donderdag 27 maart 2014

Zelf medicijn voor kippen maken

Een zieke kip - bestaat er iets zieligers?  Onze Laxmi, die anders zo levenslustig en lawaaierig kan zijn, keek bijzonder sip een weekje terug, zoals alleen een kip dat kan.  In plaats van haar fiere tred en haar enthousiaste gescharrel zat ze nu stil, vertoonde geen interesse - zelfs niet in maïs - en sprak geen enkele tok uit.
Andere symptomen zagen we niet, en omdat de andere kip gezond leek kozen we ervoor hen beiden te behandelen met een versterkend medicijn, namelijk appelazijn.  Na dag twee al scharrelde ze weer fijn rond, maar ze verkoos enkel onderstaand medicijntje te eten.  Vandaag is ze al weer helemaal de oude!

Zelfgemaakt Aansterkend Kippenmedicijn
Nodig:
-stabiel kommetje
-twee boterhammen
-250 ml water
-1 el appelazijn, biologisch en van goede kwaliteit
-om af te werken: enkele rozijntjes
Hoe maak je het?
1.Giet het water en de azijn in het kommetje.
2.Breek het brood in stukjes, en voeg samen met de rozijntjes toe.
3.Laat minstens een half uur weken.
4.Roep je kippen.
5.Zorg ervoor dat ze het kommetje niet kunnen omstoten: hoe meer ze ervan drinken, hoe beter.

Beide kippen bleken dit middel (en dan vooral de rozijntjes) erg lekker te vinden.  Ik mag graag kijken hoe de kippen drinken.  Als gedistingeerde wijnproevers nippen ze eerst een weinig, waarna ze hun hoofd appreciërend omhoog houden, om dan met kleine slokjes door te spoelen.  Mijn kippen zijn dol op sojawei (als je zelf tofu maakt verkrijg je dit) en op kefir (waarvan ik hen slechts heel zelden en heel weinig geef, omdat er een heel klein beetje alcohol in zit).  En nu blijkt dus dat ze appelazijn ook geweldig vinden!  Appelazijn is niet enkel een medicijn voor kipjes, het werkt ook bij mensen.  Wat mij betreft is het een wondermiddel - het helpt tegen reflux.


Geen opmerkingen: