zaterdag 13 juli 2013

Boekbespreking: Landleven in de stad

Alex Mitchell, de auteur van Landleven in de stad, weet wel waarom hij een stadse omgeving verkiest: de koffie is er beter!  En uiteraard biedt de stad heel wat meer voordelen - ook ecologische: alles is dichterbij, zodat een wagen overbodig is. 
Maar...  wat als je als stadsbewoner droomt van een eigen tuin? 
Mitchell toont met veel overtuiging aan dat wonen in de stad allerminst hoeft te betekenen dat je geen "landleven" kan hebben.  Dit gegeven, dat je ook in de stad je eigen groenten kan verbouwen, sluit aan bij de permacultuur idealen.
Het was een plezier, zelfs als plattelandsbewoonster, om dit boek te lezen.  Allerlei mooie foto's van creatieve tuinideeĆ«n worden afgewisseld met inspirerende succesverhalen van stadstuiniers.  Als lezer krijg je onmiddellijk zin zelf ook te starten met een gedeelde tuin, aan guerilla gardening te gaan doen, of een bloemenwei in je voortuin te zaaien.  Allerlei toffe doe-het-zelf projecten worden besproken, van het planten van een eetbare haag en een bloembak voor bijen creĆ«ren, de boomspiegel in het stadspark of je straat opleuken met bloemen, tot je eigen zaden bewaren.
Tussendoor krijg je degelijke plant - en zaai informatie voor als je een beginnende tuinier bent.
De persoonlijke succesverhalen van de stadsbewoners zijn fijn om te lezen - de nadruk ligt op het sociale contact en op het gezamelijk verbeteren van de omgeving.
Verder bespreekt Mitchell hoe je ook kan gaan wildplukken in de stad, en biedt hij o.a. recepten voor bv brandnetelsoep.  Verder legt hij uit hoe je, ook in de stad, op allerlei creatieve manieren eenden, bijen en kippen kan houden.
Ik leerde dat je, naast in emmers en vuilnisbakken, (zie mijn vorige tekstje Aardappelopbrengst verzekerd) ook aardappelen in Bigbags kan telen - ideaal als je aan het verbouwen bent, of als je de grond in je stadse achtertuin niet vertrouwt!
Toevallig lust ik geen koffie - anders was ik misschien serieus gaan  twijfelen over een verhuis naar the city!
 

Geen opmerkingen: