zondag 31 juli 2016

Zelf Rodebessensap maken plus mijn tuin, de jungle

Het was de hoogste tijd om de rode besjes te plukken! We hadden nog een grote voorraad rode bessenketchup staan van vorig jaar, evenals rode bessenconfituur, dus dit jaar was het tijd om een keer sap te maken.
Eerder schreef ik al over braam/appelsap maken en rabarbersap maken met de stoomextractor. Dit jaar wou ik absoluut rode bessensap. Op de zangavonden waar ik 's winters naar toe ga (lees: alternatieven voor tv) krijgen we steeds een heerlijk glaasje mooi rood aalbessensap aangeboden. Dit sap "komt echt binnen", waarmee ik bedoel: je voelt gewoon dat het enorm veel vitaminen en waardevolle stoffen bevat. De smaak is heeeeerlijk, desnoods kan je het sap ook verdunnen met water of met ander sap!




Zelf Aalbessensap maken
Nodig:
-5kg rode bessen, geplukt met steeltjes er nog aan
-500 g suiker
-stoomsapketel
-glazen flessen
-rubberen ringen
-metalen clips
-soda
-tang om de flessen vast te houden
Hoe maak je het?
1.Was de bessen.
2.Kook water in het onderste compartiment van de sapketel.
3.Eens het water kookt, de bessen met steeltjes en al in het vergietcompartiment doen en de suiker toevoegen, deksel er op.
4.Een uur lang laten koken, niet te hard en niet te zacht.
5.Glazen weckflessen in heet sodawater afwassen.
6.Rubberen ringen steriliseren door ze even te overgieten met kokend water.
7.De eerste fles giet je weer in de ketel (de rubberen darm van de sapketel is nog niet kiemvrij, maar na het doorvloeien van het eerste kokendhete sap is hij wel ontsmet).
8.Flessen vullen, rubbers er op, glazen deksel erop, clips er op.
9.Laten afkoelen.
10.Genieten!

Overigens is mijn gevoel van de laatste maanden, dat mijn tuin echt een jungle is, nu ook echt bevestigd! Ik kwam namelijk onderstaande, er tropisch uitziende spin tegen in mijn oerwoud.



Ik was een beetje benauwd voor deze spin. Met haar kleuren lijkt ze te willen zeggen: ik ben echt supergiftig... Gelukkig bestaat het internet, en al na één zoekopdracht kon ik deze fascinerende spin identificeren. Het blijkt een tijgerspin te zijn!
Europa's grootste spin, die vroeger enkel in Zuid-Europa voorkwam, maar tegenwoordig ook over heel België. Geruststellend: haar kleuren zijn bluf, ze is in het geheel niet giftig of gevaarlijk. Ze is wel erg nuttig: vangt heel wat vervelende insecten.
Zo. Met deze TIJGERspin is het bewezen: mijn tuin is een oerwoud!

2 opmerkingen:

peter zei

Hoe lang kan je het sap bewaren?

Krol zei

Dit is de eerste keer dat ik het maak, dus ik heb nog geen ervaring! Maar in principe is het een jaar lang houdbaar.