zaterdag 29 november 2014

Boekbespreking: Anna Jones - Een nieuwe kijk op eten

Vegetarische en veganistische kookboeken schieten als paddenstoelen uit de grond, en zo hebben we het graag!

Boekbespreking: Anna Jones, Een nieuwe kijk op eten, Alledaags vegetarisch in meer dan 200 smakelijke recepten, uitgegeven bij Fontaine.  
Anna Jones kreeg haar opleiding o.a. van Jamie Olliver - die laatste is in zijn voorwoord tot haar boek heel erg lovend.
In haar inleiding vertelt Anna hoe ze vegetarisch ging eten.  Tegenwoordig zijn we ons allemaal heel erg bewust van wat we eten.  Anna wil inspelen op die trend en aantonen dat vegetarische gerechten spannend, heerlijk en creatief kunnen zijn.  Aangezien veel van haar vrienden en familie veganistisch eten, stelt ze in haar recepten regelmatig alternatieven voor, waardoor je alles makkelijk kan "veganiseren".

Het is een mooi boek met een strakke stijl.

Doorheen het boek vind je aangename aanwijzingen van Anna om van je maaltijden iets creatiefs en unieks te maken.
Zo begint ze met "Hoe ik een gerecht meestal samenstel".  Ze vertrekt van een hoofdingredient (bv bloemkool), en bedenkt vervolgens op welke manier ze dat wil bereiden (stomen, bakken, grillen,...).
Daarna beslist ze welk ander ingredient een belangrijke rol krijgt, hoe ze een ander accent kan toevoegen, en een ander smaakje, welke kruiden erbij gaan, wat voor soort krokants erbij kan, en hoe het eindgerecht op smaak gebracht kan worden.
Ze stelt deze kookwijze heel schematisch voor - ideaal voor wie geen inspiratie heeft of voor wie niet kan improviseren.
Op dezelfde manier gaat ze te werk voor o.a. soep, salades, pesto en "onderschatte groenten."  Vooral dat laatste stukje vond ik interessant, wat kan je zo allemaal met bv radijsjes of warmoes doen, of met aardperen, en welke combinaties zijn daar lekker bij.
Het dessertenhoofdstuk is naar mijn mening te Brits (ik hou niet zo van Engelse nagerechten, maar misschien doe jij dat wel), behalve de super rauwe brownies sprak me daar weinig in aan.

Andere recepten die me wel aanspraken:

-Topinamboersalade
-Spaghetti met avocado en citroenrasp
-Sushi van boerenkool en zwart sesamzaad in een kommetje
-Snijbiet aloo met citroen
-Bourguignon van rode biet en laurier
-Geroosterde bloemkool met laurier en saffraan
-Gegrild witlof met zoete balsamico

Geen opmerkingen: