zondag 6 september 2015

Kippentaal

Wij hebben twee Mechelse koekoekskippen, Mira en Laxmi.

Het zijn twee prachtige, dikke, lieve kippen die voor ons verschillende functies vervullen in onze permacultuurtuin en in ons leven:
1.Ze zijn mooi om te zien en leuk om naar te kijken - met kippen altijd fun!
2.Ze hebben een groot stuk tuin tot hun beschikking, maar in de winter mogen ze de moestuin in.  Daar eten ze schadelijke insecten op,
3.Ze krabben de grond open,
4.En ze zorgen er voor bemesting!
5.Verder leveren ze ons ook nog eens lekkere eitjes.  Wij eten veganistisch in de zin dat we nooit dierlijke producten zullen kopen, omdat we tegen de manier zijn waarop dieren in de industrie gehouden worden: dat soort praktijken willen we absoluut niet sponsoren met ons eigen geld.  We proberen onze kippen een goed bestaan te geven, en we bieden hen bescherming en lekker eten.

Het is een plezier om samen met de kippen in de tuin te zijn.  Als ik onkruid ga wieden, zijn ze er "als de kippen bij"!  Ze weten dat er dan allerlei lekkers wordt bovengescharreld.  Door deze prettige samenwerking heb ik veel over mijn kippen geleerd.
Vroeger dacht ik altijd dat een kip een dom beest was.  Dat is helemaal niet zo.  Onze kippen weten perfect welke weg ze moeten nemen om naar hun hok te lopen, langs alle hekken heen, en ze gebruiken een echte taal!
Een haan maakt zijn dames attent op een lekker hapje met een specifiek geluidje.  Dan komen ze afgestoven!
Verder heb ik al geleerd volgende geluiden te herkennen:
-een begroeting en herkenning: "poook."
-gekibbel
-een waarschuwingskreet bij accuut gevaar (vb een kat die dichtbij komt)
-gekir bij een lekker hapje
-een uiting van blijdschap (korte lage tok gevolgd door een hoge, lange toook)
-uiting van angst (toen ze een keer door een bezoeker opgepakt werden)

Onlangs heb ik een nieuw kippenwoordje geleerd, eentje waar ik van onder de indruk was.
Samen met de kippen was ik aan het wieden op een zonnige dag, toen plots de ene kip een "prrrr" geluidje maakte dat ik nog nooit eerder had gehoord.
De andere kip herhaalde datzelfde geluidje.  Ze uitten het op zachte toon, bijna alsof ze fluisterden.  En ze hielden hun kop scheef naar bovengericht, allebei.
Verbaasd over dit plotse nieuwe geluid keek ik eerst naar mijn kippen, en toen naar boven.  En daar zag ik...  een roofvogel cirkelen!
De kippen waarschuwen elkaar dus met dit specifieke geluid (anders dan bij de kat) voor de roofvogel!
I love my chickies...

Geen opmerkingen: