zondag 2 maart 2014

Wortels fermenteren

Gefermenteerde groenten zijn supergezond en zorgen voor vitaminen.  Daarbovenop is fermenteren een makkelijke manier om je oogst langer houdbaar te maken.  En als bonus...  is fermenteren supergemakkelijk!

Gefermenteerde worteltjes met gember
Nodig:
-ongeveer 10 medium schoongemaakte biologische wortels
-2 tl geraspte verse gember
-2 tl zout
-4 el zuurkoolsap (zuurkoolsap bekom je door zuurkool te maken, mocht je nog geen eigen zuurkool hebben, dan kan je ook gewoon 4 el water nemen en het zout daarin oplossen)
-rasp of een keukenmachientje
-kom
-stamper of ketchupfles
-grote inmaakpot met rubberen band en beugel, als je dat niet hebt een glazen pot met brede rand, kaasdoek en een elastiekje.
Hoe maak je het?
1.Was en rasp de wortels in een kom.
2. Voeg de geraspte gembber, het zout, het zuurkoolsap (of water) toe en meng goed. 
3.Stamp de wortelmix met een stamper - ik gebruikte gewoon een gevulde ketchupfles.
4.Doe alles in de weckpot en druk heel goed aan.  Zorg ervoor dat de worteltjes onder water staan, en dat je minimum 1.5 cm ruimte vrijhoudt onder de potrand.
5.Sluit de pot af en zet in je keuken of op kamertemperatuur.  Belangrijk: "ontlucht" de pot op tijd en stond (ongeveer dagelijks): gewoon heel even de metalen beugel opendoen - je hoort een "puf".  Doe je dit niet, dan kan de druk in de pot zo hoog oplopen dat hij ontploft! Blijf ook na de eerste week af en toe ontluchten.
6.Zet de pot na 3 dagen in een koelere ruimte.
7.Nu nog een weekje wachten en dan kan je proeven!
Op de foto zie je mijn wortels na anderhalve week: na een eerste keer proeven had ik bijna al het sap mee opgeschept.  Normaalgezien moet het vocht boven de wortels uitkomen (toch zeker in het begin van het fermenteerproces).  De worteltjes worden echter blijkbaar niet slecht!

Geen opmerkingen: