maandag 13 mei 2019

Zelf Kombucha Maken

Zelf Kombucha Maken*

*Deze tekst bevat affiliate links: dat zijn links naar websites die producten verkopen, zoals deze naar het starterspakket Zelf Kombucha Brouwen. Indien jij bij Brouwland iets koopt, verdien ik -- omdat ik je heb kennis laten maken met hun site en hun producten -- een kleine commissie, zonder dat jij er meer voor betaalt. Zo help je me om te kunnen blijven schrijven hier, een grote dankjewel alvast! 

Ik moet iets bekennen... Eerder op deze blog heb ik veel reclame gemaakt voor kefir. Maar eigenlijk, heel eerlijk, vond ik die kefir een beetje een gedoe. Ondanks het feit dat het heel gezond en verfrissend is, vind ik persoonlijk kefir best heftig van smaak. Daar komt bij, dat ik thuis de enige ben die het drinkt. En, dat die kefir bijzonder snel (na 24 u, in principe) klaar is. Ook heb je, om echt goede kefir te maken, citroen nodig en vijgen. Dat zijn twee niet lang houdbare ingrediënten die niet echt lokaal zijn, en die ik eigenlijk niet vaak koop. Ik heb wel geprobeerd om lokalere kefir te maken door ander gedroogd fruit en appelazijn te gebruiken ipv vijg en citroen, maar het was toch niet hetzelfde.
Verder is kefir goud waard als je graag zelf plantaardige yoghurt maakt (gewoon kefir in sojamelk doen, en de volgende dag heb je yoghurt), maar ook in dat geval ben ik de enige thuis die zulke kefiryoghurt eet en daarom vond ik het niet meer haalbaar om een cultuur in leven te houden.
Ik heb dus mijn kefirkorrels gedroogd (dan kan ik ze, mocht ik me bedenken, later nog altijd opnieuw opstarten) en ik vond dat het tijd was voor een nieuwe gefermenteerde drank.
Net rond die periode dat ik de kefir beu aan het worden was, kreeg ik via de velt mailinglijst een kombucha aanbod.
Jaay!
Daar ben ik onmiddellijk op ingegaan.
Kombucha is iets onwaarschijnlijk raars: het is een witte, bizarre zwam die groeit op met suiker gezoet theewater! Mijn kombucha - ook wel theezwam genoemd - lijkt, vind ik, op een ruimtewezen. Ik heb hem Fred genoemd!

Kombucha is, net als appelazijn, in de volksmond gekend als heel erg gezond. Wat er van waar is, weet ik niet. Ik weet wel dat ik kombucha lekker en creatief vind, en inderdaad lijkt het er op alsof het drankje mijn maag deugd doet. Net als appelazijn werkt kombucha in feite als een base in de maag, terwijl het toch erg zuur smaakt. Lees meer over reflux of oprispend maagzuur beperken en bestrijden met behulp van appelazijn hier.

Hoe smaakt het dan? 
Om een gezonde kombucha te brouwen, moet je er voor zorgen dat je heel hygiënisch werkt, dat je geen metaal gebruikt (daar kan de zwam niet tegen), dat je echte suiker gebruikt, en echte thee (zwarte, witte, of groene). De zwam zorgt voor een zuur klimaat, en net daardoor kunnen er geen bacteriën in groeien.
Je kiest zelf hoe zoet of hoe zuur je je kombucha wil hebben: laat je hem kort fermenteren (3 tot 7 dagen), met meer suiker, dan heb je een zoetere drank. Wil je het zuurder, dan kan je de theezwam tot dertig dagen laten fermenteren, maar dan eindig je wel met iets dat sterk op azijn lijkt! Dat is overigens niet erg: je kan erg zure kombucha nog altijd gebruiken in de keuken, als azijn, of je kan hem verdunnen.

