zondag 18 augustus 2013

Zelf tandpasta en tandenborstels maken

De makkelijkste en goedkoopste tandpasta en tandenborstel ooit! 

Ik heb door de jaren heen onnoemelijk veel recepten voor zelfgemaakte tandpasta verzameld en uitgeprobeerd.  Behalve de tandpasta op basis van groene klei met etherische olie van munt vond ik er geen enkele echt aangenaam.  Ze smaakten allemaal vies en gaven me geen "fris tandpastagevoel" in de mond.
Mijn vriend kon ik niet overtuigen om de winkeltandpasta in te ruilen voor de klei-substantie...
Ik ging dus verder op zoek naar een oplossing.

Ik vertrok van het idee: hoe deden mensen dat vroeger, toen er nog geen commerciële tandpasta bestond?  Ik wil namelijk zo min mogelijk afhankelijk zijn...  En er worden ontelbaar veel lege plastieken tandpastaverpakkingen weggegooid...  Zelfgemaakte tandpasta levert minder afval op!

In vroegere tijden doopten mensen hun vinger in bakpoeder, kalk (krijt), of zout - ook verkoold brood en roet werden als "schuurmiddel"gebruikt.


Net als tandpasta zijn ook tandenborstels een heel recente uitvinding.  De eerste commerciële tandenborstels werden in de 18e eeuw van dierenharen en botten gemaakt.  Later werden nylon en plastiek gebruikt.  Er bestaan tegenwoordig tandenborstels met houten handvaten, of met borstelstukken die je apart kan kopen, maar de borstels zijn dan nog steeds van kunststof. 
Alleen al in de Verenigde Staten beslaat de afvalberg aan tandenborstels volgens Wikipedia 22 miljoen kilo plastiek.

Probeer je tandenborstel dus zo lang mogelijk in een goede staat te houden.  Laat hem regelmatig een nachtje in azijn staan om hem te reinigen - daarna goed uitspoelen!  Als de tandenborstel echt niet meer bruikbaar is, kan hij gerecycleerd worden als verfborsteltje of als poets - of afwasborstel voor moeilijk bereikbare plekjes.  

Onlangs kwam ik een goed en duurzaam alternatief tegen: een tandenborstel gemaakt uit bamboe, van een soort die panda's niet eten.  De haren van de tandenborstel zijn van bio afbreekbaar plastic gemaakt.  

Er bestaan ook natuurlijke alternatieven voor de tandenborstel.  In vroegere tijden kauwden mensen op twijgjes, of gebruikten ze vogelveren, dennennaalden, de pennen van egels of dierenbotjes om hun tanden mee schoon te krijgen.   
In Oosterse landen kauwde men op twijgjes van de neemboom, de teatree en de miswak.  In onze contreien kan je het proberen met berk – en walnoottwijgjes en – ingevoerde – kaneelstokjes.  
Wilgtwijg-borstels zijn bijzonder goed als kauw – en poetsstok.  Wilg bevat salicylzuur (waarop aspirine geïnspireerd is), en werkt dus ontsmettend. 

Zelfgemaakte Tandenborstel

Hoe?

1.Snij een wilgtwijg van 15 cm van de boom af.
2.Verwijder ongeveer 1 cm bast aan het uiteinde. 
3.Kauw op dit uiteinde tot de vezels zich beginnen uit te spreiden en “borstelig”worden. 
4.Laat droge twijgen eerst weken in water. 


Het nadeel aan de "tandpasta's" van vroeger is dat ze geen fluor bevatten.  Er is nog steeds discussie gaande over de voor - en nadelen van fluor, maar het staat wel vast dat fluor je tanden echt beschermt.  Een nadeel aan natrium bicarbonaat is dat het op de lange duur het glazuur op je tanden kan wegschuren.  Een nadeel aan alle genoemde tandpasta's uit vervlogen tijden is dat ze onnoemelijk slecht smaken!!!

Wat kan de oplossing zijn?

De Goedkoopste Tandpasta uit de Natuur: Salie!

Tanden poetsen betekent: tanden schuren om het vuil eraf te wrijven.  
 Een erg goedkope en effectieve manier om je tanden te poetsen, is door ’s morgens en ’s avonds vier salieblaadjes te plukken.   
Eén blaadje voor elke rij tanden, aan elke kant.  Wrijf eenvoudigweg je tanden proper – je zal versteld staan van het schone, propere gevoel en van de prettige, frisse smaak in je mond.  Je kan desnoods een salieplantje op een lichte plaats in de badkamer zetten.

Je kan salie ook drogen en fijnstampen, dan heb je tandpastapoeder, voor in de winter.
En om je helemaal te overtuigen: er is een gekende middelleeuwse spreuk, die zegt dat wie salie in de tuin heeft staan (en bijgevolg veel salie gebruikt) honderd zal worden!  Salie is gezond en zuiverend!
Wil je ook een receptje voor een heerlijk smakende mondverfrisser, die tevens dienst doet als digestief?  Klik hier:
http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspot.be/2013/09/creatief-met-venkelzaad.html

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Baking soda poetst ook prima! Met een drupje muntolie erdoor.

Krol zei

Dat klopt, maar ik vind de smaak van die soda veeeel te zout! Verwend!

Anoniem zei

gebruik zelf al jaren geen tandpasta meer alleen maar borstelen met water. heb ook al jaren geen gaatjes en nooit meer tandsteen. ben bijna 60 en heb al de tanden en kiezen nog. 1x daags is genoeg en voor mondfrisheid; geen 'rommel' eten, blaadje munt of peterselie kauwen.

~° Sarah °~ zei

Huh! Hoe doe je dat dan praktisch die tandenborstels? Pluk je op een bepaald moment takjes voor een heel jaar?

Krol zei

Dat zou je inderdaad kunnen doen! Als je een wilg in de buurt hebt, kan je ook "a la minute" takjes halen. Nu moet ik eerlijk zijn dat ik ook nog een tandenborstel gebruik hoor. Tegenwoordig bestaan er afbreekbare tandenborstels. Maar ik vind de kennis dat je wilg kan gebruiken wel belangrijk.

~° Sarah °~ zei

Ik ga het toch eens proberen! :)

Krol zei

Laat je weten hoe het gaat? :)

~° Sarah °~ zei

Will do! Vanmiddag paardenbloemknopjes geplukt om je kappertjesrecept te proberen! (Zo op je site terecht gekomen) ben hem nu helemaal door aan het lezen! :)

riette zei

fluoride is een zeer groot gif, en moet in alle gevallen vermeden worden

Angstzweet zei

Fluoride beschermt je tanden niet, is inderdaad zwaar giftig, neemt de bescherming in je lichaam van een aantal vitale organen weg en neemt in de epifyse de plaats in van het broodnodige jodium...