zondag 14 september 2014

Docubespreking: fat, sick and nearly dead

Onlangs keekik naar de documentaire Fat, sick, and nearly dead, die je integraal op youtube kan terugvinden.
Joe, een Australier met overgewicht, besluit om naar Amerika (de bron van alle fastfood) te reizen om eindelijk iets aan zijn overgewicht te doen.  Joe is namelijk niet alleen te dik, hij is ook ziek, en door zijn obesitas in combinatie met de zeldzame auto-immuniteitsziekte waaraan hij lijdt is zijn leven in gevaar.
Hij wil dus veranderen: zijn doel is om snel kilo's kwijt te raken, meer te sporten, en om gezonder te eten - om zo weer gezond te worden.
Hij kiest voor een sapjesdieet: hij wil gedurende 60 dagen enkel sap drinken.
Om het dieet draaglijker te maken, reist hij ondertussen door Amerika, en praat hij met de mensen over hun eetgewoonten.
Vreselijk confronterend zijn de vele interviews met ongezond dikke Amerikanen, die hun levensverwachting bijzonder laag inschatten.  Wanneer Joe hen vraagt hoe oud ze denken te zullen worden, schatten de meesten "rond de 60".
Die mensen beseffen dus maar al te goed dat ze qua gezondheid niet goed bezig zijn, maar in plaats van daar iets aan te doen, aanvaarden ze gelaten dat ze door hun levensstijl niet bepaald oud zullen worden.

Onderweg ontmoet Joe een obese trucker, Phil, die toevallig aan dezelfde zeldzame ziekte lijdt!  Het verhaal van Phil tilt de documentaire tot een hoger niveau. Joe zie je vermageren, maar hij is een man die een duidelijk doel heeft en die zelfzeker is. 
Phil echter is depressief en klampt zich vast aan Joe als een laatste redmiddel.  Phil heeft al vaker zelfmoord overwogen, omdat hij zich echt niet goed in zijn vel voelt en lijdt onder zijn ziekte.  Zijn metamorfose is wonderbaarlijk om te zien!

Phil gaat de uitdaging aan om 10 dagen te sapvasten, in combinatie met beweging.  Na 10 dagen is er al zo enorm veel resultaat dat hij echter besluit door te gaan, om net als Joe 60 dagen te sapvasten.
Het is mooi om Phil te zien opbloeien en openbloeien, niet enkel fysiek en qua gezondheid, maar zeker ook als persoon.  Je merkt hoe hij steeds zelfzekerder wordt, en het is prachtig om te zien hoe hij uiteindelijk zelfs een lezing over zijn dieet en zijn queeste in de lokale biowinkel geeft!
Een mooi verhaal met een mooi einde: Joe en Phil zijn genezen, ze hebben opnieuw een gezond gewicht en voelen zich prima.
Talloze mensen zijn door hun zoektocht geinspireerd geraakt om ook gezonder te gaan eten.

Wat mij bijzonder trof, was dat ik in deze hele documentaire op geen enkel moment het woord "veganisme" of "veganistisch" heb horen vallen.  En dat terwijl Joe en Phil een rauw en honderd procent plantaardig dieet volgen!
Volgens mij is het weglaten van het woord "vegan" een bewuste keuze geweest, want als je naar Joe's website surft, zie je daar wel vegan recepten.

Volgens mij wilden de filmmakers de mensen niet afschrikken.  Bij het woord vegan denken (te)veel mensen nog in termen van: oei, vegan: streng, saai, extremistisch, geitewollensok, niet lekker, en met allerlei restricties.
En dat vind ik nu het mooie aan deze film: die toont aan, zonder ooit belerend te zijn, dat een plantaardig dieet fantastisch is voor je gezondheid, dat plantaardig voedsel de kracht bezit om je leven te veranderen, in de meest positieve zin!
Voor wie zich nu zou afvragen: ok, ik ben best geinteresseerd, maar ik ben geen veganist en ik weet niet of ik 60 dagenwil sapvasten: Dat hoeft ook niet!
In de docu komt eveneens een vrouw aan bod die last heeft van migraine.  Joe vertelt haar over zijn dieet, en zij besluit om het tien dagen uit te proberen.  Ze heeft er moeite mee, maar na tien dagen heeft ze geen hoofdpijnaanvallen meer gehad, en je kan op de beelden zien hoe anders haar huid er uit ziet: veel mooier en gladder, en naar eigen zeggen voelt deze vrouw zich ook veel energieker.

Je kan dus gerust voor kortere periodes het "sappen" uitproberen.

Prachtige reclame voor een plantaardige levensstijl, deze docu!  Mocht je nog twijfels hebben, bekijk dan zeker ook het interview met Annette Larkins, of lees mijn tekstje over haar.  Ook zij is een wandelende reclame voor een vegan levensstijl!

Geen opmerkingen: