zondag 15 maart 2015

Boekbespreking: Kiemen Kweken

Boekbespreking: Kiemen kweken in je eigen keuken, Rita Galchus, uitgegeven bij Simplify Life







Ik had een heel kiemenkweek project op touw staan voor deze winter, maar het is er (nog) niet van gekomen!  Ondertussen kwam dit handige boekje uit...

Rita Galchus vertelt hoe ze een kiembedrijf overnam en Sprout Lady werd.  Kiemen maken haar blij en enthousiast!  Want eigen kiemen zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook veilig, onbespoten, ecologisch, geldbesparend en ze maken je zen!

Handig aan dit boek is hoe Rita de verschillende kiemmethodes bespreekt.  Er bestaan veel soorten kiemers, en Rita behandelt telkens de voor - en nadelen.  Zo is een glazen kweekpot goedkoop en makkelijk, maar het nadeel is dat er door weinig luchtcirculatie makkelijk schimmels kunnen ontstaan.
De easy sprouter kende ik nog niet - een handig systeem dat je vermoedelijk ook zelf kan namaken: je hebt twee bekers nodig die in elkaar passen.  De binnenste beker heeft gaatjes.  Met een deksel er op is dit een kiemenbeker "to go".
Hennep of linnen kiemzakken zijn schimmelwerend.
Kiembakjes bestaan er in allerlei vormen en maten.  Zelf heb ik de mijne in de kringloopwinkel gevonden!
De terracotta kiembak is de persoonlijke favoriet van Galchus.  De klei houdt de kiemen koel, en is ook geschikt voor alle soorten zaden, inclusief de slijmerige.
Verder bestaan er nog tarwegras - en gerstbakken, en is er ook nog zoiets als het easygreen kweeksysteem.

Interessant is het hoofdstukje over voedselveiligheid en het voorkomen van schimmels.  Bio kiemzaden worden getest op salmonella, e.Colli, en listeria.  Alle zaden bevatten echter toxinen, omdat ze anders weerloos zouden zijn tegen bacterien, schimmels en vogels.  Het goede nieuws is dat deze toxinen verdwijnen zo gauw het zaad ontkiemt!

Kiemen van peulvruchten kunnen voor buikpijn zorgen als je ze rauw opeet - ze kunnen best licht verwarmd, gewokt of gekookt worden.  Ze bevatten erg veel eiwit!

Galchus beschrijft kort enkele veelvoorkomende problemen bij het kweken van kiemen en hoe je die kan oplossen.

Daarna bespreekt ze welke kiemen je kan kweken, en dit telkens per kiemsysteem, met heel duidelijke foto's en in stappen.

Een praktische gids voor de beginnende kiemer!

Geen opmerkingen: