zondag 29 oktober 2017

Naar de Veggiebeurs Brussel&over bewerkt eten...

 Naar de Veggiebeurs Brussel&over bewerkt eten...

Ik spoorde per trein tot Brussel om naar de Veggiebeurs te gaan. Eigenlijk hoopte ik, naast vegan heerlijkheden om op te smikkelen, vooral vegan schoenen en kleren te vinden.

Spijtig genoeg was er maar één schoenenkraam en die footwear was nu net mn stijl niet...
Toch maar weer online naar schoeisel speuren dan.

De vorige vegan beurs waar ik heen ging was het vegan summer fest in Gent. Net als toen was er ook op Veggieworld heel veel volk, en viel er heel wat te proeven en te beleven.

Ik vond het opvallen dat de Standaard een artikel over de Veggiebeurs publiceerde met info over de steeds sterker groeiende markt aan vleesvervangers, en vegans, en vegan non-food producten zoals cosmetica.

Op de beurs verwachtte men 5000 bezoekers, dat is erg hoopvol. Wanneer ik naar het publiek keek, zag ik vooral jonge mensen. Goed dat zij de verandering op gang duwen!

Wat kocht ik?
-Advent thee voor een kadootje. Er was ook een suuuuperschattige vegan adventskalender, wow, nostalgiemoment!
 


-Powtato snacks (van zoete aardappel) en reepjes voor onze hond




-Chocolade met kokossuiker (zo n mooi doosje!)
 

-Chocolade praliné reep (op en verdwenen voor ik er een foto van kon trekken ;)



Wat at ik?
-De Dutch weed burger! Eindelijk! Ik maakte een uitzondering op mijn sojavrije en glutenvrije endometriose dieet om 'em te proeven. Ik vond het een lekker broodje en dito burger, en de saus was super: zurig en fris.

 De burgers worden gebakken...

-chocolade en bessen ijs van ice date




Zulke mooie kleurtjes! En gezoet met dadels...

Wat vond ik leuk?
-de ronddraaiende reuzen kebab seitan! Check op de foto:

-Dat alle standjes die op dierenleed en dierenrechten focusten, zoals het fantastische Animal Rights, veeeeeeel geïnteresseerde bezoekers mochten ontvangen!

Wat leerde ik?

°Hm, best confronterend. Ik vond de bedrijvigheid en de indrukken hoopgevend en inspirerend.
 Tegelijkertijd besefte ik nog maar eens dat ik niet zo van massa's en lawaai houd, en eigenlijk ook niet van commerce. Eigenlijk heb ik liever kleine, gezellige biowinkeltjes waar je, als je wil, een leuk praatje kan houden met de eigenaars.

°Nog confronterender, maar toch ben ik best blij met het volgende besef:

-Wanneer je vegan gaat eten, heb je in het begin best wel een gevoel dat je dingen "mist" (pain au chocolat, bv, of steak bij je frieten, of mayo). Ik ben opgegroeid met een traditioneel vlees-patatten-groenten-saus dieet. Toen ik het vlees wegliet was dacht ik aanvankelijk dat ik het moest "vervangen". Ik wilde ook de smaak, de structuur, en het sociale van gerechten die dierlijke ingrediënten bevatten niet missen. Wanneer ik als vegan in een omnivoor gezelschap "mee" faux hotdog kon eten, voelde ik me beter en minder als een vegan freak dan wanneer er voor mij als enige optie een broodje gezond lag terwijl de anderen vrolijk op worsten kauwden.

-Seitan was zodoende een godsgeschenk, soja zo enorm veelzijdig, kant-en-klare vegan worstjes, ballen, steaks, spek etc etc uit de winkel zo handig en makkelijk.

-Nog later begon ik echter te beseffen dat soja 's morgens (melk of yofu bij mijn ontbijt, 's middags (boterhamsmeersel op basis van tofu, veganaise) en 's avonds (sojagehakt, en als toetje tofu cheesecake, ...) misschien wat veel van het goede was: ik verteerde al die soja niet meer zo goed.

-Naarmate ik meer met groenten leerde koken en steeds beter begreep dat variatie het sleutelwoord is in de vegan keuken en niet "vervangmiddelen", besefte ik dat al die vegan commodities (al die
SuperHandige snel-klare bewerkte producten in pakjes en zakjes uit de winkel) veel zout, veel vet, soms suiker, veel eiwit en veel van hetzelfde bevatten.

Die Dutch weed burger smaakte heerlijk, hoor, daar niet van. En ik ben superblij dat je nu vegan cornetto's kan vinden, en dat er vegan bakkerijen bestaan met pizzabrood en dergelijke meer. Dat ik op restaurant kan kiezen voor een net echte vol-au-vegan.

Maar eerlijk? Die burger lag op mijn maag. En ook mijn vriend klaagde dat het pestobroodje hem zwaar viel, het was behoorlijk vettig.

We beseften samen, toen we na de beurs naar huis gingen, dat we het westerse dieet met veel vetten, zout, eiwitten en suikers ontwend zijn. We hebben de afgelopen maanden hypergezond gekookt, en hoewel dat soms saai kan lijken, is het zooo goed voor je lichaam.

's Avonds kookten we thuis rijst met "biet boruguignon": rode bietjes gestoofd in wijn met paddenstoeltjes.
Die maaltijd deed ons zo'n deugd! Het eten voelde "echt" aan. We voelden ons voldaan na de maaltijd, en niet alsof we net een voetbal hadden ingeslikt.




Conclusie: wij gaan gewoon verderdoen met het koken met groenten, fruit, granen, pitten, noten, peulvruchten en zaden. Dat biedt ons ontdekkingsreis in de keuken genoeg, evenals een voldaan en gezond gevoel. Misschien check ik Julie's website wat vaker, want zij gaf een workshop rawfood.

En wanneer we op restaurant gaan, dan zijn we erg blij met de wetenschap dat we voor een vegan steak kunnen kiezen, als we daar zin in hebben :)

Ps ik wil helemaal niet het hypergezonde heilige snijboontje uithangen met deze tekst en doen alsof ik zelf nooit bewerkt eten eet. Het is hier welgeweten dat ik bv met gemak op een weekend tijd ettelijke chocoladerepen kan binnenschuiven ;)

Wat vinden jullie van vleesvervangers/ vegan bewerkt eten? Kan je niet meer zonder of kies je voor whole food?

1 opmerking:

blote voeter en patcher zei

Helemaal mee eens. Al die bewerkte, gemaakte namaak ... zijn voor mij niet echt nodig. V voor voedzaam en geVarieerd Verse groenten. Per uitzondering iets Vegan gefabriceerd. Ik miste ook informatie over fermenteren en verwerken van verse groenten, kiemen en zaden spruiten...
Maar het was super leuk overal te kunnen proeven, een geslaagde Vegan receptie.
Diana