zondag 11 februari 2018

Zelf Pompoen Drogen en Recept-Ideetjes

We hadden een mooie oogst aan heel verschillende pompoenen dit jaar. Wat fijn dat er diversiteit, in allerlei aspecten, in de wereld is!Deze supergrote pompoen heeft prachtig helder oranje vruchtvlees, en hij smaakt heerlijk zoet.

Helaas begon deze grote jongen boven aan de steel te schimmelen. Wij wilden dit voedsel niet zomaar  weggooien, maar om onmiddellijk zoveel pompoen te verwerken - dat zou niet lukken. Bovendien stak onze diepvries al vol met pompoensoep :)

Wij hebben ons een tijd geleden een droogoven aangeschaft. Ik zocht op of je ook pompoen kan drogen, om te bewaren, en ja hoor :)

Volgens de Self-Reliant School (originele naam:), droog je pompoen het best op volgende wijze:

Pompoen zelf drogen
Nodig
-Pompoen(en)
-mes
-droogoven
-snijplank
-luchtdichte potten
Hoe maak je het?
1.Schil de pompoen en verwijder de pitten.
2.Snij hem in kleine blokjes.
3.Spreid de blokjes uit op de droogovenplaten.
4.Doe in de droogoven.
5.Laat 12 à 24 uur drogen op 135° F.
6.Hierna, als de pompoen afgekoeld is, kan je er met behulp van een keukenmachine pompoenbloem ofte pompoenpoeder van maken!
7.Je kan ook de gewoon de gedroogde stukjes in een pot bewaren, om er dan wanneer je ze nodig hebt pompoenpoeder van te maken.

Voordelen van gedroogde pompoen en receptideeën voor pompoenpoeder:

-gedroogd eten is quasi eeuwig houdbaarPompoenblokjes voor drogen

 Pompoenblokjes na drogen...

Grote plaatsbesparing: die megapompoen past nu in deze pot!

-gedroogde pompoen neemt VEEL minder plaats in
-als je veel pompoenen hebt, kan je een deel bewaren door ze te drogen, voor wanneer je eens een wat minder pompoenjaar hebt!
-gedroogde stukjes pompoen zijn een leuke kauwsnack voor je hond!
-Pompoenpoeder kan je gebruiken:
°in smoothies
°in soepen
°als bindmiddel
°in curries en stoofschotels
°in pannenkoeken
°in gnocchis
°in cakes
°in brood: je kan tot 1/3e c bloem vervangen door pompoenbloem
°last but zeker not least: je kan van pompoenpoeder snel pompoenpuree maken, door er warm water aan toe te voegen. Handig als je pompoenkoekjes e.d. wil maken maar geen verse pompoen voorhanden hebt.

De Savvy Naturalista deelt een recept om pompoenchips te maken, die crunchy zijn, en kruidig smaken. Je bekomt de crunch door eerst kort aan hoge temperatuur te drogen, daarna langere tijd aan lagere temperatuur. Gezonde snack!

Verder vond ik dit intrigerende recept voor pompoenfruitleer met kruiden van commonsense home.
Op mijn blog kan je recepten vinden voor rabarberfruitleer, en foto's van appel/bramenleer en peer/courgetteleer, maar aan pompoenleer had ik nog niet gedacht, mjam! Op één of andere manier leek het me geweldig om aan het recept ook nog gehakte nootjes toe te voegen, voor extra crunch en voedingsstoffen!
Ik probeerde het pompoenleer-recept uit met stukjes walnoot maar liet het wat te lang drogen, waardoor het heel crunchy werd en eerder voor een zoet pompoenkoekje kon doorgaan! Wel heel lekker...
Pompoenleer/koekje met stukjes walnoot...

Ten slotte vond ik een recept van Deviliciously Raw om rauwe gezonde pompoensnoepveters te maken van pompoen met kruiden en gedroogd fruit. Wat ziet het er prachtig uit!

Wat doe jij met je pompoenoogst? Heb je nog leuke tips of receptjes?


Geen opmerkingen: