zondag 6 april 2014

Zelf een bijenkroeg / bijenbar maken

Honingbijen hebben, net als wij, behoefte aan water.  Ze gebruiken water om hun dorst te lessen, om de kast af te koelen bij warm weer, om de honing en het stuifmeel te bereiden, enzovoort.
Helaas sneuvelen nogal wat bijen in hun zoektocht naar water.  Het zijn kleine dieren, en voor je het weet liggen ze in een plas en verdrinken ze, omdat ze met natte vleugels niet kunnen opstijgen, of omdat ze te zeer afkoelen.
Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bijen in je tuin (en ik heb het niet alleen over honingbijen, maar ook over hommels, solitaire bijen, vlinders, en ga zo maar door) veilig kunnen drinken.
Je kan dus zelf café-houder/ster worden en een bijenkroeg beginnen!
Dat kan op verschillende manieren:
-zet een diep bord in de tuin, vul het met grote en kleine kiezelstenen en vul met regenwater.  Wel regelmatig bijvullen als het droog is.
-graaf een vijver en zet er planten met brede bladeren in (zoals lelies).
-zet een teil in je tuin met planten en kurkstoppen.

Bijen gebruiken een bepaald feromoon om een veilige drinkplaats als zodanig aan te geven voor hun kastgenotes.  Ze laten dus een geurspoor achter bij een leuk vijvertje, en die geur vertelt de anderen: hier kan je komen drinken!  
Nu zou je denken dat bijen, met hun fijngevoelige neus, de voorkeur geven aan uiterst proper en glashelder water.  Maar eerder het omgekeerde is waar: ze verkiezen regenwater waar het liefst al een hele tijd plantenmateriaal in ligt te rotten!  Ik zie dit ook bij mijn eenden en kippen: regelmatig nippen ze van teiltjes of emmers in de tuin waarin plantenresten liggen, en laten ze hun drinkbak staan!  Een verklaring hiervoor is waarschijnlijk dat dit soort water meer mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen bevat... 

Als je zoals ik bent (een slordige en vergeetachtige tuinierster) kan het gebeuren dat je een emmer vol uitgetrokken onkruid laat staan, ergens in de tuin, pakweg een jaar lang.  Op een mooie morgen stoot je per ongeluk tegen die emmer, om dan te merken dat er verschillende zoemende bijen uit opstijgen!  Blijkbaar hebben mijn bijen deze emmer, met zijn net niet bloeiende boterbloem erin, als goede drinkplaats gemerkt!

Omdat ik vandaag de bijen rond zag cirkelen op een plaats waar nog dauwdruppels lagen besloot ik dat ze dorst hadden, en probeerde ik een experiment uit.  Ik was net een vod (waarmee we leemmuren hadden afgekuist) aan het uitspoelen geweest in regenwater.  Ik legde deze nog natte vod naast de plek waar de bijen aan het cirkelen waren.  Meteen landde er een bij op de vod, die uitbundig aan het slurpen ging!

Kortom: er zijn makkelijke manieren zat om je dorstige bijen te laven! 

Geen opmerkingen: