zondag 3 januari 2016

Eindejaarslijstje

Met nieuwjaar vind ik het altijd leuk om het voorbije jaar te overschouwen.  Wat is er allemaal gebeurd, welke leuke ontdekkingen waren er?

2015 was voor ons het jaar van de hond!

In januari mochten we een lief klein puppietje gaan halen uit een "per-ongeluk" nest.  We zijn dolblij met ons zwarte perongelukje, ze heeft ons leven in positieve zin veranderd!
De eerste maanden dat ze bij ons was, waren wel behoorlijk heftig.  Om de twee uur lieten we haar snachts de tuin ingaan, zodat ze sneller zindelijk zou worden.  Dat lukte, wel ten koste van onze slaap.  Wat heb ik veel respect gekregen voor mensen met kinderen!
We voeden onze hond vegetarisch op.  Waarom we dat doen lees je hier, en hier kan je onze ervaringen checken.  Ons hondje heeft ons veeeeel liefde en plezier gebracht, maar ook regelmaat: elke ochtend op hetzelfde uur op om haar uit te laten, elke dag wandelen, regelmatiger poetsen omwille van alle hondenharen.
Wat mij betreft was dit ook het jaar van het Huishouden, waarbij ik eindelijk leerde hoe ik dat huishouden beter kan aanpakken.  Waarover binnenkort meer. 
Verder werkten we verder aan onze verbouwingen, en hadden we een mooi tuinjaar.  

Een overzichtje:

1. Meest onverwachte ontdekking van het jaar:
-Wandelen in het donker in de winter kan leuk zijn!  In feite is het vaak niet echt superdonker, eerder schemerdonker, en je ziet soms spectaculaire zonsopgangen...
-ik vind "mindfulness" zo n vreselijk klinkend woord dat ik zelfs nooit de moeite genomen heb om te lezen wat het precies inhoudt.  Maar dankzij headspace ben ik nu elke dag netjes tien minuten aan het mediteren, en merk ik dat ik beter slaap...  Mindfulness is gewoon een gladde marketingterm voor bijzonder mooie, eeuwenoude technieken. 

2. Fijnste sport: 
wandelen, lees er hier meer over, en agility met de hond!

3. Beste nieuwe eetontdekkingen:
Chipotle saus!  En Wiloco chocolade met praline, zonder koemelk, en met kokosbloesemsuiker (nee hoor, ik word - helaas - niet met chocola door Wiloco gesponsord om dit te schrijven...).  Ook: dat de zaadjes van berenklauw aan sinaas doen denken!

4. Beste geuren:
Houtvuur, gedroogde appeltjes, vetiver, en verrassend: de bloem van de toorts (grote hoge plant)

5. Beste reis:
Een staycation in onze tuin in de zon vanwege onze puppy, wandelen in de omgeving, wanneer komt er een vegan tour operator voor een stapvakantie met de hond??

6. Beste filosofische blog:
http://veganstrategist.org/

7. Beste resto experience: 
het feit dat er steeds meer vegan restoos zijn!  Maar ik heb het lekkerst gegeten in een Ethiopisch restaurant: heeeeerlijk!  En...  bij ons thuis, dankzij onze Taiwanese en Costa Ricaanse vrijwilligers (zie onder), die exotisch en superlekker voor ons gekookt hadden!

8. Beste feest:
Een verjaardagsfeest in de natuur met kampvuur en...
Onze puppyborrel (voor de grap, hoor: twas ook een feest om het nieuwe jaar en onze nieuwe livingvloer te vieren)!!!  Met feestelijke hapjes en vegan hondenkoekjes!9. Boeken die het meest bij leven:
Fictie:
-"Doorgang" van David Mitchell, "Slade House" in het Engels, zo griezelig goed geschreven dat ik er een nachtmerrie van had.
-"Notities uit de jungle" van Hanya Yanagihara
Zie ook: vegan fictie
Nonfictie:
Heel wat bijgeleerd op het vlak van huishouden, opruimen, en je tijd beter beheren, vooral dankzij "Opgeruimd!" van Marie Kondo, Flylady en Getting Things Done van David Allen.

10. Beste docu: 
Cowspiracy

11. Beste serie:
the walking dead, bevergem, game of thrones

12. Beste service: 
vrijwilligerswerk! Mensen die, dankzij organisaties als wwoof en helpx, van uit de hele wereld bij je thuis komen helpen - fantastische ervaring.  Lees er meer over hier!

13. Beste nieuwe traditie:
Peulvruchtenmaandag! En mediteren! 

14. Beste hond van 2015:
De onze!!! Dankjewel lieve loebas!15. Beste tuinontdekking:
ijsbergsla, paarse wortel (zo mooi in slaatjes), basiliconaise!

Plannen en voornemens 2016:

-Wij zijn nog steeds aan het verbouwen, en we dromen van een mooie, nieuwe badkamer met geintegreerd composttoilet!

-We zijn de hele tuin aan het herinrichten, hopend op een productief en mooi nieuw tuinjaar!

-meer geur in huis: etherische olieen en bloemen integreren in het huishouden

-nog meer opruimen en enkel datgene behouden waar ik blij van word

 -mediteren - ik ben niet zweverig aangelegd, maar heb echt de smaak te pakken!

-nog beter mijn tijd indelen, binnenkort mijn bevindingen

-veeeel afvalarmer gaan leven.  Hier is echt nog wel ruimte voor verbetering.  Ik ga mijn afval analyseren, en kijken waar het beter kan!  Ik begin vandaag alvast met een lijstje dat ik op de vuilnisbakdrager plak.  Telkens ik iets in de zak gooi, zal ik opschrijven wat het is.

-yogaaa!  Yoga is al zoooo vaak op mijn pad gekomen, en telkens weer lukt het me niet om het in mijn dag te integreren.  Maar ik ga nogmaals proberen...

Culinaire uitdagingen:
-meer kruidenthee drinken: het is zo lekker, en zo gezond!  Meer lekkere combinaties van kruidenthee creeren.

-meer rauw eten

-vegan kaasjes leren maken

-nog meer fermenteren

-NOG meer koken met peulvruchten, linzen en bonen.  Dankzij de Groene Prinses kwam ik te weten dat 2016 door de VN uitgeroepen is tot Jaar van de Bonen...  Heel grappig en leuk, want enkele weken terug ben ik met een nieuwe traditie, nl Peulvruchtenmaandag gestart!  Een idiote naam, ik weet het, maar ik had zoveel gedroogde linzen in mijn kast staan waar ik nooit niks mee deed, omdat ik altijd vergat om ze te weken, op voorhand, dat ik er nu een traditie van gemaakt heb om ze op zondagavond te weken, zodoende er maandag mee te koken.  Ik heb al zo veel leuke recepten leren kennen hierdoor!   Doe je mee?  Laat me weten wat je klaarmaakt!

-meer koken uit kookboeken.  Binnenkort vertel ik hier over!

Prettig nieuwjaar iedereen, mogen al jullie dromen en wensen waarheid worden!

1 opmerking:

Henriette goossen s zei

Wat een schat van een hond en een dier in huis is zo gezellig. Wij hebben 3 katten en 1 hond in huis en nog 2 buiten honden . De buiten honden zijn ook zulke schatten .