zondag 20 november 2016

Een grote verandering...

Normaalgezien heb ik het op De Zelfvoorzieningsbijbel niet vaak over persoonlijke dingen. Ik startte deze blog nu eenmaal vooral op om tips, trucs, recepten en weetjes ivm zelfvoorziening en eco vegan leven te delen.

Maar soms gebeurt er iets dat zo veel impact heeft, dat ik niet anders kan dan erover schrijven.

Onlangs kreeg ik van de dokter te horen dat ik endometriose heb.

Endometriose is een soort auto-immuniteitsziekte waar heel wat vrouwen mee te maken krijgen. Bij endometriose vat je lichaam het nogal domme plan op om baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder te laten groeien.
Net als in de baarmoeder groeit dat slijmvlies dan elke maand aan, om daarna onder invloed van hormonen weer af te breken.
Maar in tegenstelling tot het slijmvlies in de baarmoeder, dat je lichaam laat afvloeien via de menstruatie, kan het wildgegroeide slijmvlies buiten de baarmoeder niet weg, terwijl het toch ook bloedt. Daardoor krijg je als patiënt te maken met intense pijn (tijdens maar ook voor en na je maandstonden) en ontstekingen.

Bij mij werden maandelijkse pijnen telkens erger: veel meer last van rugpijn, darmproblemen en krampen. Mocht jij ook veel pijn ervaren tijdens je maandstonden: dit is niet normaal, en mogelijks een teken van endometriose. Wat mij persoonlijk betreft: ik heb het altijd als "normaal" beschouwd dat vrouwen pijn lijden tijdens hun menstruatie. Ik krijg het gevoel alsof de hele maatschappij ons dat aanleert. Zo van: je moet tegen een stootje kunnen, het is "maar" maandstondenpijn, stel je niet aan.
Maar die houding is echt fout: pijnlijke maandstonden zijn NIET normaal.

De klassieke behandeling voor endometriose bestaat uit een operatie waarbij het wildgroeiende weefsel chirurgisch wordt weggehaald. Vaak behandelen artsen ook met hormonenkuren achteraf, om oestrogeen te onderdrukken en zo overbodige slijmvliesgroei te vermijden. Artsen weten nog steeds niet wat nu precies de oorzaak van endometriose is.

Omdat er echt veel vrouwen zijn die hier mee te maken krijgen, is de wachtlijst voor onderzoek ook absurd lang. Ik kon pas een afspraak voor onderzoek (en dus niet eens operatie) vastleggen in mei volgend jaar: zes maanden wachten!
Mogelijks duurt de wachttijd tot de eigenlijke operatie dus zelfs nog veel langer, misschien wel een jaar.

Ik heb het grootste respect voor de klassieke geneeskunde. Er zijn echter drie zaken aan de klassieke geneeskunde die me storen:

1) Artsen kijken nooit, in mijn ervaring toch niet, naar voeding. Terwijl ik heel erg geloof dat je bent wat je eet, en dat voeding een gigantische impact kan hebben op je gezondheid.

2) Dit is geen verwijt aan mijn huisdokter ofzo - het is gewoon de realiteit: dokters hebben weinig tijd voor hun patiënten, omdat er zo veel patiënten zijn, en zij ook maar mensen zijn. De kennis is tegenwoordig zo gespecialiseerd, en een foute diagnose is gauw gesteld. Daarom vind ik het belangrijk om, naast second opinions, ook zelf aan onderzoek te doen. Wat kan ik zelf doen om iets aan de situatie te verbeteren?

3) De klassieke geneeskunde werkt nauw samen met de farma industrie. Ik wil niet paranoïde doen, maar het is een feit dat die industrie meer gebaat is bij zieke, dan bij gezonde mensen.
Hoewel er veel fantastisch werkende medicijnen zijn waar ik heel erg dankbaar voor ben, ben ik tegelijkertijd bang dat de farma industrie gigantisch veel macht heeft, en in veel gevallen enkel op geld uit is, en niet per sé op het beter maken van patiënten.
Ik ken persoonlijk twee vertegenwoordigers van medicijnen, en als je ziet wat voor een superloon zij krijgen, enkel en alleen om nieuwe medicijnen bij dokters aan te prijzen... Er zit een hele marketing machine achter die medicijnen.
Bovendien hou ik ook echt niet van de bijwerkingen die je van veel chemische geneesmiddelen krijgt. Ik hou er gewoon niet van om iets onnatuurlijks in te slikken.

Conclusie:

Aangezien ik sowieso erg lang moet wachten op een klassieke behandeling, heb ik besloten dat ik ga proberen zelf iets te doen aan de situatie. Op het internet las ik tal van getuigenissen van vrouwen die hun voedingswijzen hebben aangepast, en die daardoor de symptomen en de pijn konden onderdrukken en soms zelfs helemaal oplossen.

De "prijs" die je betaalt om endometriose zelf op natuurlijke wijze te "behandelen" is niet min:

het endo-dieet gaat uit van een vegan, glutenvrij, suikervrij, en sojavrij voedingspatroon.

Ik kan me voorstellen dat voor veel vrouwen die "traditioneel" eten (met vlees en vis en zuivel enzo) zo'n dieet als een donderslag bij heldere hemel moet klinken. En dat ze op voorhand al iets hebben van: no way. Daar begin ik niet eens aan.

Zelf eet ik gelukkig wel al vegan, en al lang. Ik drink ook nooit koffie, drink al lang geen alcohol meer (ivm mijn maag), ik eet niet vaak brood.
Maar... ik bak dolgraag! En ik ben verslingerd aan pasta! En aan huisgemaakte pizza! En aan zoetigheid! En aan tofu, en seitan, ...
Op verschillende posts kan je hier bv lezen hoe ik:
-verslaafd ben aan lasagne
-me afvraag wat we in godsnaam zouden doen zonder brood en spaghetti!

Makkelijk is het dus zeker niet, zo'n voedingsswitch. Ik zal heel wat moeten veranderen. En dan heb ik het nog niet eens over de grote sociale impact van zo'n dieet gehad.

Maar aangezien:

-ik toch minstens een half jaar moet wachten

-ik wel degelijk het gevoel heb dat ik aan ontgifting toe ben

-ik al meerdere keren ervaren heb wat voor een desastreus effect suiker, hoe lekker het ook is, op mijn lichaam heeft

-ik twee jaar geleden 10 kg ben afgevallen toen ik na een sapkuur van drie dagen besliste dat ik te weinig groenten en fruit at, en daardoor brood 's morgens en 's middags schrapte (wat toch betekent dat glutenvermindering een impact had op mijn lichaam)

-ik weet dat onbewerkt, puur voedsel veel beter is voor mijn lichaam

-en ik echt heel, heel intens geloof dat voeding een grote impact heeft op gezondheid...

 ...ga ik dit dieet uitproberen!

Beschouw me maar als een proefkonijn! Want:

-al wie eveneens met deze problemen (veel te pijnlijke menstruatie, kramp, darmproblemen, ...) te maken krijgt kan mijn voedingsavonturen de komende maanden hier volgen. (naast berichten over de tuin, zelfvoorzienend leven, etc)

Ik ga recepten uitzoeken en delen. Omdat ik eveneens geloof dat je lever (die in dit verhaal heel belangrijk is) veel te lijden heeft onder stress (waar ik het afgelopen jaar veel mee te maken kreeg ivm mijn job) ga ik bovendien niet enkel mijn dieet, maar ook een aantal levensgewoontes aanpassen.

Ik wil:

-elke dag mediteren

-de relax response techniek uitproberen

-aan yoga doen

-leren joggen met de hond

Ik heb een heel plan opgevat, maar omdat deze post nu al te lang is, zal ik dat in een volgende post delen:

Mijn Endometriose Voedings en Levens Plan

Mocht je zelf nog tips, ervaringen willen delen: graag!

2 opmerkingen:

Greet zei

Veel succes met het nieuwe dieet en de aangepaste levensstijl! Ik ben het met je eens wat de 'klassieke' geneeskunde betreft: zeer blij met de kennis en behandelingen die er zijn maar op sommige vlakken zou er wat bijgestuurd mogen worden. Ik zou graag meer aandacht willen zien voor preventie (en inderdaad, voeding speelt volgens mij ook een hele grote rol).

Krol zei

Dankjewel Greet!