zaterdag 4 juni 2016

Bloggen en Geld verdienen???

Ik ga niet in details treden, maar op het moment dat ik dit schrijf is mijn job in gevaar. Voor hetzelfde geld komt het allemaal in orde, maar het zou evengoed kunnen dat ik mijn baan binnenkort kwijt ben. De reden? Ik werk voor een kapitalistisch bedrijf, dat groeien en winst maken als ultieme doelen heeft.

In ieder geval voel ik me op dit moment erg onzeker over mijn professionele toekomst. Alles is erg vaag en onduidelijk. Om het even op een rijtje te kunnen zetten, heb ik eens goed nagedacht over wat ik in mijn leven wil doen om geld te verdienen.

Mijn ultieme droom is natuurlijk om volledig zelfvoorzienend te kunnen leven. Maar ik heb tegelijkertijd best hoge eisen van het leven, en ik kan niet alles zelf. Volledig zelfvoorzienend leven is in mijn situatie een illusie. Ik kan hoogstens mijn best doen om zoveel mogelijk zelf te produceren en te maken, en alles wat ik niet zelf kan te bekomen door ruilhandel.
Maar zelfs als het me lukt om een heel jaar rond eten uit eigen tuin te voorzien, wil ik ook nog elektriciteit en water, en moet ik belasting betalen op de grond waar mijn huis op staat...

Ik moet dus een inkomen hebben.
Ik weet dat het niet echt hip klinkt, maar het aller, allerliefste word ik gewoon huisvrouw. Het huishouden doen is een kunst, en het neemt tijd in beslag. Ik zou met veel plezier mijn dagen hier thuis vullen door het huis netjes te houden, te tuinieren, groente en fruit te kweken en te oogsten en te verwerken, te schrijven, lezen en te wandelen.

Helaas brengen zulke activiteiten niet veel geld in het laatje.

Ik vroeg me daarom af, of er een mogelijkheid is om mijn hobbies (schrijven, koken, tuinieren, ...) wel geld te laten opbrengen.

Ik vertel je graag een andere keer over waarom ik ooit met deze blog begonnen ben, maar ik kan je nu wel zeggen: ik heb De Zelfvoorzieningsbijbel niet opgestart met het idee er geld aan te verdienen.

Nu ik me echter in een onzekere situatie bevind wat geld verdienen betreft, vond ik het eens tijd om
serieus na te denken over inkomsten via iets wat ik graag doe: een blog schrijven.

Ik ga eerlijk zijn: ik heb altijd een soort afkeer gehad van blogposts die openlijk reclame maken, die winacties in samenwerking met een of ander bedrijf organiseren, die promo-artikelen schrijven, enzovoort.
Waarom?
Hoofdreden: het komt "onecht" over, niet authentiek, plat, commercieel. Het komt niet, om het melig te zeggen, vanuit het hart.
Tegelijkertijd lees ik een heleboel blogs die aan bovenstaande activiteiten meedoen, en met plezier! In sé heb ik ook niets tegen reclame maken, als het tenminste niet voor een onethisch bedrijf is. Reclame voor kaka-cola is in mijn ogen fout (want: multinational met een heleboel foute praktijken, nadelig voor het milieu, ...), reclame voor een kleinschalig, ecologisch initiatief of voor een bedrijf dat een plantaardige levensstijl promoot kan wel.

Vroeger deed ik vaak vrijwilligerswerk. Voor Eva, voor de volxkeuken in de kraakscene, voor biologische boerderijen. Ik deed het werk met plezier en passie. Omdat ik er niet voor betaald werd, lag er niet een heel hoge prestatiedruk op me: daardoor voelde ik me vrijer, kon ik leren, kon ik het me permitteren om "fouten te maken". Er was geen hiërarchie, niemand was "de baas", wat voor een fijn gevoel zorgde, voldoening. Vaak heb ik tijdens het vrijwilligerswerk gedacht: als ik dit betaald zou doen, dan zou ik best wel wat kunnen verdienen. Maar tegelijkertijd, zo had ik het gevoel, zouden de verhoudingen door het geld dan anders liggen. Zou het minder leuk zijn geweest.

In het kraakpand waar ik meehielp, ontstonden vaak de meest fantastische initiatieven. Plantaardige ontbijtcafé's, festivalletjes, ... Maar de afspraak bij die initiatieven was steeds: niemand mag hier geld aan verdienen. Geld verdienen staat gelijk met "het kapitalisme aanvaarden," en het kapitalisme zorgt er op dit moment mee voor dat de planeet naar de vaantjes gaat, dus dat kon niet.

Achteraf gezien vind ik die redenering fout. Er verdienden namelijk wel mensen aan onze gratis
initiatieven en aan onze onbetaalde omzet. De supermarkt, waar we bier gingen kopen om op het festival te verkopen, bijvoorbeeld. (Al onze opbrengst ging naar een goed doel.)
Stel dat we er toen wel voor hadden gekozen om mensen zichzelf een loon uit te laten betalen, dan was er misschien iets moois uit gegroeid, een vegan restaurant of een weggeefwinkel. Dan hadden mensen kunnen leven en rondkomen van hun dromen. Ik heb gehoord van volkskeukens in Nederland die ontstaan zijn in de kraakscéne en die ondertussen populaire plantaardige, biologische restaurants zijn geworden.

Rationeel gezien begrijp ik dat die anti-reclame en anti-geld houding van mij niet logisch is, en toch blijf ik het moeilijk vinden. Zo vind ik het wat mezelf betreft heel lastig om me "te verkopen" (bv door reclame op de blog te plaatsen), omdat ik dan het kapitalisme steun.
Aan de andere kant steun ik dat kapitalisme nu ook al. Ik werk namelijk voor een keten die winst maakt en die aandeelhouders heeft - een bedrijf dat beslissingen neemt waarmee ik hoegenaamd niet akkoord ben maar waar ik helemaal geen vat op heb. Het bedrijf waar ik voor werk is bv allesbehalve milieuvriendelijk bezig - zie de plastic tasjes perversie

Een vorm van geld verdienen met je blog waarover ik positiever ben is het gebruik van affiliate links. Maar het fijne weet ik er eigenlijk niet van...

Deze blogtekst is bedoeld om mijn gedachten over dit alles even op een rijtje te zetten. Maar ook om aan jullie te vragen: hoe gaan jullie hiermee om? Wat zijn jullie gedachten over reclame, over manieren om geld te verdienen aan je blog? Hebben jullie tips?

Ik ben vaak erg verbaasd als ik zie dat een pas opgestarte blog op heel korte tijd enorm veel volgers
krijgt, dat ze pakketjes proefverpakkingen thuis opgestuurd krijgen om uit te proberen (en er dan over te schrijven), dat ze meteen door bedrijven allerhande gesponsord worden. Hoe doen die bloggers dat? Is er een platform waarop je jezelf kan inschrijven voor zulke zaken? Is er een handleiding ofzo?
 Of spreken ze dan zelf bedrijven aan?
Ik vermoed dat facebook een grote factor speelt in zulke zaken, maar ik vind het fijn om anoniem te bloggen en ga dus liever niet op facebook.

In mijn ideale wereld is alles gratis en heeft iedereen een basisinkomen.
(Even een terzijde:  jeetje, dat basisinkomen!  Laat het er ajb gauw komen!!! In Nederland is er al een petitie opgestart, hier - via Avaaz in het algemeen voor elk land ook: hier en voor een referendum over het basisinkomen in België hier: teken alsjeblieft!!!)  Mijn ideale wereld, dus. Iedereen werkt er deeltijds (tenzij diegenen die echt graag meer werken), en niemand verdient meer dan het driedubbele van een ander. De economie is vooral een deel en ruileconomie en er wordt weinig echt verkocht voor geld.
Het liefst zou ik zo leven: gewoon je ding doen, anderen helpen, allemaal enkel omdat je wil helpen of omdat je het graag doet of omdat het echt nodig is voor het welzijn van de samenleving. Niet voor het geld. Maar zolang er nog geen revolutie is uitgebroken ben ook ik een kind van deze tijd. En moet ik braaf mijn belastingen betalen.

Reacties heel welkom, ook over geld verdienen door te freelancen: hoe doe je dat?

11 opmerkingen:

fieke zei

Phew, ik hoop dat je snel meer duidelijkheid krijgt over je job!
Zelf probeer ik mijn blog niet al te veel te commercialiseren. Ik krijg regelmatig persberichten of vragen van bedrijven of mensen, maar ik ben daar selectief in: ik ga alleen samenwerkingen aan die passen bij het doelpubliek van mijn blog en waar mijn lezers zelf ook iets aan kunnen hebben.
Hoe je met zo'n mensen in contact komt? Je kan zelf PR-bureaus of bedrijven contacteren en je blog voorstellen, maar vaak komen bedrijven naar jou toe. Wat het beste werkt is een concreet voorstel.
Wat ik je ook kan aanraden is enkele boeken lezen over bloggen, vb. het Blogboek van Kelly Deriemaeker of How Blogs Work van Stephanie Duval (dat focust meer op geld verdienen met bloggen). Ook de Meststoffen voor jouw blog van Kathleen van de blog Verbeelding is een aanrader!

Krol zei

Dankjewel Fieke! Die bieken ga ik idd nog eens opdiepen voor tips.

Krol zei

Boeken, bedoel ik! 😊

Caro zei

Hopelijk krijg je snel duidelijkheid over je baan, dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Ken je het blog van eenvoudigleven.nl? Misschien heeft zij nog tips.

Krol zei

Dankjewel Caro - aha, nee, die blog ken ik nog niet - ik check het, tnx

~° Sarah °~ zei

Oh jee ik voel zo met je mee!! Been there ... Alleen had ik wel werkzekerheid ... toch voor de 50% part-time job die ik deed. Vreselijk dat je hierdoor moet maar het zet je zeker aan tot dieper te graven! Vergeet niet -just in case-: elk einde is een nieuw begin.
Ik haat ook mijn blog aan te prijzen, behalve bij vrienden aan wie het eigenlijk ook is gericht. Maar als je zo geniet van te schrijven ...

Diezelfde gedachtespinsels achtervolgden mijzelf voor 3 jaren. Tot ik het zo benauwd kreeg en al mijn verlof samen plukte om 5 weken naar Noorwegen te vertrekken en over België en mijn leven na te denken vanop een afstand. Daar besloot ik het allemaal stop te zeggen (behalve mijn leven zelf he ;) ).
Momenteel reis ik heel langzaam rond in Azië, voor absurd weinig geld. Niet dat dit het eindresultaat is van mijn zoektocht maar ik ben op weg! En dat vind je op mijn blog ... niet dat ik denk dat dit helemaal iets voor jou is maar misschien vind je er wel wat elementen in terug die je vooruit kunnen helpen ... je ziet maar :)
Www.zoutenver.blogspot.be

~° Sarah °~ zei

Oh en deze :) https://youtu.be/21j_OCNLuYg

Krol zei

Bedankt voor de lieve reactie Sarah! Ik ga zeker eens op je blog kijken, ik heb zelf ook lang door Azie gereisd, ben daar tot heel wat inzichten gekomen toen. Momenteel wil ik hier leven. Maar je hebt helemaal gelijk: elk einde is een nieuw begin...

Greet zei

Hoezeer gesponsorde blogartikels me ergeren hangt er wat vanaf. Soms is het zo overduidelijk dat artikels alleen geschreven zijn om het bedrijf waarmee wordt samengewerkt te plezieren en dan stop ik vaak halverwege met lezen. Maar in sommige gevallen past het aangeprezen product wel echt bij de blog en het artikel en dan vind ik het wel ok. Ik begrijp ook wel waarom populaire bloggers, die veel tijd en energie investeren in hun blog het doen.
Ik heb zelf geen idee hoe je dat best aanpakt.
Wat freelancen betreft: er bestaan websites met freelance opdrachten zoals freelancenetwork.be, maar ik weet niet hoe gemakkelijk je daar aan een opdracht geraakt. Ik heb al wel eens overwogen om me daar eens in te schrijven om eens te zien hoe het werkt, maar heb dat nog niet geprobeerd.

Krol zei

Mee eens - soms is de reclame prima op zijn plaats, ik heb zo ook al toffe eco dingen ontdekt...

Huldra zei

Ik erger me regelmatig aan gesponserde blogs, zeker als het regelmatig gebeurd. En als ik een zelfde product op meerdere blogs voorbij zie komen, lees ik het zeker niet meer. Ik ben er wat allergisch voor geworden. Sommige blogs hebben regelmatig een artikel over allerhande producten die helemaal fantastisch zijn, een echt reclameblok. Die lees ik dus niet, net zoals ik bij reclame op tv ook maar wat anders ga doen.