maandag 21 april 2014

Boekbespreking: de Vegarevolutie door Lisa Steltenpool

Boekbespreking: De Vegarevolutie door Lisa Steltenpool, uitegegeven bij Prometheus/Bert Bakker

Het regent tegenwoordig vegetarische kookboeken!  Mooi gestileerd en kleurrijk, maar verre van vegan, zijn bijvoorbeeld "Het forest feast kookboek" van Erin Gleeson en "Elke dag supergezond" van Heidi Swanson.  Vandaag wil ik echter de Vegarevolutie bespreken.
Het eerste wat opvalt aan dit boek is de mooie stilering.  Die sappige bonenburger op de cover lijkt je naam te roepen!  Als je door het boek bladert, zie je nog meer prachtige foto's, leuke kleine inzetjes, en ruimte voor je eigen aantekeningen.
De Vegarevolutie wil "een onmisbare gids voor veganistisch eten" zijn.  De inhoud is boeiend, aangenaam om te lezen want met humor geschreven, en er staan inderdaad allerhande praktische tips in die je goed op weg helpen als je plantaardig(er) wil gaan eten.
De titel verwijst naar de revolutie die je zelf kunt veroorzaken als je plantaardig gaat eten.  Wil je de wereld verbeteren?  Begin dan bij je bord en word een planteneter: dan krijg je vier revoluties voor de prijs van één.
Veganistisch eten betekent namelijk een revolutie voor je lijf, een revolutie voor de dieren, een revolutie voor de planeet, en een revolutie voor de mensheid.
Lisa gaat uitgebreid in op elke aparte revolutie die je kan ontketenen door plantaardig, en dus gezond, diervriendelijk, milieuvriendelijk en beter voor de andere mensen op de planeet te eten.
Ook voor mensen die al jaren veganistisch eten is deze informatie verfrissend.  Het doet deugd om je idealen zo helder op een rijtje uitgelegd te zien - achteraf weet je weer haarfijn waarom je voor veganisme kiest.
Lisa bespreekt in dit boek werkelijk alles wat je nodig hebt als je de vegan weg wilt inslaan.  Van het verschil tussen een fruitariër en een freegan, over hoe je je op familiefeestjes best kan gedragen, tot welke kledij geschikt is.   Als voedingsdeskundige biedt Steltenpool professionele uitleg over wat je lichaam nodig heeft, en welke vitamines etc zich in welke voedingswaren bevinden.
Origineel vond ik de tekst over hoe de vleeseter nu eigenlijk denkt als jij als veganist naast hem of haar zit op een feestje.  Op welke wijze reageren carnivoren op jouw aanwezigheid en waarom, en hoe ga je daar mee om?
Dit boek gaat niet enkel op etenswijzen in.  Ook kledij wordt besproken, evenals verzogingsproducten, huishoudelijke spullen, en bezoekjes aan bv de dierentuin of het circus.  Veganisme brengt een revolutie in je gehele levenswijze teweeg!
Dubbel interessant voor mij was de tekst over honing.  Het overgrote aanbod van deze zoete lekkernij is afkomstig "van commerciële bedrijven die veel weghebben van een mini-vee-industrie".  Ik kan dat alleen maar beamen.  Kunstmatige inseminatie van de koningin, ingrijpen in darrenbroed, en bijen behandelen alsof het machines zijn.  Kijk maar eens naar "More than honey".  Als alternatief voor honing stelt Lisa eventueel zelfgemaakte paardebloemhoning voor (paardebloemen gemengd met een zoetstof)!
Ook fijn is dat je volgens de Vegarevolutie niet perfect hoeft te zijn!  Beter inconsequent goed dan consequent fout.  Deze relaxte houding wordt ook weerspiegeld in de recepten: die hoeven niet allemaal superfoods te bevatten - er mag best eens met suiker gewerkt worden, bv.
Lijkt het je allemaal wat veel, dat veganisme, dan stelt Lisa voor om eerst een keer met de Vegan Challenge mee te doen.  Je probeert het allemaal eens uit, een maandje lang, niks moeten, er zijn geen verplichtingen. 
Dit boek is interactief in de zin dat je support kan krijgen op de mooi verzorgde websites Viva las Vegas en de vegarevolutie .  Het motto van Lisa Steltenpool, zo staat er op de site, is promote what you love, instead of bashing what you hate.  
In haar boek legt ze dat helder uit: het is soms moeilijk om het gevoel te hebben als enige "wakker" te zijn als je op een feestje tussen allemaal vleeseters zit.  Beseffen die mensen dan niet dat ze, enkel door hun eetgedrag aan te passen, een einde kunnen maken aan het verschrikkelijke lijden in de vee industrie?  Soms zou je mensen door elkaar willen schudden, of hen uitschelden.
Maar daarmee help je niemand verder.  Zo'n slechtgezinde "vegangelist" zal eerder de vleeseters versterken in hun vooroordelen dat die veganisten rare kwasten zijn.  Mensen zullen hun gedrag niet
aanpassen als je alleen maar op hen vit.
Het is daarom veel beter om niet te preken (ook al heb je meeeeeer dan gelijk), maar om gewoon je positieve zelf te zijn.  Om uit te stralen hoe gezond en gelukkig je bent met je plantaardige keuze.  Om te tonen, als levend voorbeeld, dat het perfect mogelijk is om te leven naar je principes, zonder daarbij te moeten inboeten.  Op die manier zullen mensen veel meer geneigd zijn om jouw positieve voorbeeld te gaan kopiëren.
Over de recepten dan: die zijn prima in orde!  De nadruk ligt hier niet op ingewikkelde haute cuisine.  Lisa wil je op weg helpen met lekkere, makkelijk te maken en no nonsense vegan recepten.  Alles wat je nodig hebt als beginnende veganist, quoi.  Ik ben benieuwd naar de Osawa cake en ik vond de courgetterolletjes met cashewkaas iets om te onthouden voor het volgende feestje!  De liefdevolle kersentaart doet je hart smelten, zo mooi...  Of het nu snacks, lunch, broodbelegjes, hapjes, drankjes, hoofdmaaltijden of desserts zijn - je vindt hier alles. 
Samengevat: bravo voor dit mooie initiatief, en laat ons hopen op een plantaardige toekomst, op een vegarevolutie!
Geen opmerkingen: