zaterdag 31 januari 2015

Zelf Peper Telen

Je leest het goed: zelfs in ons koude landje kan je je eigen peper zaaien en oogsten!  Nee, ik heb het niet over Indische witte en zwarte peper, maar wel over de Chinese Szechuan peper.

Via mijn tante kreeg ik een opkomend kiemplantje en wat Szechuan peper zaadjes.  In haar tuin was deze peperplant al een mooie, grillig gevormde struik geworden - met allemaal roze korreltjes aan!  De struik kan uitgroeien tot een boom als je hem niet snoeit - maar dan wordt het oogsten lastiger...

Rozige szechuanvelletjes...

Zaaien is eenvoudig: doe de zaadjes in in een potje.  Bedenk wel dat het jaren kan duren vooraleer je kan oogsten wanneer je van een zaadje vertrekt.  Als je een plantje koopt, kan het sneller gaan.  Vreeken van Vreekens zaden verkoopt zowel planten als zaad!
Mocht je ook citrusplanten thuis kweken, zorg er dan voor dat je deze niet dicht bij de Szechuan plant zet.  De peperplant kan namelijk een virus dragen dat voor citrusplanten nefast is.  Om die reden werden de planten een tijd lang gebannen in Amerika. 

Het roze velletje wordt gebruikt als peper - zo of tot poeder vermalen.
Maar je kan ook het zwarte zaadje eronder consumeren.
De smaak van beide is bijzonder aromatisch en sterk.  Als je een velletje of zaadje op je tong legt of tegen je lip houdt, zal je na een tijdje een trillend gevoel ervaren - heel maf!
Om in recepten te gebruiken kan je de rozige velletjes kort roosteren - voeg ze pas op het einde van het kookproces toe.
In de Chinese keuken (de plant is uit China afkomstig) wordt Szechuan vaak in combinatie met gember en steranijs, venkel en kruidnagel gebruikt: het zogenaamde vijfkruidenpoeder. 

3 opmerkingen:

Christa zei

Wat gaaf zeg! Geweldig om je eigen gemaakte peper in de keuken te bereiden! heerlijk!

Anoniem zei

Ha. Vraagje: hoe droog je de vruchtjes?

Krol zei

Als zenog aan het takje hangen, gewoon op een droge plek ophangen en geduld hebben, of de vruchtjes van de takken afritsen, op een schaal leggen, en af en toe eens doorroeren. Succes!