zondag 25 mei 2014

Vegan broodbeleg van de maand: bonenspread, hartig EN zoet!!!

Jaa, het kon niet uitblijven - witte bonen horen gewoon bij een veggie eetpatroon: ze zijn supergezond, zitten boordevol eiwitten, en ze smaken heerlijk vol!

Ik zocht enkele receptjes op om zo'n lekkere witte bonenspread te maken.  Ik vond zowel suggesties voor hartige als zoete spreads!!!  Hieronder twee receptjes voor zoet en zoute bonenspread:

Hartige Witte Bonenspread
Nodig:
-witte bonen (2 koppen, of ongeveer 300 g uitgelekte en gare bonen).  Lekker makkelijk: neem bonen uit bokaal.  Even vooruitdenken: laat de bonen een nachtje weken, dan zijn ze de volgdende dag in no time gaar gekookt.
-zout naar smaak
-peper naar smaak
-teentje look
-een halve kop olijfolie, of meer naar smaak voor een smeuïger effect
-2,5 tl citroensap
-suggesties voor verse of gedroogde kruiden (kies er 1 soort uit die je lekker vindt, of combineer): peterselie, tijm, oregano, basilicum, rozemarijn, dille, koriander, gerookt paprikapoeder
-suggesties voor toegevoegde groenten: worteltjes (gekookt of rauw), avocado, spinazie, kekererwten, edamame (dit zijn verse sojabonen), paprika (rauw of geroosterd), en kappertjes
-een keukenmachine of een stamper en vijzel
Hoe maak je het?
1.Kook je bonen en eventuele andere groenten gaar.
2.Voeg de bonen plus alle andere ingrediënten toe aan de keukenmachine.
3.Blend.
4.Witte bonenspread neemt zijn tijd om lekker te worden.  De smaak is op zijn best na een nachtje trekken!
Let op: de spread is niet lang houdbaar!!!

Ik ben dol op creatieve linzen en bonenrecepten!  In mijn bespreking van het boek Peulvruchten kan je daar meer over lezen, of probeer de choco-hummus een keertje uit!  Tijdens het rondstruinen op het internet vond ik ook enkele receptjes om witte bonen in zoete gerechten te gebruiken.
Bizar idee, linzen bij het dessert?  In andere delen van de wereld is het gebruik van peulvruchten in zoetigheden nochtans heel gewoon.  Als je erover nadenkt, is het zo gek nog niet: je proteïnen in dat lekkere dessertje stoppen!
Ik vond recepten voor witte bonen blondies, voor koekjes met witte bonen en cake.  Het witte bonen koekjesdeeg broodbeleg op de site van chocolate covered Katie sprong er bovenuit.  Onverwacht lekker, die spread!  In Amerika is "cookie dough dip" blijkbaar helemaal ingeburgerd - voor mij was het nieuw.  Het smaakt effectief naar lekker koekjesdeeg, maar wees gerust: rauwe bloem zit er niet in!

Zoete Witte Bonen Koekjesdeeg Spread
Nodig:
-250 g gare bonen
-snufje zout
-1/8 tl bicarbonaat soda
-1/4e kop notenboter (ik gebruikte zonnebloempit, maar je zou ook voor pindakaas kunnen gaan bv)
-2/3e kop agavesiroop
-1/3e kop pure chocolade druppels
-2 - 3 el havervlokken
-optioneel: 1/4 kop rijstmelk (of andere plantaardige melk) als het mengsel te hard blijkt.  Toen ik het uitprobeerde was de melk overbodig.
-keukenmachine
-afsluitbaar bakje
Hoe maak je het?
1.Blend alles behalve de chocolade tot het mooi zacht en glad is.
2.Voeg de chocola toe.
3.Zet alles een nachtje weg in een afsluitbaar bakje, en begin je daaropvolgende ontbijt met deze heerlijke en gezonde spread!





Geen opmerkingen: