zondag 15 november 2015

Maandag Peulvruchtendag!

Akkoord, "Maandag Peulvruchtendag" klinkt niet bepaald sexy, en toch vind ik het een geweldig concept!
Wij hebben thuis een "linzenkast": daarin staan, op dit moment:

-rode linzen
-mung dal
-urad dal
-gedroogde kikkererwten
-kikkererwten in glasbokaal, voorgekookt
-witte bonen in tomatensaus, in glasbokaal
-gedroogde sojabonen
-gedroogde tuinbonen
-gedroogde rode bonen
-adukibonen
-groene linzen
-bruine linzenJe zegt nu misschien: wow, zoveel verschillende soorten, super!

Maar... In de praktijk gebruiken wij eigenlijk bijna altijd rode of gele linzen (klaar in een half uur, zonder voorweken) en voorgekookte kikkererwten en bonen in tomatensaus (die duurder zijn en meer verpakkingsafval "opleveren").
Ik had mij al een hele tijd geleden, nl van bij het schrijven van deze recensie over het boek "peulvruchten", voorgenomen om meer met bonen te koken.

Bonen en linzen zijn namelijk:

-super ongelofelijk niet te doen zo gezond
-zeer voedzaam en zeer eiwitrijk
-lekker
-heeeeeeeeeel lang houdbaar (niet onbelangrijk als je meer zelfvoorzienend wil leven, lees bv mijn post over hoe zelfvoorzienend we in feite zijn, met als een van de conclusies dat we niet zonder droogbonen kunnen)
-veelzijdig (je kan er zoveel mee doen, van balletjes en burgers tot soep en cake toe, check bv chocoladehummus, zoete en hartige bonenspread, en faux gras, ofwel joie gras!)
-goed voor de aarde (echt waar: het telen van bonen is goed voor de aarde, ze maken de grond waarin ze groeien vruchtbaarder, en daar help jij dus aan mee, als je bonen koopt, kookt of kweekt!
-goedkoop

Ik wilde dus vaker met linzen en bonen koken, maar ik besefte al gauw dat ik een knopje zou moeten omdraaien om in die missie te slagen.
Koken met peulvruchten is misschien makkelijk, maar het vraagt om voorbereiding, en daar lag de moeilijkheid voor mij.
Ik ben de laatste tijd enorm bezig met timemanagement.  Er is zoveel leuks te doen, maar het huishouden en de tuin moeten onderhouden worden, en daarnaast heb ik ook nog mijn betaalde job.
Om mijn tijd zo efficient mogelijk in te plannen en er zoveel mogelijk uit te halen ben ik dus naarstig op zoek naar manieren om meer en of beter te kunnen doen en zijn.

Wat was het probleem met mij en de bonen?
Dat laten weken, en die lange kooktijden.  Op zich hebben wij een snelkookpan, dus zo n probleem hoeft het niet te zijn, maar toch was dat de reden: tijd.
Nu ben ik een heel impulsieve kok.
Ik bedenk vaak pas vijf minuten voor ik begin te koken wat ik zal klaarmaken, en ik improviseer a la minute.  Vaak is dat leuk, en creatief, soms is het stresserend: oh jee, wat moet ik nu weer koken??

Ik probeerde die twee issues (keuzestress bij het koken en geen tijd om bonen voor te weken) samen te laten werken tot ze een oplossing vormden: ik besloot me aan een weekmenu, op voorhand gepland, te wagen.  Mijn vriend en ik wisselen elkaar af wat koken en werken betreft, dus gaat het voor mij in de praktijk slechts om een drietal geplande kookdagen per week.

Zo n weekmenu biedt heel wat voordelen:

-geen keuzestress meer op het kookmoment zelf: zekerheid, dus
-tijdswinst, daardoor
-met een beetje planning kan je zeker geld besparen
-voor mij persoonlijk is het maken van een weekmenu een leuke en geldige reden om eindelijk eens door mijn gigantische voorraad opgespaarde recepten en kookboeken te bladeren, en nu eindelijk de knoop door te hakken: dit maak ik!  Zie ook het leuke initiatief de kookboekenchallenge van o.a. Fiekefatjerietjes.  Het is een aanzet tot het gebruiken van voedingswaren die al een tijdje in je voorraadkast staan te verkommeren.
-door al die nieuwe recepten leer ik een hoop nieuwe smaken kennen en doe ik heel wat inspiratie op!

En dus kwam ik op het idee van een Maandag Peulvruchtendag!

Ik heb al de lekkerste dingen gegeten!

Hoe doe je het?

Kookweekplan:
1. Kies een avond uit waarop je je weekplan en je weekmenu maakt.  Voor mij is dat zondagavond.
2. Denk na over wat je in huis hebt en vertrek vanuit die ingredienten.
 Ik check mijn voorraadkast, en ik ben begonnen bij net die zaken die ik al eeuwen had staan en waar ik zelden mee kookte.  Kikkererwtenmeel leidde me naar deze superlekkere vegan gevulde omelet, sojabonen naar kofta in pikante tomatensaus (vegan gehaktballetjes), pindanootjes naar deze onweerstaanbaar lekkere pad thai!
Check zeker ook je tuin, of de verswaren die je in huis hebt: waar is er op dit moment veel van?
3. Zoek een recept met de gekozen ingredienten in je kookboeken, receptenschrift of op het internet.
4. Heb je van niks te veel?  Zoek dan naar iets waar je gewoon naar verlangt.  Of al lang niet meer gemaakt hebt.  Bij mij was dat deze lasagne.  Wat een plan!
5. Geniet van het verlangen naar het lekkere eten dat je gaat maken!
6. Haal eventueel extra ingreds in huis.
7. Zet op het moment zelf alle benodigdheden samen klaar en start to cook!

Maandag Peulvruchtendag
Hoe doe je het?
1. Op jouw uitgekozen dag (bij mij dus zondagavond) heb je s avonds je kookplan opgesteld, idealiter met een op voorhand geplande linzenschotel op maandag (of een andere dag, uiteraard ;).
2. Je neemt de benodigde hoeveelheid gedroogde bonen of linzen en laat ze de hele nacht weken.
3. De volgende ochtend spoel je ze en giet je er nieuw water overheen.  In een snelkookpan hoef je de linzen slechts tien a twintig minuten te koken (bv voor je werk, reken wel nog de opwarmtijd van het water erbij vooraleer het kookt).  Daarna zet je het vuur uit en laat je de snelkookpan gewoon met deksel dicht staan, tot s avonds.  Grote kans dat je bonen of linzen dan gaar zijn!
4. S avonds kan je verder koken.
5. Gedurende de week denk je na over een volgende bonensoort die je wil uitproberen!

Wat ik al gekookt heb voor Peulvruchten Maandag:

-ik begon met heel simpele dingen:

1.chili sin carne met gedroogde rode bonen
2.de overheerlijke pompoenlasagne met rode linzen van Eva
3.sojabonen kofta (balletjes in pikante saus)
4.sojabonen curry

Wordt vervolgd!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo,
Misschien ben je iets met deze tip : ik week en kook steeds 1/2 kilo bonen en peulvruchten (behalve linzen omdat ik die niet week) en bewaar ze in de diepvries.
grtjs.

Krol zei

Goeie tip, tnx!