zondag 23 november 2014

Recept: vegan quiche met boerenkool

Deze quiche is perfect voor herfstige avonden!  Voor het recept baseerde ik me op Classic Quiche uit het Amerikaanse kookboek Vegan Vittles, dat geschreven werd door een bezielster van Farm Sanctuary, een zorgboerderij voor verwaarloosde of mishandelde dieren.



Recept: Vegan Quiche met Boerenkool
Nodig voor de bodem:
-1.5 cups bloem
-1/4e tl zout
-1/4e cup olijfolie
-4 el sojamelk, of water
-taartbodem
-bakpapier
-deegrol
Nodig voor de quiche vulling:
-1/2 pakje tofu
-3/4e cup sojamelk (of gebruik het water uit het tofupakje)
-1/2 cup bloem
-1/4e cup edelgistvlokken
-snuf zout
-1/4e tl gemalen nootmuskaat
-kurkumapoeder naar smaak
-witte peper naar smaak
-provencaalse kruiden naar smaak
-4 uien, in ringetjes gesneden
-een vergiet vol krulkool (boerenkool)
-(optioneel) een kleine gele paprika, in reepjes, voor een mooie presentatie
-olijfolie naar smaak
-keukenmachine
Hoe maak je de quiche bodem?
1.Meng bloem en zout met een vork.
2.Voeg de olie toe en roer hem met de vork door de bloem, tot je groffe kruimels krijgt.
3.Besprenkel de sojamelk over het mengsel.
4.Maak met je handen snel een bal van het mengsel.
5.Volgens het kookboek moet je de bal nu tussen twee lagen bakpapier leggen, en hem zo (onder het papier) uitrollen met je deegrol.  Ik vind dat teveel moeite en rol de bal gewoon redelijk plat uit met de deegrol.  Achteraf duw ik het deeg dan uit in de taartvorm zelf.
6.Bekleed je taartvorm met bakpapier en leg het platte deeg daar nu in.
7.Met je vingers duw je het deeg net zo lang in tot de hele taartvorm bedekt is.
8.Prik met de vork gaatjes in het deeg. (opdat de lucht kan ontsnappen wanneer je bakt).
9.Verwarm je oven voor op 200 graden C.
10.Bak de bodem blind in 12-15 minuten - de randjes worden goud.
11.Haal uit de oven en laat afkoelen voor je de vulling er in doet.
Hoe maak je de quiche vulling?
1.Snij de boerenkool in fijne stukjes, ik gebruikte ook de stelen.
2.Meng de tofu (die je met de hand verbrokkelt), sojamelk, bloem, gistvlokken, zout, nootmuskaat, kurkuma en peper in een keukenmachine.
3.Blend tot je een egale mix hebt.  Zet apart.
4.Verhit de olie in een wok.
5.Voeg de uiringen toe en wok ze gaar.
6.Voeg dezelfde kruiden als in het tofumengsel toe, naar smaak (kurkuma, nootmuskaat, provencal, peper).
7.Voeg de boerenkool toe en wok verder tot alles er mooi gaar uit ziet.
8.Doe nu het boerenkool mengsel bij het tofumengsel en roer goed.
9.Verwarm de oven op 180 graden C.
10.Giet de vulling in je gebakken deegvorm.
11.Schik de gele paprikareepjes in een mooie vorm bovenop het mengsel en druk ze er lichtjes in.
12.Bak de quiche 40 a 45 minuten op 180 graden.
13.Laat liefst nog tien minuutjes afkoelen voor je de quiche opeet!


2 opmerkingen:

veggieleven zei

Nice.
Heb nog heel wat boerenkool in de tuin staan!

Krol zei

Binnenkort hier een bespreking van allerlei receptideetjes voor boerenkool, ook omdat er bij mij giga veel staat!