zondag 9 februari 2014

Boekbespreking: The Green Kitchen

Boekbespreking: The Green Kitchen, heerlijke en gezonde vegetarische recepten voor elke dag, door David Frenkiell en Luise Vindahl, uitgegeven bij Becht

Ik was blij verrast door het nieuwe kookboek The Green Kitchen.  De blog, Green Kitchen Stories, die aan dit boek gelinkt is kende ik nog niet, maar nu ga ik hem volgen!
Het boek staat vol prachtige foto's - niet alleen van de gerechten die dit gezin maakt, maar ook van het landschap waar ze wonen en van hun schattige dochtertje Elsa.  De recepten worden afgewisseld met verhalen en met tips.  Interessant, zeker voor aanstaande veggie ouders, is bijvoorbeeld de manier waarop ze voor hun dochtertje koken.  In het hoofdstukje "In onze voorraadkast" wordt tekst en uitleg gegeven bij de ingrediënten, wat ook altijd handig is en nieuwe ideeën kan opleveren.
Er wordt veel met yoghurt, kaas en eieren gekookt, maar Vindahl en Frenkiell stellen vaak veganistische alternatieven voor.  Bovendien zijn de receptideeën zeker ook de moeite voor vegans!
Volgende recepten vond ik bijvoorbeeld bijzonder tot de verbeelding spreken:
-pizza met bloemkoolbodem
-venkel kokosquiche (WAT een mooie combinatie!)
-salade van belugalinzen met ahorndressing
-soep van tomaten en kikkererwten uit de oven
-roze dahl van abrikozen en bloemkool
-biet bourguignon
-frambozen zoethoutsap

Deze originele, verrassende ideeën kenmerken het boek.  Een linzenslaatje met fruit en een zoete dressing, je moet er maar op komen!
Ook worden er bijzonder leuke en creatieve tips gegeven.  Dit gezin vindt het prettig om hun falafel in de oven te bakken: op die manier wordt deze gezonde snack niet zo vettig.  Daarna eten ze die falafel, niet in pitabrood, maar in koolbladeren...  Gezond en handig!
Ook taco's worden op deze wijze vervangen door savooikoolblad, en met een vulling van maïs en mango!
En risotto maken ze niet met rijst of quinoa, maar wel met witte bonen - voor datzelfde romige effect.  Dat wordt dan een "bonotto".
In de hoofdstukken de ochtend, lichte maaltijden, om mee te nemen, familie dinertjes, hapjes, drankjes en toetjes en tussendoortjes heb ik dus veel inspiratie kunnen opdoen.
De desserten spraken me iets minder aan, hoewel ik de hennep eiwitrepen heel interessant vond klinken.  Dat gerecht bleek meteen ook het populairste van hun blog te zijn!

Een prachtig vormgegeven boek met verrassende combinaties en ideeën.  

Geen opmerkingen: