zondag 19 maart 2017

De straat opruimen!

Ik herinner me een treinreis in India. Mijn Indische medepassagiers waren zo vriendelijk om hun huisbereide maaltijd met me te delen. Het eten was zo intens pikant dat ik er tranen van in de ogen kreeg - daar moesten we allemaal om lachen. Toen ik niets meer binnenkreeg, gebaarden ze me dat ik het plastic bakje waar de chili-rijke hapjes in zaten uit het raam moest gooien.
Wat? Deed ik verbaasd, in gebarentaal. Uit het raam??? Zomaar?
En zij knikten heftig.
Ietwat verbouwereerd wierp ik het bakje dan maar het venster uit.
Pas toen viel me op dat er, naast de spoorlijnen, een giga hoop afval lag. Te midden van de mooie natuur. Wat verschrikkelijk jammer!
Ik leerde dat er geen vuilnisbakken in de trein waren, en dat er in heel wat grote steden zelfs geen vuilnisophaaldienst bestaat, in India. De mensen stoken het afval op. Armen en bedelaars zoeken het recycleerbare spul tussen het vuilnis uit - ze krijgen er nog een paar schamele roepies voor.
Ik was verbijsterd over die manier van met afval omgaan. Indiërs hebben ook een aantal heel mooie, ecologische gewoontes hoor: lees er hier alles over. Maar om je vuilnis zomaar uit de trein in de natuur te werpen - nee, dat kon er bij mij niet in.

Afgelopen weekend deden mijn vriend en ik mee aan een Straat Opruim actie. Gewapend met vuilniszakken, handschoenen, grijpstokken en onze hond trokken we ten strijde tegen het zwerfvuil.
En wat bleek?
We doen het hier amper beter dan in India, als ik naar het opgehaalde vuil kijk. Indiërs komen er tenminste voor uit dat ze hun troep weggooien. Zij zijn daar eerlijk over. Hier in België gebeurt het weggooien van vuil op stiekeme wijze. Een anonieme, voorbijzoevende auto in de schemering. Een raampje dat opendraait. Een hand die een zakje buitengooit.

We dachten dat het wel zou meevallen, met dat afval. Maar we haalden een volledige vuilniszak op, en we moesten amper twee straten doen!




De afval top tien

Wat kwamen we zoal tegen, onderweg? Here comes The Afval Countdown...
*Met zangerige stem:* Op nummer...

10.  Stukjes isomo die in steeds kleinere bolletjes afbreken en lelijk wit afsteken tegen het gras

9. Plastic allerhande in kleine stukjes

8. Lege Plastic bloempotjes

7. Haribo snoep verpakkingen

6. Wieldop van Peugeot (het grootste item)

5. Twix, Mars, Snickers, verpakkingen

4. Aluminium paasei wrappertjes en allerlei snoeppapiertjes, zoals van Chocotof: niet zo toffff!

3. Sigarettenpakjes (lege)

2. De Coca Cola company wint! Deze multinational moet amper belastingen betalen op hun veel te suikerrijke drankjes. Cola zou waarschijnlijk heel wat duurder zijn, als de drankengigant ook de opruimkost en de gevolgen voor het milieu in hun prijzen moest doorrekenen. Op dit moment betalen wij allemaal om hun vuil op te ruimen. Wij kwamen tegen: plastic colaflesjes, de bekende rode doppen, en talloze blikjes - zwarte, rode, sprite, nestea, ...

1. Met stip op één: sigarettenpeuken!  Eens je er op begint te letten, zie je ze werkelijk o-veral. Rokers, wat denken jullie ervan om een draagbaar mini asbakje mee te nemen vanaf vandaag?

We schrokken erg van de hoeveelheid zwerfvuil in onze redelijk schoon ogende straten. Het gaat vaak om kleine items, maar die vele kleintjes maken samen dat het er lelijk en vies uitziet.
Hoe erg is het, om tussen de ontluikende madeliefjes, paarse dovenetel en paardenbloemen plots een ingedeukt flesje frisdrank te zien rondslingeren?

Wat viel ons nog meer op?

-op goed onderhouden stukjes berm (van voortuintjes) ligt vaak minder vuil. Behalve sigarettenpeuken (die liggen echt overal). Hoogstwaarschijnlijk ruimen de eigenaars van de voortuintjes regelmatig hun stukje tuin op.

-Vuil trekt vuil aan: het was opvallend hoeveel verspreid afval we op welbepaalde plekken, meestal tussen huizen in en dus in het groen vonden.

-Eén stuk plastic kan zich tot ver verspreiden: gooi op een hoek een stuk isomo, en je vindt stukjes isomo ervan tot ver in de straat.

-We vonden vooral suikerrijke drankverpakkingen, rokersattributen, en snoepverpakkingen: kort door de bocht conclusie: het zijn mensen met ongezonde (eet)gewoontes die vervuilen!

-Het leeuwendeel van het afval dat we vonden (Cola, sigaretten, peugeot, Haribo, Milka) is afkomstig van multinationals die weinig belastingen betalen, maar die indirect wel voor een grote milieu (en gezondheids)kost zorgen. 

-Aan plekken als bushaltes zou een vuilbak toch echt welkom zijn.

-Op den duur merkten we dat we het bijna vreemd vonden als we eens vijf meter konden stappen ZONDER zwerfvuil te vinden...

Onze Bevindingen: 

-Onze straat ziet er veel mooier uit zonder al dat onnatuurlijk vuil!

-We zouden blij zijn met meer initiatieven als "Blikvangers" en regelmatig of op strategische plekken geplaatste vuilbakjes. Zie ook campagnes als zwerfvuil in de vuilbak, mooimakers, etcetera. Check ook mijn analyse van onze vuilnisbak.

-Zwerfvuil opruimen is een beetje als paaseieren rapen: "Oh kijk! Daar ligt weer iets!" - alleen kan je dat wat je opraapt (best) niet eten. Ik bedoel maar: het kan leuk zijn om samen met je kinderen, je buren, je vrienden eens een keertje te doen.

Tot slot: 

-Misschien denk je, als je dit leest, wat een heilige boontjes, die denken zeker dat ze zelf niks vervuilen?? We willen helemaal niet hypocriet overkomen hoor. Wij zijn zeker niet heilig. We hebben dan wel een metalen drankbus en lunchbox ipv een plastieken, maar wij hebben ook al plastic blunders van formaat begaan. Zo hebben we eens plastieken bashen (windzeilen) gekocht in de aanbieding om over ons brandhout te leggen, buiten. Bleek dat die dingen heel erg vergankelijk zijn, en dat ze eigenljik oplossen in miljoenen kleine stukjes plastiek. :(
Verder hebben we helaas al een gelijkaardig verhaal meegemaakt met serreplastic, en met een stuk of tweehonderd diepvriesdoosjes waarvan het dekseltje verloren was, of vice versa.

Plastic is alomtegenwoordig. Het blijft zoeken hoe je het best met afval omgaat. Misschien heb je iets aan de oplossingen die wij voor de inhoud van onze vuilzak bedachten.

Welke ervaringen heb jij met zwerfvuil? Heb je al ooit iemand betrapt op sluikstorten? Heb je een creatieve oplossing voor het probleem, of andere ideeën?
Gooi alles hierheen!

4 opmerkingen:

Greet zei

Ik erger mij er geregeld aan, heb het gevoel dat het de laatste jaren ook steeds erger wordt. Ik haal in elk geval geregeld lege blikjes en snoepverpakkingen uit onze voortuin. Verder valt het ook op dat er in onze buurt amper vuilnisbakken staan, niet dat dat een excuus is voor sluikstorten, maar het zou kunnen helpen. Fijn dat jullie er op deze manier iets aan doen. Nu maar hopen dat het een tijdje zo proper blijft!

Krol zei

Erg hè, dat mensen zonder gêne afval in je tuin gooien... Ik heb al vaak gedacht aan een bordje met een leuke sligan op, zo van Dankjewel om het hier mee proper te houden, maar ik weet niet of dat acerechts zou kunnen helpen...als iemand ideeën heeft?

Maia- Weg naar Zelfvoorziening zei

Wij hebben op ons grondstuk ook veel last van zwerfvuil omdat het over het naastgelegen veld ons bos(je) inwaait. Echt vreselijk hoeveel troep je vind. Wel een voordeel hier in Duitsland zit statiegeld op blikjes (€ 0,25), dus je vind hier weinig blikjes op straat.

Toch snap ik niet hoe mensen zo gemakkelijk hun troep van zich af gooien, ik heb altijd geleerd het in mijn zak te houden. Helaas word ook hier veel afval op straat gegooid. Als wij gaan wandelen nemen we altijd een plastic zakje mee om afval wat wij tegen komen te verzamelen. Alle beetjes helpen.

Krol zei

Wat een goed idee! Dat ga ik ook proberen tijdens mijn wandelingen met de hond. Soms komen we een man tegen die al vijf jaar lang dezelfde wandeling maakt, hij haalt gratis vuilzakken bij de gemeente en ruimt elke dag zwerfvuil op - chapeau! Hij heeft in zijn eentje al heel wat kilo's afval verwijderd...