De smaak zelf is dus zurig en de thee hint zit er zeker in, een beetje zoals ice-tea.
Maar je kan de smaak helemaal naar je eigen hand zetten: eens je kombucha klaar is, kan je hem bottelen, en aan de flessen kan je dan smaakstoffen naar hartelust toevoegen.
Ik heb kombucha nog maar net ontdekt, en ik ben dus nog volop aan het leren en experimenteren, maar tot nu toe heb ik intens genoten van volgende kombucha-combinaties:
-met citroenverbena
-met salie
-met citroenmelisse
-met munt
-met gember
Ondertussen heb ik een blogpost gemaakt met allerlei smaakideetjes voor je kombucha, check it out!

Dingen waar je voor moet op letten wanneer je kombucha maakt

-gebruik geen metaal
-gebruik enkel heel propere gereedschappen en was je handen
-check af en toe de gebottelde kombucha, opdat je flessen (als je glas gebruikt, bv) niet zouden
ontploffen door de druk die binnenin ontstaat.
-werk enkel met heel propere handen
-zorg er af en toe voor dat je de theezwam (die, als het goed is, uitbundig zal groeien) weer wat inperkt door er stukjes af te trekken. Deze stukjes theezwam kan je nog voor andere doeleinden gebruiken - maar daarover heb ik het een volgende keer!

Hoe maak je het?

Vegan Recept: Zelf Kombucha Brouwen
Nodig:
-grote glazen fles met kraantje, en binnenin moet het kraantje aan de fles bevestigd zijn met plastiek of een andere stof, maar GEEN metaal
-kaasdoek en rekkertje
-stukje theezwam en afgewerkte kombucha (ongeveer 1/10de van wat je gaat brouwen, dit dient als starter)
-2 liter water
-1,5 el thee (zwarte, witte of groene)
-150 g suiker (gebruik echte suiker - de theezwam verdraagt geen andere zoetstoffen)
-kookpot
-zeef
-glazen of plastic flessen
-schone handdoek
-opvangpot
Hoe maak je het?
1. Breng 2 liter water aan de kook in een kookpot.
2. Weeg ondertussen de suiker en de thee af.
3. Eens het water kookt, neem je de pot van het vuur en voeg je de thee en de suiker toe. Even roeren.
4. Laat de thee ongeveer een kwartier tot twintig minuten trekken.
5. Zeef de theebladeren uit de gezoete thee, vang de gezeefde thee op in een opvangpot.
6. Laat afkoelen.
7. Start je je kombucha voor de eerste keer op, giet dan de afgekoelde gezoete thee in je glazen fles met kraantje, en voeg daaraan de theezwam en je starter toe. De theezwam moet met de gave witte kant naar boven liggen.
8. Sluit de fles af met kaasdoek en een rekkertje. Zet de pot op kamertemperatuur op een niet al te lichte plek (niet in direct zonlicht).
9. Wacht nu minstens 7 dagen - dan heeft je theezwam de suiker omgezet in lekkere drank.
10. Je kan nu gaan bottelen: herhaal stap 1 tot 6, en zorg ervoor dat de flessen waarin je je "klare" kombucha gaat opvangen brandschoon zijn. Ik steriliseer deze flessen voor de zekerheid met kokend water en ik zet ze even omgekeerd op een propere handdoek.
11. Hou je gesteriliseerde flessen onder het kraantje en vul met kombucha.
12. Eens vol, vul je de kraantjes fles weer aan met de afgekoelde gezoete thee die je gezet hebt.
13. Nu kan je creatief gaan doen: voeg kruiden of fruit of ... toe aan je gebottelde kombucha, sluit af (check af en toe voor de druk) en wacht een of twee dagen. Natuurlijk kan je je kombucha ook puur natuur, zonder smaakstoffen drinken. In dat geval hoef je geen twee dagen te wachten!
14. Smakelijk!

15.Mocht je een handig startpakket om zelf Kombucha mee te maken zoeken, hier vind je dat.

Enkele foto's:

 De beruchte theezwam zie je hier zweven.
 Handige tapkraan.
 Een nieuwe theezwam is zich reeds aan het vormen.


De theezwam van dichterbij gezien.

Geen opmerkingen: