zondag 21 juni 2015

Vegan Ziekenhuiseten?

Onlangs moest ik naar het ziekenhuis voor een gastroscopie.
Ik lijd aan reflux, en probeer mijn maagzuur op peil te houden met behulp van appelazijn (wat redelijk goed lukt), maar omdat het maagzuur ook de slokdarm kan aantasten, was een onderzoek aanbevolen.
Alles is overigens ok hoor!
Wat me echter opviel in het ziekenhuis, waren de eetautomaten in de wachtruimtes.  Grote glazen kasten waren het, en achter het glas kon je allerlei snacks uitgestald zien: diverse soorten chips, wafels, koeken en chocoladerepen.
Tegenover de "koekautomaat" stond een al even grote drankautomaat, met daarin coca cola en diverse limonades.  Er was ook nog een koffie automaat.
Maar dat was alles: de keuze ging dus tussen zoet (suiker) en zout, gebonden met vet en smaakversterkers.
Ik kon nergens de ingredienten van de uitgestalde waren lezen, tenzij ik betaalde, maar op het eerste zicht zat er niks vegan in de machine.
Als je mij zou vragen: "Welk soort voedsel zou jij de patienten en hun familie aanbieden in een ziekenhuis (dus een huis waarin zieke mensen weer gezond zouden moeten worden)?", dan zou ik niet antwoorden:
"Oh, doe maar lekker vette, bewerkte snacks met een overdaad aan suiker, zout en smaakstoffen!"
Ik zou antwoorden: vers, biologisch fruit (liefst lokaal en van eigen bodem), havermoutpap, plantaardige yoghurt, noten, en rozijnen of ander gedroogd fruit.  Om te drinken: water, thee en vruchtensappen.
Het lijkt mij namelijk toch logisch dat een ziekenhuis haar patienten gezond voedsel aanbiedt!

Er komen bij mijn voorstel drie problemen kijken:
1.Het Coca colabedrijf en de grote merken achter de gekende, saaie, vette snacks en drankjes zijn rijk en machtig.  Om hun producten in het ziekenhuis te mogen verkopen, bieden zij geld aan!
Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat de ziekenzorg of mutualliteit lokale bioboeren en producten steunt door subsidiering.

2.De bewerkte producten en dranken zijn lang houdbaar - mee omdat ze zo bewerkt zijn - en vers fruit is dat niet. 
Een oplossing: het fruit dat over is op het einde van de dag zou in sapjes, hoofdmaaltijden of fruitsla kunnen verwerkt worden voor de langer verblijvende patienten, en in het ziekenhuisrestaurant.

3.Een probleem kan ook zijn dat de bezoekers om vette snacks vragen.  Ze zijn immers niets anders gewoon.  Alleen een aanbod van een gezond alternatief kan hierbij helpen. 

De gedachte aan ziekenhuismaaltijden brengen me bij een tweede absurditeit binnen het ziekenhuiswezen: het eten dat je daar voorgeschoteld krijgt!
Het clichee gaat dat ziekenhuiseten "op niks trekt," en hoewel ik dat gelukkig zelf nog niet heb moeten ondervinden ken ik best veel mensen die al over hun ziekenhuismaal geklaagd hebben.
Niet alleen is de kwaliteit van het eten slecht (grootkeuken, flets en saai) en worden er vreemde keuzes gemaakt (zoals gesuikerde yoghurt - niet bepaald gezond - als dessert), als vegetarier en al zeker als veganist ben je in het ziekenhuis verloren.
Veggie vrienden van mij kregen kip en zeevruchten voorgeschoteld.  De vegetarische maaltijden die ze uiteindelijk kregen waren niet bepaald evenwichtig opgebouwd.  Ziekenhuiseten lijkt te draaien rond vlees en vis: groente is slechts garnituur.  Niets is er biologisch.

Ik hoop dat ik nooit in een ziekenhuis beland, maar zou het niet fijn zijn als we toekomstige ziekenhuizen herdoopten tot "Gezondheidshuizen"?  Zou het niet fijn zijn als je zeker wist dat je in het Gezondheidshuis maaltijden aangereikt krijgt die gezond zijn en die je echt zullen aansterken?
Zou het geen mooi project zijn als Gezondheidshuisdirecteurs - en directrices goed opgeleide ecologisch werkende, veganistische koks zouden aanstellen die met lokale en biologische producten werken?
Het zou misschien een oplossing kunnen bieden wanneer er weer eens een perenoverschot is.  Men zou het teveel aan fruit dan tenminste nog nuttig kunnen gebruiken om mensen wat vitaminen te bieden...

En niet alleen ziekenhuizen, ook gevangenissen en scholen smeken om een ruimer aanbod aan onbespoten, gezonde, plantaardige voeding.
Op dit ogenblik lijkt het eerder alsof de voeding die in deze instellingen aangeboden wordt er op gericht is om mensen ziek te maken, dom te houden, en verslaaf te maken aan vet, suiker en smaakversterkers.  Misschien stel ik het hier wat overdreven, maar er bestaat een link tussen wat je eet en je gezondheid, tussen wat je eet en je intelligentie, tussen wat je eet en crimineel gedrag.

Op dit moment vind je in de genoemde instellingen nog veel meer coca cola en mars dan dat je er bio appels ziet.  Op dit moment worden alleen grote, machtige bedrijven beter van het eten dat op die plekken aangeboden wordt.

Een bevriende dokter vroeg ons eens wat wij nu precies eten.  Na de uitleg over onze plantaardige levenswijze concludeerde hij: "Moest iedereen zoals jullie eten, dan had ik geen patienten meer!"
Ook dat is kort door de bocht, maar tegelijkertijd zou je wel degelijk kunnen stellen dat de farma en de voedselindustrie onder een hoedje spelen:
Jullie, de bedrijven in de voedingsindustrie, bieden de mensen kunstmatig lekker gemaakt eten aan, dat hen in feite ziek maakt, en wij, de farma, verkopen hen dan geneesmiddelen.

De oplossing: kies voor natuurlijk, onbespoten, lokaal, en plantaardig eten.

Op je gezondheid!

Meer lezen over to bio or not to bio kan je hier.

3 opmerkingen:

Weg naar zelfvoorziening zei

Ik kan het alleen maar grondig met je eens zijn!
Helaas begrijp ik ook wel dat wij niet kunnen verwachten dat iedereen gezond eet, maar ik vind het een schande dat er niet eens een gezonde keus beschikbaar is voor mensen die het willen.

Anoniem zei

Mijn dochter moest enige tijd geopereerd worden (poliklinisch) en voordat ze naar huis mocht moest ze eerst wat eten volgens de verpleegkundige. Nou, het aanbod was bedroevend (wijd er verder niet over uit) en toen ze om een banaan vroeg leek dit nogal onmogelijk. De verpleegkundige wist niet of er in het ziekenhuis wel bananen waren (...) Uiteindelijk, na een half uur ofzo kwam er toch een onrijpe banaan ten tonele... Amazing!

Bertsmoestuin zei

Heb het al vaker op je blog genoemd, Komboucha bevat heel veel zuren en goed voor maag en darm.