zondag 24 juli 2016

Japanse Wijnbes: Moestuin portret en Recept Ideetjes

Op een ruilmarkt kregen we ooit een stekje van de japanse wijnbes: deze struik laat zich heel makkelijk stekken. Op het eerste zicht waren wij niet tevreden over deze struik: het bleek al gauw een woekeraar en we zagen geen bessen.
Maar later leerden we, dat de japanse wijnbes pas fruit aanmaakt in het tweede jaar. En ook het woekeren valt best mee: als je elk jaar die stengels waar vruchten aan gekomen zijn afknipt, en de nieuwe stengels ergens aanhangt, dan zit je goed.
Bovendien bleken wij de bessen zelf superlekker te vinden! Wanneer de Japanse wijnbes bloeit, dan geeft hij een peperig, zoetig, heerlijk aroma af, dat vele bijen en hommels aantrekt (nog een pluspunt!). En de besjes zelf hebben eveneens dat peperig zoete - echt verrassend van smaak.
Een laatste voordeel van deze makkelijke struik: hij ziet er prachtig uit, in elk seizoen. In de herfst vallen de rood behaarde stengels op, en in de zomer ogen de trosjes bessen machtig mooi.
Wat kan je met de bessen doen?

-eet ze vers, zoals ik, elke ochtend bij de havermout!
-gebruik ze bv in plantaardige pudding: kleurrijk en lekker, zowel warm als koud!
-confituur
-siroop
-in taarten en cakes
-als topping op vegan cheesecake
-dehydrateer ze in een droogoven of gebruik ze om fruitleer mee te maken, desnoods gemengd met ander fruit
-vries ze in voor later gebruik
-voeg ze toe aan kefir of kombucha
-maak er wijn mee
-droog het blad en zet er thee van
-als iemand het aandurft om deze bessen te fermenteren of in het zuur in te maken, hoor ik graag of dat goed gelukt is!Geen opmerkingen: