zondag 28 september 2014

Culi trip Amsterdam

Om de Mofo 2014 feestelijk af te sluiten nog een klein verslagje van onze culitrip naar Amsterdam de afgelopen drie dagen!

Ons hoofddoel om naar die grootstad te gaan was om nieuwe vegan schoenen te gaan kopen bij vegalife, de winkel voor vegan benodigdheden in Amsterdam.  Ze hebben een prima webwinkel, maar wij wilden toch graag eens schoenen passen.  We kopen niet vaak nieuwe schoenen (zie "rondkomen met een klein budget"), dus als we er nieuwe kopen dan moet het helemaal juist zijn!

Aangezien we dan toch de trip zouden maken, wilden we er ineens een culinair en cultureel weekendje aan vastbreien!

De eerste avond gingen we heerlijk eten bij Maoz, een symphatieke falafelketen.  Als je zegt dat je vegan eet, tonen zij je heel vriendelijk welke sauzen non-vegan zijn.  Verder is alles er vegetarisch... En.... Er is een unlimited salad bar! Super concept! Naast de olijfjes, pepers, zuurkool, cousous, uitjes in tomatensaus en gefermenteerde aubergine waren er nog talloze "salad" keuzemogelijkheden...De volgende dag aten wij een heerlijk ontbijt van pannekoekjes (met kokosmelk gemaakt en bloem, mm!) en appeltjes in de pan gebakken met stemgembersiroop.
Daarna was het een uur lang aanschuiven in de rij voor het Anne Frank museum.  Dit museum is het wachten waard: ik heb als kind "het Achterhuis" gelezen, en toen ik die steile smalle trap naar de verstopplaats opliep, kreeg ik het echt benauwd.  Wat afgrijselijk, om twee jaar lang opgesloten te zitten, in het donker, en altijd stil te moeten zijn.  Wat een vreselijk lot.  Wat een ongelofelijk moedige mensen.  Otto Frank, Annes vader, wilde de kamers van het Achterhuis, toen er een museum van gemaakt werd, niet opnieuw bemeubelen.  Hij wilde dat ze leeg waren, als symbool voor die andere leegte, het feit dat de bewoners nooit teruggekeerd waren.
En die lege, donkere, stille kamers versterkten het gevoel van ontreddering.
Indrukwekkend.
Na dit interessante maar zware museum waren we toe aan troost.  We zochten naar Koffie ende koeck, een vegan zoetigheidsplekje, maar vonden het helaas niet....
We zijn dan gaan lunchen bij het Vegabond Cafe, en dat bleek een schot in de roos!
Speltboterhammetje met scrambled tofu, spinazie en avocado:Wrap met tempeh, komkommer en dadel - een verrassend lekkere combinatie!Zoete afsluiter: zelfgemaakte pralines met notenboters... Mmmh!Daarna shopten we een hoop schoenen bij elkaar bij Vega-life, en nadien reden we per bus naar het Van Gogh museum. Ik hoopte daar mijn lievelingsschilderij van hem live te zien, het is een schilderij van de bank in de tuin van het ziekenhuis, maar helaas hadden ze het niet in de collectie.  Ik heb wel een aantal andere doeken gezien die ik nog niet kende en die prachtig zijn, zoals de chinese bieslook en de siernetel in pot.

Na het museum waren we bekaf, en hadden we behoefte aan veel en vettig eten.
Aan die behoeftes werd ruimschoots voldaan in Terrazen.  Dikke noedels, gefrituurde champignons, zoete aardappel en tempeh, en gestoofde prei.  Misschien niet superverfijnd, maar wel vullend en lekker.Een fijne uitstap was het zeker!  Ik moet er wel bij zeggen dat ik, na vier jaar leven op de buiten, me echt vervreemd voel van de grote stad.  Zoveel mensen, en zoveel indrukken, en zo weinig dat niet door mensenhanden gemaakt is!  Het deed deugd om er eens uit te zijn, en het deed ook heel veel deugd om weer terug te zijn in de stilte, tussen het groen!

Geen opmerkingen: