mengen ook gewassen: tussen aardappelen staan melde en bloemen als koningskaars, kaasjeskruid, kaardebol en goudsbloem.

-Wij geven enkel regenwater bij, aan plantjes die we overgeplant hebben, en aan onze serreplanten. Enkel 's avonds laat of s morgens vroeg, zodat het water niet door de hitte verdampt.
-
Bij echt erge droogte, zoals nu, zetten wij 1 of meerdere emmers in de keuken. Daar gieten we in: stoffige restjes water van de hondendrinkbak, (afgekoeld) opgevangen kookwater van aardappelen en groenten, opgevangen water waarin we onze groenten en fruit hebben gewassen, etc etc.
Je zou ervan versteld staan hoeveel water je op deze manier kan "vangen". Wij geven een emmer per keer aan bv de appelaren.

Wat doen jullie tegen de droogte?

Geen opmerkingen: