zondag 5 mei 2013

Aardappelopbrengst verzekerd

Deze week heb ik de patatten de grond in gestopt.  De twee vorige jaren experimenteerde ik in mijn tuin met de stro-methode:
je stopt de patat heel ondiep in de grond, of legt hem zelfs op de grond.  Dan breng je een dikke laag stro aan.  Dat stro blijf je aanvullen, zodat de patatten in het stro zelf groeien. 
Voordelen van de stromethode:
-het onkruid wordt onderdrukt
-de grond blijft vochtig
-je krijgt heel erg propere patatten!
Nadelen:
-ook slakken houden van stro en vochtige aarde
-stro moet voorhanden zijn
-je bent wel even in de weer met stro aanvoeren

Het eerste jaar had ik met de stro-methode een heel grote opbrengst, het tweede een heel erg kleine.  Misschien speelde het weer mee, ik weet het niet. 
Dit jaar wilde ik traditioneel aardappelen poten, in de grond dus, omdat de patat de reputatie heeft de grond onkruidvrij te maken, en in een bepaald stuk van de tuin mag het van mij best wat minder woekeren, dat onkruid.  Zodus. 
Maar oef - de stro-methode is toch wat lichter voor de rug.  We hebben hier leemachtige klei, en als je een spade daar in steekt, blijft er zo'n vijf kilo grond aan hangen.  Die grond mag je dan ook nog verkruimelen - zwaar werk, want de kluiten plakken aan elkaar...
Ik heb dus onder het spitten en verkruimelen veel na kunnen denken over makkelijkere patat-teelt methodes. 
De emmer-methode vind ik fijn, omdat iedereen (zelfs al heb je geen tuin) daaraan kan meedoen, en omdat de opbrengst gegarandeerd en groot is! 
 De Emmer Methode om Aardappelen te telen
Nodig:
-een grote emmer, type vuilnisbakgrootte, of een groot vat, type metselkom
-een boor of schroevendraaier, om gaatjes te maken in de bodem, zodat het water kan doorlopen
-compost en of aarde
-pootaardappelen, ongeveer twee per emmer
-geduld
Hoe doe je het?
1.Boor gaatjes in je "patattenvat".
2.Giet een dun laagje compost of aarde op de bodem.
3.Leg twee pootaardappelen in de emmer.
4.Bedek met aarde of compost.
5.Geef water.
6.Wacht tot je de scheuten van de aardappelen tevoorschijn ziet komen.  Vul dan aarde bij.  Je bedekt telkens de groeiende plant met aarde, tot je emmer vol is.  Op deze manier zal de aardappelplant steeds nieuwe aardappels maken, boven elkaar gestapeld.
7.Oogst als de plant verdord is, en verbaas je over de grote hoeveelheid patatjes!

In de permacultuur werd vroeger wel eens aangeraden om aardappelen in op elkaar gestapelde autobanden te telen, en zo aan die banden nog een tweede nuttige gebruik te geven, maar tegenwoordig raadt men dat af.  De autobanden bevatten immers hoogstwaarschijnlijk zware metalen, en aardappelen zijn knolgewassen, die metalen opnemen.  Beter een oude, schoongemaakte vuilnisbak dus!

 


2 opmerkingen:

Linda zei

Ik ben er mee begonnen hoor. De kou en natheid gaf veel vertraging, maar nu heb ik een plantje boven de grond, eindelijk! moet ik er gewoon compost opgooien? Dan verstik ik het plantje toch? hour

Krol zei

Hoi Linda, je doet best compost op het plantje zodra het een aantal bladeren heeft. Zorg ervoor dat je nog steeds het bovenste deel van de plant ziet, zo verstik je hem niet!
Ps ik las laatst de tip dat je aardappelen ook in bigbags kan telen- voor als je wat meer plaats hebt!